Γ. ΝΤΥΕΡ

Γ. ΝΤΥΕΡ
Θα ήθελα να ταξιδέψω όσο πιο μακριά μπορώ. Θα ήθελα να φτάσω τη χαρά που είναι στην ψυχή μου. Και ν΄αλλάξω τα σύνορα που ξέρω και να νιώσω τη σκέψη και το πνεύμα μου να ωριμάζουν. Θα ήθελα να ζήσω, να υπάρχω, ¨να είμαι". Και να ακούω τις αλήθειες μέσα μου.

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Athens Fringe


Παρακάτω σας παρουσιάζουμε το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων που θα φιλοξενηθούν στο θέατρο Επί Κολωνώ από 16 έως 30 Ιουνίου 2012. Για το Athens Fringe Live ισχύει ημερήσιο εισιτήριο (πρόσβαση σε όλους τους χώρους): 5 ευρώ με το οποίο το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει όλες τις δράσεις της ημέρας σε όλους τους χώρους διεξαγωγής.
Τα εισιτήρια μπορείτε να τα προμηθεύεστε καθημερινά από τους χώρους διεξαγωγής των εκδηλώσεων. Για την είσοδο στις εκδηλώσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, γι’ αυτό προτείνουμε να φροντίσετε να βρίσκεστε έγκαιρα στο χώρο διεξαγωγής τους.
Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις, (βιογραφικά, υλικό για τις ομάδες, και οπτικοακουστικό υλικό) μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα www.Fringenet.gr.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

από 16 έως 30 Ιουνίου 2012 στο Θέατρο Επί Κολωνώ

2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ: 25/6/12- 30/6/12



ΗΜΕΡΑ: ΔΕΥΤΈΡΑ 25 ΙΟΥΝΊΟΥ 2012

ΩΡΑ: ΣΤΙΣ 21.00-22.00

ΕΙΔΟΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ: ΘΈΑΤΡΟ

ΧΩΡΟΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΣΚΗΝΉ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: ΜΑΎΡΟ ΆΣΠΡΟ - Η ΖΩΉ ΣΕ ΔΎΟ ΌΨΕΙΣ




ΜΑΎΡΟ ΆΣΠΡΟ - Η ΖΩΉ ΣΕ ΔΎΟ ΌΨΕΙΣ

Ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου "Δρυάδες" παρουσιάζει δύο μονόπρακτα με μία ανατροπή.
Στη Λιθουανία του Ρ. Μπρουκ η ζωή κυλάει βασανιστικά αργά. Σε ένα απομονωμένο σπίτι στο δάσος ζει μια οικογένεια διαφορετική από τις άλλες. Ο ερχομός ενός πλούσιου ξένου θα πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση με στόχο το καλά κρυμμένο παρελθόν της οικογένειας. Η ανάγκη τους να επιβιώσουν θα φανεί δυνατή και ικανή ακόμα να ξεπεράσει τους ίδιους τους φόβους τους, οδηγώντας τους πέρα από τα όρια της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Στον αντίποδα τα πράγματα αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Εν όψει εκλογών στην Περιφέρεια του Γ. Σουρρή, ο βουλευτής Τενεκές και η σύζυγος του Αφροδίτη περιοδεύουν από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό με την ελπίδα να μαζέψουν ψήφους. Με την πολύτιμη αλλά και όχι τόσο ανιδιοτελή βοήθεια του δημάρχου Απλοχέρη τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους πραγματοποιούνται ή μήπως όχι; Μήπως ήρθε η ώρα τα πράγματα να μπουν στην θέση τους και ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του;


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Ελένη Καραμπέτσου. Παίζουν με αλφαβητική σειρά:Βαλαμβού Κέλλυ, Βερβέρης Νίκος, Κουνιάκης Φώτης, Μαμιού Μαρία Άννα, Μιχαηλίδου Άννα, Μπόλλα Δέσποινα, Παντόπουλος Γιώργος, Παντόπουλος Μάριος, Ρίγος Τάσος, Σκυλακάκη Δήμητρα, Χαμακιώτη Άντζελα, Χατζηχριστοφή Στελιάνα.







ΗΜΕΡΑ: Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΩΡΑ: ΣΤΙΣ 21.00-22.00

ΕΙΔΟΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ: ΧΟΡΌΣ / PERFORMANCE

ΧΩΡΟΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΣΚΗΝΉ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: ΑΓΡΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: ΦΌΝΟΣ. Η ΕΛΠΊΔΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ.



ΑΓΡΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: ΦΌΝΟΣ. Η ΕΛΠΊΔΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ.

"Από τις θρυλικές αμαζόνες, τον Αχιλλέα, τον Έκτορα και την Πενθεσίλεια μέχρι το σήμερα η σύγκρουση των δύο φύλων είναι αναπόφευκτη και ο φόνος... η ελπίδα των γυναικών!"  
Οι τελειόφοιτοι της Δραματικής Σχολής Βεάκη εμπνέονται από τις "άγριες ενέργειες" και με moderator τη χορογράφο Έρση Πήττα δοκιμάζονται με αυτές!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Παίζουν: Αλέξης Βιδαλάκης, Αρτέμης Γαβριλούκ, Βασίλης Γιαννιώσης, Σπύρος Δημακόπουλος, Κλώντια Διακομιχάλη, Κατιάνα Λαγουδάκη, Σοφία Λαμπιδώνη, Ολίβια Λαπατά, Κατερίνα Λιάπη, Βικτώρια Κολσουζιάν, Δημήτρης Μαμιός, Μάριαν Μαράντου, Αριάδνη Μιχαηλάρη, Βίβιαν Πανταζή, Βίκυ Πεντεδέκα, Eλένη Σταυράκη, Δέσποινα Σταυριανού, Διονυσία Στοαντζίκη, Θωμάς Χαβιανίδης, Βασίλης Χαραλάμπους, Ντίνος Ψυχογιός.





ΗΜΕΡΑ: Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΩΡΑ: ΣΤΙΣ 21.00-22.00

ΕΙΔΟΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ: ΧΟΡΌΣ / PERFORMANCE

ΧΩΡΟΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΣΚΗΝΉ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: HAIR XTENSIONS

 



HAIR XTENSIONS

Ο Θεός των μαλλιών! Από τους ναούς της Ινδίας στο Red Carpet της Δύσης...(από το ομώνυμο Άρθρο -Εθνος on line).
Οι Ινδοί και ιδιαίτερα οι γυναίκες που ξυρίζουν το κεφάλι τους εκπληρώνοντας κάποιο τάμα, καλύπτουν εν αγνοία τους την αυξημένη ζήτηση των Δυτικών για φυσικό μαλλί.
Ένα τεράστιο και λίαν χρυσοφόρο εμπόριο... μαλλιών έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ινδία, ωθούμενο από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για φυσικά μαλλιά στον δυτικό κόσμο.
Η μόδα των «εξτένσιον» έχει καταστήσει περιζήτητα τα φυσικά μαλλιά, με την τιμή αγοράς τους να ανέρχεται έως και τις 4.000 δολάρια.
Ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η νέα φυσική κόμη τους προέρχεται ως επί το πλείστον από τις «αίθουσες ξυρίσματος» των ινδουιστικών ναών.
Εκεί καταφεύγουν ολόκληρες οικογένειες Ινδών προκειμένου να εκπληρώσουν, σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση, κάποιο τάμα της προς τους θεούς. Οι περισσότεροι το θεωρούν ευτυχία να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν έστω μια φορά στη ζωή τους ένα τέτοιο προσκύνημα- και κουρά- ως ευχαριστία στους Θεούς και με αντάλλαγμα την ελπίδα και την ευτυχία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ίδιοι οι προσκυνητές δεν εισπράττουν το παραμικρό χρηματικό ποσό για τη «θυσία» των μαλλιών τους. Όμως φαίνεται πως η πίστη κάνει το θαύμα της και πολλοί από αυτούς δηλώνουν πως τα προβλήματά τους, φτώχειας, υγείας κ.α. εξαλείφονται.
"Ένα δύσκολο ταξίδι, ένας ναός άφεσης αμαρτιών και μαλλιών, ένας πανάρχαιος μύθος και οι ιστορίες σύγχρονων ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτήν την ιστορία-φαινόμενο, είναι το νέο θέμα της ομάδας "IntraVenous" όπου ο σύγχρονος χορός συνομιλεί με το Ινδικό και το σύγχρονο χοροθέατρο καθώς και τη ζωντανή μουσική της άρπας, των κρουστών, πνευστών και φωνής".




ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σύλληψη/θεματική έρευνα & Κινησιολογία Ινδικού χορού: Θάλεια-Μαρί Παπαδοπούλου, Χορογραφία: Θάλεια-Μαρί Παπαδοπούλου, Άννα Κίσκιλα, Performers (ηθοποιοί, χορευτές): Ελένη Αναγνωστοπούλου, Βασιλοπούλου Ανδριανή, Ελισάβετ Δακούτρου, Άννα Δημητράτου, Μιράντα Ζησσιμοπούλου, Φάνης Κατέχος, Άννα Κίσκιλα, Χριστίνα Μαρκοπούλου, Μάτα Μάρρα, Ελεάνα Ματθαίου, Παύλος Μελικίδης, Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου, Βανέσσα Σπινάσα, Μουσική σύνθεση, διασκευή, ερμηνεία (Άρπα electronics, κρουστά, drums, πνευστά, τραγούδι, ηλ. Κιθάρα): Μαρία Χριστίνα Παπαδοπούλου, Μάρκος Δαμιανός, Βαγγελιώ Βελλή, Παν Καπερνέκα, Πάρης Ελευθερίου, Video art: Σπύρος Μισοκοίλης.



ΗΜΕΡΑ: ΠΈΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΝΊΟΥ 2012

ΩΡΑ: ΣΤΙΣ 21.30-22.30

ΕΙΔΟΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ: ΜΟΥΣΙΚΉ

ΧΩΡΟΣ: ΣΚΗΝΉ ΦΟΥΑΓΙΈ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: A STAR IS BORN


 

A STAR IS BORN
Μήπως όταν έκλαψες στην κούνια, οι συγγενείς απεφάνθησαν ότι η Χάρις Αλεξίου πρέπει να υποβάλλει παραίτηση; μήπως από μικρός μπέρδευες την τσατσάρα με το μικρόφωνο; Μήπως η αναγνώριση και η αγάπη του κόσμου δεν είναι αφηρημένες έννοιες για σένα αλλά στόχος  ζωής; Μήπως απλά έλειπε η τραγουδίστρια μια μέρα και κάποιος σε έσπρωξε στο πάλκο;
Μήπως τελικά έχεις το πακέτο βρε αδελφέ;
Αν όχι απλά ανήκεις στο κομμάτι του στατιστικού λάθους.
Αν ναι, ανήκεις στο 95/100 των ελλήνων και δηλώνεις τραγουδιστής αν όχι στην εφορία τουλάχιστον σε στενό οικογενειακό κύκλο και αυτή η παράσταση σε αφορά !!!


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
5 μουσικοί, 8 χορευτές, 25 τραγουδιστές


ΗΜΕΡΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 29 ΙΟΥΝΊΟΥ 2012

ΩΡΑ: ΣΤΙΣ 21.00-22.00

ΕΙΔΟΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ: ΘΈΑΤΡΟ

ΧΩΡΟΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΣΚΗΝΉ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ (ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΙ 34-46)


ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ (ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΙ 34-46)
Βρεθήκαμε να ξαναδιαβάζουμε σήμερα, στο δύσκολο σήμερα, το κείμενο του Θουκυδίδη, το εμβληματικό αυτό κείμενο των σχολικών μας χρόνων και ανακαλύψαμε εκ νέου την επείγουσα διάστασή του.
“Ο εξόριστος Θουκυδίδης κατείχε όλα όσα μια δημηγορία μπορεί να πει για τη Δημοκρατία” [W.H. Auden (1η Σεπτεμβρίου 1939)]
Και αποφασίσαμε να τολμήσουμε να το κάνουμε θεατρική πράξη. Δουλεύοντας πάνω στο κείμενο βρήκαμε έναν κόσμο που μοιάζει εκπληκτικά με τον δικό μας. Έναν κόσμο όπου οι έννοιες «δημοκρατία», «ελευθερία», «αγάπη» αποκτούν επιτακτική σημασία.
«Ένα ελεύθερο άτομο είναι δυνατόν να υπάρξει μόνο εντός και δια της πολιτείας, δηλαδή εντός και δια της κοινωνίας» (Κ. Καστοριάδης).


Η παράσταση:
Δύο πρόσωπα και ένας τρίτος, «άγνωστος»; «ξένος»;«νεκρός»; - γίνονται συμπαίκτες μέσα σε ένα σημερινό κοινωνικό πεδίο, με όχημα το αρχαίο κείμενο.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο: Θουκυδίδη “Περικλέους Επιτάφιος” (μετάφραση: Ι.Θ. Κακριδής),Θεατρική μεταφορά - σκηνοθεσία - ερμηνεία: Άγγελος Χατζάς – Αργυρώ Λογαρά, Κατασκευή κούκλας: Δήμητρα Καίσαρη,Φωτισμοί - φωτογραφίες: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας, Αφίσα:Σχεδιασμός / Αποστόλης Δημάκης, Γιάννης Στόλλας, Φωτογραφία:Άγγελος Χατζάς.


ΗΜΕΡΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 29 ΙΟΥΝΊΟΥ 2012

ΩΡΑ: ΣΤΙΣ 22.00-23.00

ΕΙΔΟΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ: ΜΟΥΣΙΚΉ

ΧΩΡΟΣ: ΣΚΗΝΉ ΦΟΥΑΓΙΈ

ΤΙΤΛΟΣ LIVE: A-MORERIAS

 

A-MORERIAS

A pop/flamenco project
Αγάπησες...
Και πληγώθηκες...
Και πλήγωσες...
Και δεν αγαπήθηκες...
Και παντρεύτηκες...
Και απάτησες...
Και κόλλησες...
Και τρελάθηκες...
Ε και;
Έλα να μας ακούσεις και όλα θα φτιάξουν! Μια ευχάριστη μουσική συνάντηση με flamenco pop επιτυχίες, από Niña Pastori, Yona, Soniquete, Chambao, Ojos de brujo...

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κιθάρα: Τίμος ΠαύλουΚιθάρα: Σπύρος Χριστόγλου, Κρουστά: Γιάννης Παπαγιαννούλης, Τραγούδι: Υota "Baron".

ΗΜΕΡΑ: ΣΆΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΝΊΟΥ 2012

ΩΡΑ: ΣΤΙΣ 18.00

ΕΙΔΟΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ: ΠΑΙΔΙΚΌ ΘΈΑΤΡΟ

ΧΩΡΟΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΣΚΗΝΉ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Ο ΜΙΚΡΌΣ ΠΡΊΓΚΙΠΑΣ

Ο ΜΙΚΡΌΣ ΠΡΊΓΚΗΠΑΣ

Η ομάδα "Χορόνδε" παρουσιάζει την θεατρική παράσταση Ο μικρός πρίγκιπας.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Ομάδα Χορόνδε

 

ΗΜΕΡΑ: ΣΆΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΝΊΟΥ 2012

ΩΡΑ: ΣΤΙΣ 20.00-21.00

ΕΙΔΟΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ: ΧΟΡΌΣ / PERFORMANCE

ΧΩΡΟΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΣΚΗΝΉ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: ΧΟΡΕΎΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΡΟΧΉ





Χορεύοντας στη βροχή
Πόσα πράγματα μπορούν να συμβούν εν ώρα βροχής; Πόσες νέες καταστάσεις μπορούν να δημιουργηθούν; Και πόσες παλιές να αναβιώσουν; Η χοροθεατρική παράσταση "Χορεύοντας στη βροχή" ίσως και να αποτελεί απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήματα…
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Αλίκη Δερμάτη, Σαλώμη Δερμάτη, Μάριελ Δερμάτη, Ναταλία Αργυράκη, Μαρία Πολυμέρου, Εύη Βρεττού, Αχμέτ Αμπντού, Ναταλία Παναγιώτου, Ελεάννα Καλαβίτη.

 

ΗΜΕΡΑ: ΣΆΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΝΊΟΥ 2012

ΩΡΑ: ΣΤΙΣ 22.00-23.00

ΕΙΔΟΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ: ΘΈΑΤΡΟ

ΧΩΡΟΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΣΚΗΝΉ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Ο ΕΠΑΝΑΣΤΆΤΗΣ ΤΗΣ 5ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ





Ο επαναστάτης της 5ης Οκτωβρίου
Η παράσταση "ο επαναστάτης της 5ης Οκτωβρίου" βασίστηκε σε μια ιδέα της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας "Μολών Βλαβέ". Τα μέλη της ομάδας επέλεξαν τη σελίδα 31 από το διήγημα "Η 5η Οκτωβρίου" του Γκέοργκ Χάιμ και σε συνεργασία με τη σκηνοθέτη Ηλέκτρα Ελληνικιώτη και τη μουσικό Ζωή Λιανού, έστησαν μια time specific περφόρμανς.
Στο συγκεκριμένο προεξπρεσιονιστικό διήγημα, ο Γκέοργκ Χάιμ, αφηγείται μια ιστορία λίγο πριν τη γαλλική επανάσταση. Με κεντρικό άξονα τη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση των γάλλων υπηκόων, περιγράφει μια κοινωνία οποία εγκυμονεί στους κόλπους της, την τυφλή βία, την αγανάκτηση προς την εξουσία και την ανάγκη εμφάνισης ενός ηγέτη-επαναστάτη που θα αλλάξει τα πράγματα.
Η "5η Οκτωβρίου" αποδεικνύεται πιο επίκαιρη από ποτέ και υπογραμμίζει το ενδεχόμενο η ιστορία να κάνει κύκλους, τα γεγονότα και οι καταστάσεις να επαναλαμβάνονται μοναδική διαφορά τις τοποθεσίες και τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα.
Πρόκειται για ένα σκοτεινό κείμενο, το οποίο στέκεται στο κομμάτι της εξαθλίωσης που επιφέρει στον άνθρωπο η απουσία και του ελάχιστου μέσου για την κάλυψη των βασικών του αναγκών.
Η παράσταση είναι μια λούπα περιστατικών και σκηνών η οποία επαναλαμβάνεται 6 φορές. Ο θεατής μπορεί να μπει και να βγει οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της παράστασης, αλλά και να επιστρέψει όποτε θελήσει, παρακολουθώντας την ιστορία από όποιο σημείο και όποια οπτική γωνία θέλει αυτός.
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Ομάδα "Μολών Βλαβέ": Αναγνωπούλου Εβίτα, Βαρδάκας Νίκος, Βλασακίδου Δάφνη, Κοντογιάννης Γιώργος, Νικολοβγένη Εύη, Ορνεράκη Ελένη, Πέππας Γιώργος, Τσούκα Μαριαλένα, Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Μουσική: Ζωή Λιανού.


Πρόσβαση στο θέατρο:
Μετρό: Στάση Μεταξουργείο, από εκεί με τα πόδια 6-8 λεπτά περίπου. Βγαίνετε στην έξοδο προς Αχιλλέως. Θα περπατήσετε κατά μήκος της Λένορμαν προς Περιστέρι. Στο ύψος Λένορμαν 94 βρίσκεται κάθετη η Ναυπλίου.
Τρόλεϊ: 12 - προς Περιστέρι στάση Παλαμηδίου στην οδό Λένορμαν
Με ΙΧ:1ος τρόπος: Μέσω Κέντρου: Ομόνοια -> Αγ. Κων/νου -> Πλατεία Καραϊσκάκη -> Αχιλλέως ->2ο φανάρι δεξιά: Λένορμαν -> 1ο φανάρι δεξιά & αμέσως αριστερά: Πέτρας -> 1ο φανάρι αριστερά: Ναυπλίου αριθ. 12 (βλ χάρτη)
2ος τρόπος: Από βόρεια προάστια: Εθνική οδός (ποτάμι) -> στροφή αριστερά στην Λένορμαν από 2η έξοδο για Περιστέρι -> μετά την μεγάλη πλατεία στα αριστερά μας (πλατεία Σωτ. Πέτρουλα) στο 2ο φανάρι βρίσκεται η Ναυπλίου, το θέατρο είναι στα αριστερά σας, Ναυπλίου 12.
3ος τρόπος: Μέσω Κωνσταντινουπόλεως: Όταν η Κωνστ/λεως συναντήσει τις γραμμές του τρένου (σίδερα)->διαγωνίως αριστερά -> στην διχάλα (με φανάρι) αριστερή πορεία ->Πέτρας ->επόμενο φανάρι αριστερά: Ναυπλίου 12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Μάθηση χωρίς σκέψη είναι χαμένος κόπος. Σκέψη χωρίς μάθηση είναι κίνδυνος. Κομφούκιος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Αγαπητά παιδιά,

Σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας πω δυο-τρία πραγματάκια που έμαθα και που με έκαναν εκστατικά ευτυχισμένη. Σήμερα είμαι πολύ μεγάλη σε ηλικία: να φανταστείτε ότι ήμουν δέκα χρονών τον περασμένο αιώνα! Λοιπόν ακούστε:

Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευτυχισμένοι κάνοντας εκδρομές και παίζοντας παιχνίδια, ενώ άλλοι χαίρονται με αγκαλίτσες και φιλάκια, με χορούς και με τραγούδια. Υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσουν τα ωραία αντικείμενα. Όλα αυτά είναι σούπερ. Ωστόσο, αν πάρω παράδειγμα τον εαυτό μου, τίποτα δεν μου αρέσει περισσότερο από το να διαβάζω βιβλία. Όχι επειδή είμαι σπασίκλας και φύτουλας και όλ’ αυτά, αν και μπορείς να το πεις κι αυτό. Τα βιβλία είναι σαν ταξίδια και σαν παιχνίδια: διαβάζοντας πετάμε με μεγάλες φτερούγες σε τόπους μακρινούς, εξερευνάμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, νιώθουμε αγαπούλες, συγκινήσεις· μέσα στις σελίδες βρίσκουμε εμπειρίες που μοιάζουν με τις δικές μας, ή, ακόμα καλύτερα, δεν μοιάζουν με τις δικές μας - είναι πιο καταπληκτικές! Θυμάμαι πως όταν διάβασα την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου ένιωσα ανακούφιση: αν ναυαγούσα σε έρημο νησί, όχι μόνο θα επιζούσα αλλά θα περνούσα τέλεια. Τα βιβλία καθησύχασαν τους φόβους μου: κατάλαβα ότι η ζωή είναι μια περιπέτεια κι ότι ποτέ δεν θα βαδίσω μόνη – τα βιβλία θα με συνοδεύουν σαν ζωντανά πλάσματα, θα με παρηγορούν και θα χαϊδεύουν την ψυχή μου. Τώρα που σας γράφω, θυμάμαι ότι συχνά η ψυχή μου ήταν ταραγμένη: είχα ένα σωρό προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι· ένιωθα αγωνία και, μια νύχτα, νομίζω πως είδα φάντασμα.

Όμως, θυμάμαι επίσης πως, όταν ήμουν παιδί σαν εσάς, η καλύτερη ώρα της μέρας ήταν όταν διάβαζα τα βιβλία που τότε ονομάζαμε «εξωσχολικά». Τα εξωσχολικά ήταν πιο αστεία και πιο συγκινητικά από τα σχολικά, πράγμα φυσικό εφόσον το βιβλίο της γραμματικής δεν είναι αστείο και συγκινητικό. Ωστόσο, αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε συμπαθητικούς και γλυκούληδες δασκάλους, η γραμματική, η αριθμητική, η ιστορία, η φυσική είναι κι αυτές σχεδόν αριστούργημα.

Επιστρέφω όμως στα μυθιστορήματα, στα διηγήματα, στους μύθους. Η χαρά της ανάγνωσης ήταν, κάπου κάπου, στενοχώρια. Τι παράξενο ε; Μερικές φορές, οι ιστορίες ήταν λυπητερές, στα παραμύθια οι ήρωες περνούσαν τα πάνδεινα: ένα κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα πάγωσε μέσα στο χιόνι, ένα αγοράκι χάθηκε στο άγριο δάσος... Παρότι έκλαιγα γοερά, ήμουν ευχαριστημένη: ένιωθα «κάτι». Θέλω να πω, δεν μπορούμε να χαμογελάμε διαρκώς: οι άνθρωποι γίνονται σοφότεροι νιώθοντας, κάπου κάπου, λύπη, οίκτο, αγανάκτηση. Κυρίως όμως, γίνονται εκστατικά ευτυχισμένοι: δοκιμάστε να ζήσετε τη ζωή του αναγνώστη και θα με θυμηθείτε.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

ΕΚΕΒΙ

ΕΚΕΒΙ
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Cute Finding NemoCute Finding Nemo

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ


Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ν. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Μ.ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper
τα 10 πιο αγαπημένα μου βιβλία που με ταξίδεψαν.....

να μην ξεχάσω να δανειστώ και να διαβάσω...

  • Ο Θεός των μικρών πραγμάτων, Arundhati Roy
  • Δυο φορές Έλληνας, Μένης Κουμανταρέας
  • Οδυσσέας, James Joyce
  • O μύθος του Σίσσυφου, Αλμπέρ Καμύ
  • Μεγάλες προσδοκίες
  • Ο θεός των μικρών πραγμάτων
  • Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
  • Μικρά Αγγλία, Καρυστιάνη
  • Σιντάρτα, Έρμαν Έσσε
  • Έρως, θέρος, πόλεμος, Ευγενία Φακίνου
  • Το μονόγραμμα, Οδυσσέας Ελύτης
  • Τα ρω του έρωτα, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
  • 100 χρόνια μοναξιάς, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
  • Ο Αλχημιστής, Π. Κοέλο
  • Το όνομα του ρόδου, Ουμπέρτο Έκο
  • Ο κόσμος της σοφίας, Γκάαρντερ


Η γιορτή των ερωτευμένων πλησιάζει. Διαβάστε τα ερωτικά ποιήματα στην Ετικέτα "ΈΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ" και ψηφίστε το ερωτικό ποίημα που σας άρεσε περισσότερο(μπορείτε να επιλέξετε 1 ποιητή ή και περισσότερους)


ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Ἔρως ἀνίκατε μάχαν, Ἔρως, ὃς ἐν κτήμασι πίπτεις, ὃς ἐν μαλακαῖς παρειαῖς νεάνιδος ἐννυχεύεις, φοιτᾷς δ’ ὑπερπόντιος ἐν τ’ ἀγρονόμοις αὐλαῖς· καὶ σ’ οὔτ’ ἀθανάτων φύξιμος οὐδεὶς οὔθ’ ἀμερίων σὲ γ’ ἀνθρώπων. Ὁ δ’ ἔχων μέμηνεν.

Ρ. Μ. ΡΙΛΚΕ

Βγάλε τα μάτια μου: μπορώ να σε δω
Κλείσε τ’ αυτιά μου: μπορώ να σε γρικήσω
Και χωρίς πόδια μπορώ σ’ εσε να ρθω ,
Και δίχως στόμα μπορώ να σ’ εξορκίσω.
Σπάσε τα μπράτσα μου: θα σε κρατά η καρδιά μου
Πνίξε μου την καρδιά, μα το μυαλό μου θα χτυπά.
Κι αν ρίξεις στο μυαλό μου τη φωτιά,

Θα σε κρατώ μες το αίμα μου κλεισμένον.


ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

… για να γεννηθείς εσύ,
κι εγώ για να σε συναντήσω
γι’ αυτό έγινε ο κόσμος…




ΣΟΦΟΚΛΗΣ, Αντιγόνη, στ.523

" Οὔτοι συνέχθειν, ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν. "

"Δε γεννήθηκα να μοιράζομαι το μίσος αλλά την αγάπη"