Γ. ΝΤΥΕΡ

Γ. ΝΤΥΕΡ
Θα ήθελα να ταξιδέψω όσο πιο μακριά μπορώ. Θα ήθελα να φτάσω τη χαρά που είναι στην ψυχή μου. Και ν΄αλλάξω τα σύνορα που ξέρω και να νιώσω τη σκέψη και το πνεύμα μου να ωριμάζουν. Θα ήθελα να ζήσω, να υπάρχω, ¨να είμαι". Και να ακούω τις αλήθειες μέσα μου.

Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ, ΧΑΡΙΣΤΕ!!!


hugSMΌλοι κατά καιρούς κάνουμε ξεκαθαρίσματα σε ντουλάπες, πατάρια και αποθήκες ή αλλάζουμε διακόσμηση σε χώρους του σπιτιού μας. Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα καταλήγουν από άγνοια ή αδιαφορία στους κάδους σκουπιδιών. Οι καιροί όμως είναι δύσκολοι και καλό θα είναι να μην πετάμε τίποτα χωρίς να το σκεφτούμε. Είδη που για εμάς είναι πλέον άχρηστα για κάποιους συνανθρώπους μας μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα.
 Ας τα προσφέρουμε λοιπόν σε όσους τα έχουν πραγματική ανάγκη! 
Τα παρακάτω ιδρύματα δέχονται πράγματα και φροντίζουν αυτά να εξυπηρετήσουν συνανθρώπους μας:

Το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων έχει ανάγκη από ρουχισμό και κλινοσκεπάσματα. ρούχα. Εάν έχετε ρούχα (παιδικά /γυναικεία/ανδρικά), σεντόνια και παπλώματα που δεν χρειάζεστε πια, το ίδρυμα αστέγων Κ.Υ.Α.Δ.Α. δέχεται καθημερινά προσφορές 8:00-3:00. Info: Πειραιώς 35 Αθήνα, τηλ. : 2105239465 & 2105246516, http://www.kyada.gr/                                                                                          
Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας  χρειάζεται βιβλία όλων των ηλικιών για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2104515387 ή επισκεφτείτε το site http://www.xatzikiriakio.gr/                               
                                                                            
Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης έχει ανάγκη από γραφική ύλη και ρουχισμό. Επικοινωνήστε στο τηλ. 210 3314334, 210 3378 412, 210 3816886. Info: Πλ. Ελευθερίας 1 Αθήνα. 
                                                                            
 
Ομάδα ΡΕΤΟ, πρώην ναρκομανών 
Παίρνουν οτιδήποτε, είτε λειτουργεί, είτε όχι, και απασχολούν άτομα για επισκευές ή κατασκευές.  Έχουν ένα ή δύο μαγαζιά με μεταχειρισμένα αντικείμενα/έπιπλα κτλ. Παραλαμβάνουν από το σπίτι, μεγάλα και μικρά αντικείμενα (έπιπλα, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα, παιχνίδια κ.ά). Info: τηλ. 210 66 25 096                                                              
                                      
Πράσινος Γάτος
Ο Πράσινος Γάτος δέχεται τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πια. Αντί να καταλήξουν σε κάποιο κάδο σκουπιδιών ή να μένουν χρόνια στα πατάρια και τις αποθήκες  μπορούμε να τα πάμε στο μαγαζάκι της κας Σοφίας Φιλέρη, από όπου θα τα πάρουν άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη.  Η κα Σοφία θα ζυγίσει το νέο εμπόρευμα και θα μας έχει δώσει ένα άκρως συμβολικό αντίτιμο. Στον Πράσινο Γάτο μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από είδη όπως CD, DVD, βιβλία σε όλες τις γλώσσες, παιχνίδια, χειροποίητα αντικείμενα ακόμα και ρούχα τα οποία πλένει και σιδερώνει η ίδια η κα Σοφία. Οι τιμές κυμαίνονται από 5-50 ευρώ.
Ο Πράσινος Γάτος τροφοδοτεί και οργανώσεις, όπως π.χ. η "Κλίμακα". Info: Πράσινος Γάτος, Ιπποκράτους 142, 6979178257                                                                 
                                                                
Skoros -Χαριστικό παζάρι    
Τα αντικείμενα που δέχεται ο Σκόρος είναι αυτά που θα χαρίζαμε σε μια φίλη ή έναν φίλο μας.Είναι αυτά που θα θέλαμε να μας κάνουν δώρο. Είναι αντικείμενα που έχουν την αγάπη μας, είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση.  Καλό θα είναι τα πράγματα να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση και να συμμετείχατε και στην τακτοποίησή τους. Μην τα αφήνετε έξω από την πόρτα αν λείπουν και να μην είναι πάνω από 5 είδη κάθε φορά. Όπως λένε και οι ίδιοι 
αντικαταναλωτισμός, άλλωστε, δεν σημαίνει μόνο να μην ξοδεύω χρήματα, αλλά να συνειδητοποιώ και να περιορίζω τις ανάγκες μου.
Info: Σκοροχώρος, Ζ. Πηγής & Ερεσού στα Εξάρχεια, τηλ. : 6981076913 (μόνο στις ώρες λειτουργίας του Σκόρου)           
                                                                            
                                                                            
Τo xariseto.gr είναι το πρώτο και μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο , δωρεάν προσφοράς και ζήτησης αντικειμένων καθώς και ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς χρήματα.
Βασικός στόχος να μειωθεί ο όγκος των χρήσιμων αντικειμένων που καταλήγουν στις χωματερές όταν δεν τα χρειαζόμαστε. Τα αντικείμενα που προσφέρονται βρίσκονται σε καλή κατάσταση και διατίθενται δωρεάν, είναι μια προσπάθεια ενάντια στην καταναλωτική μανία που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Προωθεί επίσης την οικολογική και οικονομική συνείδηση. Μπορεί κάποιος να ζητήσει κάποιο αντικείμενο, αρκεί να χαρίζει και αυτός για να δείξει την καλή διάθεσή του. Μια εναλλακτική μορφή οικονομικής ζωής, δημιουργήσαμε έναν διαφορετικό τρόπο «κατανάλωσης».
                                                                      
                                                                 
FreeCycle Greece 
Το κίνημα freecycle ξεκίνησε το 2003 στην Αριζόνα και από τότε έχει επεκταθεί σε 75 χώρες σε όλον τον κόσμο και στην   Ελλάδα. Στο χώρο αυτό θα βρείτε πληροφορίες για τη λειτουργία της πρωτοβουλίας διαδικτυακών αγγελιών δωρεάν προσφοράς και ζήτησης Freecycle στα Ελληνικά.  Έτσι, μαθαίνοντάς το freecycle ο κόσμος, αντί να "κατεβάζει στα σκουπίδια τον παλιό του καναπέ", θα μπορεί να τον δίνει και να μην καταλήγει στις χωματερές. Info: www.freecycle.org                                                          
Προσφορά βιβλίων στο σχολείο μεταναστών της ΕΜΕ
Η Ένωση Μεταναστών Ελλάδας έχει δημιουργήσει «Σχολείο Ελληνικών» για τους μετανάστες, όπου διδάσκονται εκτός από ελληνικά και μια δεύτερη γλώσσα της επιλογής τους. Για τη λειτουργία του σχολείου Μεταναστών της Ένωσης χρειάζονται εκπαιδευτικά βιβλία. Δεν έχει σημασία αν θα είναι μεταχειρισμένα, απλά να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Η γνώση άλλωστε δεν έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση των βιβλίων, αλλά με το περιεχόμενό τους.
Info: Ένωση Μεταναστών Ελλάδος, Λ. Ριανκούρ 17 Αθήνα mail@eme.or.gr, τηλ: 217 700 2992 / 693 120 700
Τα παιδιά του Δρόμου
Ακόμα μία χρήσιμη λύση για να μην πετάμε τίποτα από τα ρουχαλάκια και παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούν πια τα παιδιά μας και που είναι φυσικά σε καλή κατάσταση.
"Τα παιδιά του Δρόμου" είναι ένα σπίτι που φιλοξενεί και "χρηματοδοτεί" φτωχά παιδιά και οικογένειες απ' όλο τον κόσμο. Αφορά παιδιά που είτε είναι ορφανά, είτε οι οικογένειές τους είναι πολύ φτωχές. Δέχονται τα πάντα σε καλή κατάσταση (ρούχα, παιχνίδια, μικροέπιπλα, καρότσια, κλπ) για ηλικίες που αφορούν ακόμη και βρέφη. Info: Αρίστωνος 6-8 και γωνία Κωνσταντινουπόλεως 165 Μεταξουργείο, Κολωνός 
Υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός : κα Μυρτώ Λαιμού: 2105239402, 2105221149. 
Εμπνευσμένο από την λέξη baby=μωρό και την λέξη feat=κατόρθωμα το babyfeat είναι ένα μωροκατόρθωμα! Για τους ιδιοκτήτες η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση ρούχων και αντικειμένων κάνει καλό στο περιβάλλον και στην τσέπη όλων. Εξοικονομεί ενέργεια και τοξικά που καταναλώνονται με την κατασκευή νέων πραγμάτων. Είναι  δωρεάν ή σε πολύ οικονομική τιμή. Το babyfeat είναι ένα μωροκατόρθωμά που δίνει σε όλους ώθηση να φτιάξουν ένα πιο ανθρώπινο και αισιόδοξο μέλλον για τα παιδιά τους. 
Στο Happy Swap μπορείτε να ενημερωθείτε για τα πάρτι ανταλλαγής που πραγματοποιούνται. Το Happy Swap πραγματοποιεί το Kid's Stuff Swap (πάρτι ανταλλαγής παιδικών ειδών και παιχνιδιών) και το Christmas Swap Party (πάρτι ανταλλαγής χριστουγεννιάτικων ειδών και παιχνιδιών), εντελώς δωρεάν...Γιατί να αγοράζεις όταν μπορείς να ανταλλάξεις! Μπορείτε, αν θέλετε, να γίνετε μέλη στο blog http://happyswap.blogspot.com/ και να ενημερώνεστε με τα νέα της ομάδας! 
Άλλα σημεία προσφοράς

Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε με:
Τη Στέγη κακοποιημένων γυναικών / τηλ. Κα Δορκοφίκη 6973871004 / 2108103496
Το Ίδρυμα  Θεόφιλος που στέλνει πράγματα σε πολύτεκνες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, τηλ 2108819397
Οι ξένοι της Νέας Μάκρης που οργανώνουν παζάρι κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα στο καφέ Τίκι, από περιοχές βορειοανατολικής Αττικής (Ραφήνα, Λούτσα, Πικέρμι, Νέα Μάρκη κ.ά) τηλ. Ingrid 6973350024 ,foreignersinneamakri@yahoo.gr
Της Ανθής Αγγελοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάθηση χωρίς σκέψη είναι χαμένος κόπος. Σκέψη χωρίς μάθηση είναι κίνδυνος. Κομφούκιος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Αγαπητά παιδιά,

Σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας πω δυο-τρία πραγματάκια που έμαθα και που με έκαναν εκστατικά ευτυχισμένη. Σήμερα είμαι πολύ μεγάλη σε ηλικία: να φανταστείτε ότι ήμουν δέκα χρονών τον περασμένο αιώνα! Λοιπόν ακούστε:

Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευτυχισμένοι κάνοντας εκδρομές και παίζοντας παιχνίδια, ενώ άλλοι χαίρονται με αγκαλίτσες και φιλάκια, με χορούς και με τραγούδια. Υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσουν τα ωραία αντικείμενα. Όλα αυτά είναι σούπερ. Ωστόσο, αν πάρω παράδειγμα τον εαυτό μου, τίποτα δεν μου αρέσει περισσότερο από το να διαβάζω βιβλία. Όχι επειδή είμαι σπασίκλας και φύτουλας και όλ’ αυτά, αν και μπορείς να το πεις κι αυτό. Τα βιβλία είναι σαν ταξίδια και σαν παιχνίδια: διαβάζοντας πετάμε με μεγάλες φτερούγες σε τόπους μακρινούς, εξερευνάμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, νιώθουμε αγαπούλες, συγκινήσεις· μέσα στις σελίδες βρίσκουμε εμπειρίες που μοιάζουν με τις δικές μας, ή, ακόμα καλύτερα, δεν μοιάζουν με τις δικές μας - είναι πιο καταπληκτικές! Θυμάμαι πως όταν διάβασα την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου ένιωσα ανακούφιση: αν ναυαγούσα σε έρημο νησί, όχι μόνο θα επιζούσα αλλά θα περνούσα τέλεια. Τα βιβλία καθησύχασαν τους φόβους μου: κατάλαβα ότι η ζωή είναι μια περιπέτεια κι ότι ποτέ δεν θα βαδίσω μόνη – τα βιβλία θα με συνοδεύουν σαν ζωντανά πλάσματα, θα με παρηγορούν και θα χαϊδεύουν την ψυχή μου. Τώρα που σας γράφω, θυμάμαι ότι συχνά η ψυχή μου ήταν ταραγμένη: είχα ένα σωρό προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι· ένιωθα αγωνία και, μια νύχτα, νομίζω πως είδα φάντασμα.

Όμως, θυμάμαι επίσης πως, όταν ήμουν παιδί σαν εσάς, η καλύτερη ώρα της μέρας ήταν όταν διάβαζα τα βιβλία που τότε ονομάζαμε «εξωσχολικά». Τα εξωσχολικά ήταν πιο αστεία και πιο συγκινητικά από τα σχολικά, πράγμα φυσικό εφόσον το βιβλίο της γραμματικής δεν είναι αστείο και συγκινητικό. Ωστόσο, αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε συμπαθητικούς και γλυκούληδες δασκάλους, η γραμματική, η αριθμητική, η ιστορία, η φυσική είναι κι αυτές σχεδόν αριστούργημα.

Επιστρέφω όμως στα μυθιστορήματα, στα διηγήματα, στους μύθους. Η χαρά της ανάγνωσης ήταν, κάπου κάπου, στενοχώρια. Τι παράξενο ε; Μερικές φορές, οι ιστορίες ήταν λυπητερές, στα παραμύθια οι ήρωες περνούσαν τα πάνδεινα: ένα κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα πάγωσε μέσα στο χιόνι, ένα αγοράκι χάθηκε στο άγριο δάσος... Παρότι έκλαιγα γοερά, ήμουν ευχαριστημένη: ένιωθα «κάτι». Θέλω να πω, δεν μπορούμε να χαμογελάμε διαρκώς: οι άνθρωποι γίνονται σοφότεροι νιώθοντας, κάπου κάπου, λύπη, οίκτο, αγανάκτηση. Κυρίως όμως, γίνονται εκστατικά ευτυχισμένοι: δοκιμάστε να ζήσετε τη ζωή του αναγνώστη και θα με θυμηθείτε.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

ΕΚΕΒΙ

ΕΚΕΒΙ
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Cute Finding NemoCute Finding Nemo

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ

Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ν. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Μ.ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper
τα 10 πιο αγαπημένα μου βιβλία που με ταξίδεψαν.....

να μην ξεχάσω να δανειστώ και να διαβάσω...

 • Ο Θεός των μικρών πραγμάτων, Arundhati Roy
 • Δυο φορές Έλληνας, Μένης Κουμανταρέας
 • Οδυσσέας, James Joyce
 • O μύθος του Σίσσυφου, Αλμπέρ Καμύ
 • Μεγάλες προσδοκίες
 • Ο θεός των μικρών πραγμάτων
 • Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
 • Μικρά Αγγλία, Καρυστιάνη
 • Σιντάρτα, Έρμαν Έσσε
 • Έρως, θέρος, πόλεμος, Ευγενία Φακίνου
 • Το μονόγραμμα, Οδυσσέας Ελύτης
 • Τα ρω του έρωτα, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
 • 100 χρόνια μοναξιάς, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
 • Ο Αλχημιστής, Π. Κοέλο
 • Το όνομα του ρόδου, Ουμπέρτο Έκο
 • Ο κόσμος της σοφίας, Γκάαρντερ

Η γιορτή των ερωτευμένων πλησιάζει. Διαβάστε τα ερωτικά ποιήματα στην Ετικέτα "ΈΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ" και ψηφίστε το ερωτικό ποίημα που σας άρεσε περισσότερο(μπορείτε να επιλέξετε 1 ποιητή ή και περισσότερους)

ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Ἔρως ἀνίκατε μάχαν, Ἔρως, ὃς ἐν κτήμασι πίπτεις, ὃς ἐν μαλακαῖς παρειαῖς νεάνιδος ἐννυχεύεις, φοιτᾷς δ’ ὑπερπόντιος ἐν τ’ ἀγρονόμοις αὐλαῖς· καὶ σ’ οὔτ’ ἀθανάτων φύξιμος οὐδεὶς οὔθ’ ἀμερίων σὲ γ’ ἀνθρώπων. Ὁ δ’ ἔχων μέμηνεν.

Ρ. Μ. ΡΙΛΚΕ

Βγάλε τα μάτια μου: μπορώ να σε δω
Κλείσε τ’ αυτιά μου: μπορώ να σε γρικήσω
Και χωρίς πόδια μπορώ σ’ εσε να ρθω ,
Και δίχως στόμα μπορώ να σ’ εξορκίσω.
Σπάσε τα μπράτσα μου: θα σε κρατά η καρδιά μου
Πνίξε μου την καρδιά, μα το μυαλό μου θα χτυπά.
Κι αν ρίξεις στο μυαλό μου τη φωτιά,

Θα σε κρατώ μες το αίμα μου κλεισμένον.


ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

… για να γεννηθείς εσύ,
κι εγώ για να σε συναντήσω
γι’ αυτό έγινε ο κόσμος…


ΣΟΦΟΚΛΗΣ, Αντιγόνη, στ.523

" Οὔτοι συνέχθειν, ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν. "

"Δε γεννήθηκα να μοιράζομαι το μίσος αλλά την αγάπη"