Γ. ΝΤΥΕΡ

Γ. ΝΤΥΕΡ
Θα ήθελα να ταξιδέψω όσο πιο μακριά μπορώ. Θα ήθελα να φτάσω τη χαρά που είναι στην ψυχή μου. Και ν΄αλλάξω τα σύνορα που ξέρω και να νιώσω τη σκέψη και το πνεύμα μου να ωριμάζουν. Θα ήθελα να ζήσω, να υπάρχω, ¨να είμαι". Και να ακούω τις αλήθειες μέσα μου.

Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ


 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ
(επιμέλεια άρθρου: Ράνια Αυγουλά, Μαριάννα Βασιλείου)
        Το κίνητρο που μας ώθησε να συντάξουμε το παρόν άρθρο αναφέρεται σε έναν έντονο προβληματισμό που μας δημιουργήθηκε τώρα τελευταία. Συγκεκριμένα, κάποιοι καλοί μαθητές της τάξης μας δεν αποδίδουν στα μαθήματα, όπως λίγες εβδομάδες πριν. 
Έχασαν το ενδιαφέρον τους για τη μάθηση ή μήπως οι διατροφικές τους συνήθειες έχουν αλλάξει, εμποδίζοντας τους στη συγκέντρωση; Συζητώντας διακριτικά μαζί τους αντιληφθήκαμε ότι η διατροφή τους είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα καύσιμα για τη λειτουργία του εγκεφάλου.
         Είναι γεγονός πως για να έχουν οι μαθητές άριστη απόδοση στο σχολείο χρειάζεται, εκτός από τη συστηματική μελέτη και να τρέφονται υγιεινά. Άραγε υπάρχει κανείς που να ακολουθεί πιστά την παραπάνω παρατήρηση;
        Σύμφωνα με μελέτες, το σωστό πρωινό συμβάλλει στη νοητική επίδοση των μαθητών. Η παράλειψη του οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερα λάθη σε τεστ που απαιτούν την επίλυση προβλημάτων. Το ιδανικό πρωινό περιλαμβάνει γάλα, δημητριακά ολικής αλέσεως (περιέχει τη βιταμίνη Β1), τυρί, φρούτα και χυμούς. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούνται σημαντικοί νευροδιαβιβαστές: η σεροτονίνη που επηρεάζει τη μνήμη και τη διάθεση και η ακετυλοχολίνη που ρυθμίζει την ενέργεια και τη μνήμη.  
         Αναμφισβήτητα, οι λιπαρές τροφές και τα αλλαντικά πρέπει να αποφεύγονται. Επιτρέπονται όμως τα αυγά, τα ψάρια (περιέχουν ιώδιο που επιδρά στη λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλίας), το κρέας, τα λαχανικά, τα όσπρια (περιέχουν σίδηρο που αυξάνουν τη συγκέντρωση και το δείκτη ευφυΐας) και οι  υδατάνθρακες.         Ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό είναι το νερό. Η συχνή πρόσληψη υγρών (νερό, χυμοί,) καταπολεμά την αφυδάτωση. Όταν κάποιος διψάσει είναι ήδη αφυδατωμένος. Σε αυτή την περίπτωση μειώνεται αισθητά η νοητική απόδοση και κρίνεται απαραίτητη η άφθονη κατανάλωση νερού προκειμένου το μυαλό να έρθει σε εγρήγορση.
        Επιπλέον, τα γεύματα πρέπει να λαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε τρεις ώρες περίπου) προκειμένου να μην μένει ο οργανισμός χωρίς τροφή. Η έλλειψη τροφής παρουσιάζει προβλήματα υγείας στους μαθητές όπως ατονία, ζαλάδες, υπογλυκαιμία κ.α.
        Ευελπιστούμε το άρθρο αυτό να προσφέρει στους αναγνώστες ένα σπουδαίο μήνυμα: ο συνδετικός κρίκος μεταξύ διατροφής και μάθησης είναι η γνώση. Αυτή  ενεργοποιεί τα άτομα να κάνουν το σωστό, έχοντας πρώτα σκεφτεί τους σωστούς λόγους που δεν είναι άλλοι από το ότι η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στη νοητική επίδοση των μαθητών.
        Συμπερασματικά, αν όλοι οι μαθητές, συμπεριλαμβανομένου κι εμάς, υιοθετήσουμε ένα ποιοτικό τύπο διατροφής, θα έχουμε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα στην περίοδο κάθε σχολικού έτους

1 σχόλιο:

 1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Μοιραστείτε το με τους συμμαθητές και φίλους σας, έτσι ώστε να το εφαρμόσουνε δοκιμαστικά και στην πράξη και να μας πουν αν είδαν πράγματι διαφορά στις σχολικές επιδόσεις τους. Μπράβο και στη Ράνια και στη Μαριάννα για τη συνεργασία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μάθηση χωρίς σκέψη είναι χαμένος κόπος. Σκέψη χωρίς μάθηση είναι κίνδυνος. Κομφούκιος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Αγαπητά παιδιά,

Σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας πω δυο-τρία πραγματάκια που έμαθα και που με έκαναν εκστατικά ευτυχισμένη. Σήμερα είμαι πολύ μεγάλη σε ηλικία: να φανταστείτε ότι ήμουν δέκα χρονών τον περασμένο αιώνα! Λοιπόν ακούστε:

Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευτυχισμένοι κάνοντας εκδρομές και παίζοντας παιχνίδια, ενώ άλλοι χαίρονται με αγκαλίτσες και φιλάκια, με χορούς και με τραγούδια. Υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσουν τα ωραία αντικείμενα. Όλα αυτά είναι σούπερ. Ωστόσο, αν πάρω παράδειγμα τον εαυτό μου, τίποτα δεν μου αρέσει περισσότερο από το να διαβάζω βιβλία. Όχι επειδή είμαι σπασίκλας και φύτουλας και όλ’ αυτά, αν και μπορείς να το πεις κι αυτό. Τα βιβλία είναι σαν ταξίδια και σαν παιχνίδια: διαβάζοντας πετάμε με μεγάλες φτερούγες σε τόπους μακρινούς, εξερευνάμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, νιώθουμε αγαπούλες, συγκινήσεις· μέσα στις σελίδες βρίσκουμε εμπειρίες που μοιάζουν με τις δικές μας, ή, ακόμα καλύτερα, δεν μοιάζουν με τις δικές μας - είναι πιο καταπληκτικές! Θυμάμαι πως όταν διάβασα την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου ένιωσα ανακούφιση: αν ναυαγούσα σε έρημο νησί, όχι μόνο θα επιζούσα αλλά θα περνούσα τέλεια. Τα βιβλία καθησύχασαν τους φόβους μου: κατάλαβα ότι η ζωή είναι μια περιπέτεια κι ότι ποτέ δεν θα βαδίσω μόνη – τα βιβλία θα με συνοδεύουν σαν ζωντανά πλάσματα, θα με παρηγορούν και θα χαϊδεύουν την ψυχή μου. Τώρα που σας γράφω, θυμάμαι ότι συχνά η ψυχή μου ήταν ταραγμένη: είχα ένα σωρό προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι· ένιωθα αγωνία και, μια νύχτα, νομίζω πως είδα φάντασμα.

Όμως, θυμάμαι επίσης πως, όταν ήμουν παιδί σαν εσάς, η καλύτερη ώρα της μέρας ήταν όταν διάβαζα τα βιβλία που τότε ονομάζαμε «εξωσχολικά». Τα εξωσχολικά ήταν πιο αστεία και πιο συγκινητικά από τα σχολικά, πράγμα φυσικό εφόσον το βιβλίο της γραμματικής δεν είναι αστείο και συγκινητικό. Ωστόσο, αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε συμπαθητικούς και γλυκούληδες δασκάλους, η γραμματική, η αριθμητική, η ιστορία, η φυσική είναι κι αυτές σχεδόν αριστούργημα.

Επιστρέφω όμως στα μυθιστορήματα, στα διηγήματα, στους μύθους. Η χαρά της ανάγνωσης ήταν, κάπου κάπου, στενοχώρια. Τι παράξενο ε; Μερικές φορές, οι ιστορίες ήταν λυπητερές, στα παραμύθια οι ήρωες περνούσαν τα πάνδεινα: ένα κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα πάγωσε μέσα στο χιόνι, ένα αγοράκι χάθηκε στο άγριο δάσος... Παρότι έκλαιγα γοερά, ήμουν ευχαριστημένη: ένιωθα «κάτι». Θέλω να πω, δεν μπορούμε να χαμογελάμε διαρκώς: οι άνθρωποι γίνονται σοφότεροι νιώθοντας, κάπου κάπου, λύπη, οίκτο, αγανάκτηση. Κυρίως όμως, γίνονται εκστατικά ευτυχισμένοι: δοκιμάστε να ζήσετε τη ζωή του αναγνώστη και θα με θυμηθείτε.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

ΕΚΕΒΙ

ΕΚΕΒΙ
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Cute Finding NemoCute Finding Nemo

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ

Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ν. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Μ.ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper
τα 10 πιο αγαπημένα μου βιβλία που με ταξίδεψαν.....

να μην ξεχάσω να δανειστώ και να διαβάσω...

 • Ο Θεός των μικρών πραγμάτων, Arundhati Roy
 • Δυο φορές Έλληνας, Μένης Κουμανταρέας
 • Οδυσσέας, James Joyce
 • O μύθος του Σίσσυφου, Αλμπέρ Καμύ
 • Μεγάλες προσδοκίες
 • Ο θεός των μικρών πραγμάτων
 • Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
 • Μικρά Αγγλία, Καρυστιάνη
 • Σιντάρτα, Έρμαν Έσσε
 • Έρως, θέρος, πόλεμος, Ευγενία Φακίνου
 • Το μονόγραμμα, Οδυσσέας Ελύτης
 • Τα ρω του έρωτα, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
 • 100 χρόνια μοναξιάς, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
 • Ο Αλχημιστής, Π. Κοέλο
 • Το όνομα του ρόδου, Ουμπέρτο Έκο
 • Ο κόσμος της σοφίας, Γκάαρντερ

Η γιορτή των ερωτευμένων πλησιάζει. Διαβάστε τα ερωτικά ποιήματα στην Ετικέτα "ΈΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ" και ψηφίστε το ερωτικό ποίημα που σας άρεσε περισσότερο(μπορείτε να επιλέξετε 1 ποιητή ή και περισσότερους)

ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Ἔρως ἀνίκατε μάχαν, Ἔρως, ὃς ἐν κτήμασι πίπτεις, ὃς ἐν μαλακαῖς παρειαῖς νεάνιδος ἐννυχεύεις, φοιτᾷς δ’ ὑπερπόντιος ἐν τ’ ἀγρονόμοις αὐλαῖς· καὶ σ’ οὔτ’ ἀθανάτων φύξιμος οὐδεὶς οὔθ’ ἀμερίων σὲ γ’ ἀνθρώπων. Ὁ δ’ ἔχων μέμηνεν.

Ρ. Μ. ΡΙΛΚΕ

Βγάλε τα μάτια μου: μπορώ να σε δω
Κλείσε τ’ αυτιά μου: μπορώ να σε γρικήσω
Και χωρίς πόδια μπορώ σ’ εσε να ρθω ,
Και δίχως στόμα μπορώ να σ’ εξορκίσω.
Σπάσε τα μπράτσα μου: θα σε κρατά η καρδιά μου
Πνίξε μου την καρδιά, μα το μυαλό μου θα χτυπά.
Κι αν ρίξεις στο μυαλό μου τη φωτιά,

Θα σε κρατώ μες το αίμα μου κλεισμένον.


ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

… για να γεννηθείς εσύ,
κι εγώ για να σε συναντήσω
γι’ αυτό έγινε ο κόσμος…


ΣΟΦΟΚΛΗΣ, Αντιγόνη, στ.523

" Οὔτοι συνέχθειν, ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν. "

"Δε γεννήθηκα να μοιράζομαι το μίσος αλλά την αγάπη"