Γ. ΝΤΥΕΡ

Γ. ΝΤΥΕΡ
Θα ήθελα να ταξιδέψω όσο πιο μακριά μπορώ. Θα ήθελα να φτάσω τη χαρά που είναι στην ψυχή μου. Και ν΄αλλάξω τα σύνορα που ξέρω και να νιώσω τη σκέψη και το πνεύμα μου να ωριμάζουν. Θα ήθελα να ζήσω, να υπάρχω, ¨να είμαι". Και να ακούω τις αλήθειες μέσα μου.

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟ


Στον οδηγό που ακολουθεί θα βρείτε καταπληκτικές ιδέες για να μεγαλώσετε ένα παιδί που αγαπάει το διάβασμα.

Από τη γέννησή του έως 12 μηνών Από 1 έως 2 ετών

Όταν κάθεστε αγκαλιά με το μωράκι σας χαζεύοντας βιβλιαράκια με εικόνες, αυτομάτως το κάνετε να συνδέσει την έννοια του διαβάσματος με κάτι πολύ ευχάριστο, εφόσον έχει την αμέριστη προσοχή σας.

Μη βιάζεστε!
«Οι γονείς έχουν την τάση να διαβάζουν πολύ γρήγορα» λέει ο Jim Trelease, συγγραφέας του βιβλίου The Read-Aloud Handbook (Το εγχειρίδιο της καλής ανάγνωσης). Αρθρώστε σωστά κάθε λέξη και κάντε μια μικρή παύση ανάμεσα στις προτάσεις. Αυτή η τεχνική δημιουργεί έναν άνετο ρυθμό ανάγνωσης και ταυτόχρονα τους δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να αφομοιώσουν την ιστορία –κάτι που εξάπτει τη φαντασία τους.

Αφηγηθείτε τα πάντα.
Βοηθήστε το παιδί σας να συνδέσει τις λέξεις με τα αντικείμενα ονομάζοντας καθετί που βρίσκεται στο σπίτι σας και εξηγώντας του αναλυτικά τις κινήσεις σας (π.χ. «Παίξαμε αρκετά με αυτό το κόκκινο αυτοκινητάκι. Τώρα θα το βάλω πίσω στο ντουλάπι με τα παιχνίδια σου»).

Πιάστε το ρυθμό.
Χτυπήστε τα δάχτυλά σας ή κάντε παλαμάκια όσο διαβάζετε για να καλλιεργήσετε στο παιδί σας την αίσθηση του ρυθμού. Ακόμα μια καλή ιδέα είναι να επιλέξετε βιβλία με ήχους ή κάποια που συνοδεύονται από CD.

Συμμετέχετε ενεργά.
Εμπλακείτε και κινητικά στη διαδικασία της ανάγνωσης εφόσον το παιδί σας κατά πάσα πιθανότητα δεν καταλαβαίνει πολλά πράγματα από την αφήγηση. Μια καλή θέση είναι να βρίσκεστε απέναντί του όταν εκείνο κάθεται στο καρεκλάκι του. Όσο διαβάζετε, μετακινήστε το βιβλίο πάνω κάτω και αριστερά δεξιά αποκαλύπτοντας έτσι κάθε φορά το χαμογελαστό πρόσωπό σας. «Κάτι τέτοιο του δείχνει ότι απολαμβάνετε την όλη διαδικασία και το κάνει να διασκεδάζει ακόμα περισσότερο» λέει η Pam Allyn, ιδρύτρια του αμερικανικού οργανισμού φιλολογικής εκπαίδευσης LitLife και συγγραφέας του βιβλίου What to Read When (Τι και πότε να διαβάσετε).

Αγαπήστε την επανάληψη.
Το να διαβάζετε ξανά και ξανά τα αγαπημένα του βιβλία βοηθάει το μωράκι σας να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Επιπλέον, κάθε φορά που το διαβάζετε, το μικρό σας θα παρατηρεί και κάτι καινούριο.

Από 1 έως 2 ετών
Όταν αρχίζει να κινείται, απολαμβάνει όσο τίποτα το να ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του.

Βοηθήστε το να αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.
Πάρτε ένα βιβλίο, κρατήστε το γερά στα χέρια σας, γυρίστε τις σελίδες του, κλείστε το και τέλος επιστρέψτε το στο ράφι του. Μετά παρατηρήστε αν μπορεί και το παιδάκι σας να κάνει τις ίδιες κινήσεις.

Αποκαλύψτε την παιχνιδιάρικη πλευρά σας.

Χρησιμοποιήστε αστείες φωνές και μιμηθείτε τον ήχο διάφορων ζώων. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον του παιδιού για την ιστορία.
Συσχετίστε τις ιστορίες με την καθημερινότητά του.
Όταν το παιδάκι σας ντύνεται, διαβάστε κάποιο βιβλιαράκι σχετικό με τα ρούχα. Ρωτήστε
το: «Τι θα φορέσει σήμερα η Ντόρα η Εξερευνήτρια;» και «Θα φορέσεις κι εσύ κόκκι- νη φούστα σήμερα;».

Εμπλακείτε στην ιστορία με κατασκευές.
Αν, για παράδειγμα, διαβάζετε κάποιο βιβλίο με τον Μπομπ το Μάστορα, πάρτε τη θήκη με τα εργαλεία και προσπαθήστε να φτιάξετε μαζί με το παιδάκι σας μια από τις κατασκευές του Μπομπ.

Πηγή:parentsmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Μάθηση χωρίς σκέψη είναι χαμένος κόπος. Σκέψη χωρίς μάθηση είναι κίνδυνος. Κομφούκιος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Αγαπητά παιδιά,

Σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας πω δυο-τρία πραγματάκια που έμαθα και που με έκαναν εκστατικά ευτυχισμένη. Σήμερα είμαι πολύ μεγάλη σε ηλικία: να φανταστείτε ότι ήμουν δέκα χρονών τον περασμένο αιώνα! Λοιπόν ακούστε:

Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευτυχισμένοι κάνοντας εκδρομές και παίζοντας παιχνίδια, ενώ άλλοι χαίρονται με αγκαλίτσες και φιλάκια, με χορούς και με τραγούδια. Υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσουν τα ωραία αντικείμενα. Όλα αυτά είναι σούπερ. Ωστόσο, αν πάρω παράδειγμα τον εαυτό μου, τίποτα δεν μου αρέσει περισσότερο από το να διαβάζω βιβλία. Όχι επειδή είμαι σπασίκλας και φύτουλας και όλ’ αυτά, αν και μπορείς να το πεις κι αυτό. Τα βιβλία είναι σαν ταξίδια και σαν παιχνίδια: διαβάζοντας πετάμε με μεγάλες φτερούγες σε τόπους μακρινούς, εξερευνάμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, νιώθουμε αγαπούλες, συγκινήσεις· μέσα στις σελίδες βρίσκουμε εμπειρίες που μοιάζουν με τις δικές μας, ή, ακόμα καλύτερα, δεν μοιάζουν με τις δικές μας - είναι πιο καταπληκτικές! Θυμάμαι πως όταν διάβασα την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου ένιωσα ανακούφιση: αν ναυαγούσα σε έρημο νησί, όχι μόνο θα επιζούσα αλλά θα περνούσα τέλεια. Τα βιβλία καθησύχασαν τους φόβους μου: κατάλαβα ότι η ζωή είναι μια περιπέτεια κι ότι ποτέ δεν θα βαδίσω μόνη – τα βιβλία θα με συνοδεύουν σαν ζωντανά πλάσματα, θα με παρηγορούν και θα χαϊδεύουν την ψυχή μου. Τώρα που σας γράφω, θυμάμαι ότι συχνά η ψυχή μου ήταν ταραγμένη: είχα ένα σωρό προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι· ένιωθα αγωνία και, μια νύχτα, νομίζω πως είδα φάντασμα.

Όμως, θυμάμαι επίσης πως, όταν ήμουν παιδί σαν εσάς, η καλύτερη ώρα της μέρας ήταν όταν διάβαζα τα βιβλία που τότε ονομάζαμε «εξωσχολικά». Τα εξωσχολικά ήταν πιο αστεία και πιο συγκινητικά από τα σχολικά, πράγμα φυσικό εφόσον το βιβλίο της γραμματικής δεν είναι αστείο και συγκινητικό. Ωστόσο, αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε συμπαθητικούς και γλυκούληδες δασκάλους, η γραμματική, η αριθμητική, η ιστορία, η φυσική είναι κι αυτές σχεδόν αριστούργημα.

Επιστρέφω όμως στα μυθιστορήματα, στα διηγήματα, στους μύθους. Η χαρά της ανάγνωσης ήταν, κάπου κάπου, στενοχώρια. Τι παράξενο ε; Μερικές φορές, οι ιστορίες ήταν λυπητερές, στα παραμύθια οι ήρωες περνούσαν τα πάνδεινα: ένα κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα πάγωσε μέσα στο χιόνι, ένα αγοράκι χάθηκε στο άγριο δάσος... Παρότι έκλαιγα γοερά, ήμουν ευχαριστημένη: ένιωθα «κάτι». Θέλω να πω, δεν μπορούμε να χαμογελάμε διαρκώς: οι άνθρωποι γίνονται σοφότεροι νιώθοντας, κάπου κάπου, λύπη, οίκτο, αγανάκτηση. Κυρίως όμως, γίνονται εκστατικά ευτυχισμένοι: δοκιμάστε να ζήσετε τη ζωή του αναγνώστη και θα με θυμηθείτε.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

ΕΚΕΒΙ

ΕΚΕΒΙ
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Cute Finding NemoCute Finding Nemo

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ


Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ν. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Μ.ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper
τα 10 πιο αγαπημένα μου βιβλία που με ταξίδεψαν.....

να μην ξεχάσω να δανειστώ και να διαβάσω...

  • Ο Θεός των μικρών πραγμάτων, Arundhati Roy
  • Δυο φορές Έλληνας, Μένης Κουμανταρέας
  • Οδυσσέας, James Joyce
  • O μύθος του Σίσσυφου, Αλμπέρ Καμύ
  • Μεγάλες προσδοκίες
  • Ο θεός των μικρών πραγμάτων
  • Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
  • Μικρά Αγγλία, Καρυστιάνη
  • Σιντάρτα, Έρμαν Έσσε
  • Έρως, θέρος, πόλεμος, Ευγενία Φακίνου
  • Το μονόγραμμα, Οδυσσέας Ελύτης
  • Τα ρω του έρωτα, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
  • 100 χρόνια μοναξιάς, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
  • Ο Αλχημιστής, Π. Κοέλο
  • Το όνομα του ρόδου, Ουμπέρτο Έκο
  • Ο κόσμος της σοφίας, Γκάαρντερ


Η γιορτή των ερωτευμένων πλησιάζει. Διαβάστε τα ερωτικά ποιήματα στην Ετικέτα "ΈΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ" και ψηφίστε το ερωτικό ποίημα που σας άρεσε περισσότερο(μπορείτε να επιλέξετε 1 ποιητή ή και περισσότερους)


ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Ἔρως ἀνίκατε μάχαν, Ἔρως, ὃς ἐν κτήμασι πίπτεις, ὃς ἐν μαλακαῖς παρειαῖς νεάνιδος ἐννυχεύεις, φοιτᾷς δ’ ὑπερπόντιος ἐν τ’ ἀγρονόμοις αὐλαῖς· καὶ σ’ οὔτ’ ἀθανάτων φύξιμος οὐδεὶς οὔθ’ ἀμερίων σὲ γ’ ἀνθρώπων. Ὁ δ’ ἔχων μέμηνεν.

Ρ. Μ. ΡΙΛΚΕ

Βγάλε τα μάτια μου: μπορώ να σε δω
Κλείσε τ’ αυτιά μου: μπορώ να σε γρικήσω
Και χωρίς πόδια μπορώ σ’ εσε να ρθω ,
Και δίχως στόμα μπορώ να σ’ εξορκίσω.
Σπάσε τα μπράτσα μου: θα σε κρατά η καρδιά μου
Πνίξε μου την καρδιά, μα το μυαλό μου θα χτυπά.
Κι αν ρίξεις στο μυαλό μου τη φωτιά,

Θα σε κρατώ μες το αίμα μου κλεισμένον.


ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

… για να γεννηθείς εσύ,
κι εγώ για να σε συναντήσω
γι’ αυτό έγινε ο κόσμος…




ΣΟΦΟΚΛΗΣ, Αντιγόνη, στ.523

" Οὔτοι συνέχθειν, ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν. "

"Δε γεννήθηκα να μοιράζομαι το μίσος αλλά την αγάπη"