Γ. ΝΤΥΕΡ

Γ. ΝΤΥΕΡ
Θα ήθελα να ταξιδέψω όσο πιο μακριά μπορώ. Θα ήθελα να φτάσω τη χαρά που είναι στην ψυχή μου. Και ν΄αλλάξω τα σύνορα που ξέρω και να νιώσω τη σκέψη και το πνεύμα μου να ωριμάζουν. Θα ήθελα να ζήσω, να υπάρχω, ¨να είμαι". Και να ακούω τις αλήθειες μέσα μου.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ...ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012





Η δίκη του Σωκράτη
 ξαναγίνεται 2.500 χρόνια μετά,
στις 25 Μαΐου 2012
στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Την δίκη αναλαμβάνουν διακεκριμένοι δικαστές και νομικοί της Ελλάδας και του εξωτερικού, που θα...διερευνήσουν τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, τα οποία βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Σωκράτης και θα τα εξακοντίζουν στο σήμερα. Για την τύχη του Σωκράτη θα αποφασίσει όμως το κοινό, που θα παρακολουθήσει τη δίκη και θα βρεθεί αντιμέτωπο με τα επιχειρήματα κάθε πλευράς. Η παρακολούθηση της δίκης εξάλλου θα γίνεται και μέσω Διαδικτύου με live streaming (το link δεν είναι ενεργό ακόμη).

Βασικό ερώτημα του εγχειρήματος είναι, αν αιώνες μετά από το θάνατο του μεγάλου φιλόσοφου (το 399 π. Χ.) μπορεί να επανεξετασθεί η υπόθεση της αθώωσης ή ενοχοποίησής του, υπό το πρίσμα του χρόνου που μεσολάβησε και σύμφωνα με τη επικρατούσα σήμερα αντίληψη για τη δικαιοσύνη. Αγορεύσεις και επιχειρήματα θα ακουστούν έτσι και από τις δύο πλευρές (κατήγοροι και υπερασπιστές) μέσα από τα οποία θα γίνει και η επαναπροσέγγιση στην συμβολή του Σωκράτη στο πεδίο της φιλοσοφίας αφενός και αφετέρου στη δημόσια ζωή της αρχαίας Αθήνας. 

Θυμίζουμε ότι η κατηγορία με την οποία οδηγήθηκε σε δίκη ο Σωκράτης ήταν η ασέβεια προς τους θεούς της πόλης, η εισαγωγή «καινών δαιμονίων» στην Αθήνα και η διαφθορά, ως εκ τούτου, των νέων. Από τους 500 αθηναίους πολίτες που ψήφισαν ένοχο τον έκριναν οι 280.

Στη σύγχρονη δίκη δικαστές θα είναι οι: Λόρδος Richard Aikens, δικαστής, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία). Sophie - Caroline De Margerie, δικαστής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Γαλλία). Pierre Delvolvι, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας. Stephan Gass, αντιπρόεδρος του Εφετείου της Ελβετίας. Δρ Giusep Nay, πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας. Loretta Preska, πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης. Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, ακαδημαϊκός, ομ. καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, πρώην πρόεδρος της Βουλής. Βασίλειος Ρήγας, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Σερ Stephen Sedley, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας. Franηois Terrι, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία). Harm Peter Westermann, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν (Γερμανία).

Υπέρ του Σωκράτους θα είναι οι δικηγόροι: Michael Beloff (Αγγλία) και Patrick Simon (Γαλλία). Και υπέρ Αθηναίων οι δικηγόροι: Ηλίας Αναγνωστόπουλος, αν. καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών και δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

Να σημειωθεί πάντως, ότι στην... προηγούμενη δίκη, που έγινε τον Μάιο του 2011 στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, ο Σωκράτης αθωώθηκε!

Η νέα δίκη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, με ταυτόχρονη μετάφραση στην κεντρική σκηνή της Στέγης ώρα 18:30, με εισιτήρια προς 10 ευρώ (μειωμένο 5 ευρώ).



Η 35η Γιορτή του Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως
  
Η 35η Γιορτή του Βιβλίου άνοιξε από την Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012, τις πύλες της στο Πεδίον του Άρεως.

 Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις ...
... 20 Μαΐου. Διοργανώνεται από το Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) και την Περιφέρεια Αττικής, με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Η 35η Γιορτή Βιβλίου στο πρόγραμμά της περιλαμβάνει αφιερώματα στον Νικηφόρο Βρεττάκο, στη Δόμνα Σαμίου και στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, συζητήσεις για το μέλλον της ανάγνωσης και τα πνευματικά δικαιώματα στην ηλεκτρονική εποχή, για την πολιτική, τη λογοτεχνία και την κρίση, εκδηλώσεις για την Καταστροφή της Σμύρνης και τη θέση της στην κυρίαρχη νεοελληνική ιδεολογία, βιβλιοπαρουσιάσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, μουσικοθεατρικές παραστάσεις.

Επίσης, υπό το σύνθημα «Με διάβασες; Χάρισέ με! Δώστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη», οι επισκέπτες καλούνται να προσφέρουν βιβλία σε βιβλιοθήκες που χρειάζονται ενίσχυση. Πέρυσι ενισχύθηκαν οι βιβλιοθήκες της Λέρου και των Λειψών και φέτος έχουν σειρά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης, οι βιβλιοθήκες των Νοσοκομείων Παίδων «Αγίας Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», η βιβλιοθήκη του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και η σχολική βιβλιοθήκη του Γυμνασίου-Λυκείου Βερδικούσας στην Ελασσόνα.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 6:00 μ.μ.-10:00 μ.μ., Παρασκευή-Σάββατο 6:00 μ.μ.-10:30 μ.μ., Κυριακή 11:00 π.μ.-10:00 μ.μ.




Τα αρχαιολογικά μυστήρια αφήνουν πίσω τους τα εργαστήρια και τις ανασκαφές και γίνονται πρωταγωνιστές στις 60 και πλέον ταινίες του φετινού «Αγώνα» που ξεκινά... στις 7 Μαΐου 2012.

Ποια είναι τα μυστικά του αρχαιότερου πέτρινου κτίσματος στον κόσμο; Υπάρχει Τροία στα...... Καρπάθια; Αν ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική το 1492, τότε πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν ίχνη καπνού και κοκαΐνης στις αιγυπτιακές μούμιες; Για ποιον λόγο οι Γαλάτες αποκεφάλιζαν τους ηττημένους αντιπάλους τους; Και πού βρίσκεται η γέφυρα που χτίστηκε επί αυτοκράτορα Τιβέριου (1ος αι. μ.Χ.) και κατοικείται ως σήμερα;

Οι απαντήσεις δεν βρίσκονται στις σελίδες ενός βιβλίου αλλά στις 60 και πλέον ταινίες που φιλοξενούνται στην 9η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου «Αγών», που φέτος πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Λαμπράκη, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδοςκαι υπό την επίβλεψη της οργανωτικής επιτροπής η οποία αποτελείται από τις Μέμη Σπυράτου (πρόεδρος), Λένα Σαββίδη (διευθύντρια) καιΜαρία Παλάτου (γραμματέας).

Υπόγειες στοές και θάλαμοι που αποκαλύπτονται μπροστά στην κάμερα στο αρχαιότερο πέτρινο κτίσμα του κόσμου - την πυραμίδα του Τζόζερ στην Αίγυπτο, ηλικίας 4.700 ετών - και οδηγούν σε νέα συμπεράσματα για τον ρόλο των πυραμίδων. Η κάμερα εστιάζει σε έναν οχυρό λόφο στη Νότια Πολωνία, όπου η σκαπάνη αποκαλύπτει έναν οικισμό του 2100 π.Χ. που ήκμαζε και παρήκμαζε διαρκώς, όπως η Τροία. Ένας γερμανός αρχαιολόγος φτιάχνει ένα προϊστορικό σκαρί και φτάνει αλώβητος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανατρέποντας την πεποίθηση πως πρώτος ο Κολόμβος έφτασε στην Αμερική. Άγνωστες αρχαίες πηγές, ανθρωπολογικές μελέτες και αρχαιολογικές έρευνες επιχειρούν να ρίξουν φως στις μυστηριώδεις πρακτικές του αποκεφαλισμού των ηττημένων από τους Γαλάτες. Και ύστερα το ταξίδι προβλέπει μια στάση στη Βόρεια Γαλλία, στην αρχαία γέφυρα Σομιέρ, το μοναδικό διατηρημένο έργο της αρχαιότητας στην περιοχή και μια από τις ελάχιστες που κατοικείται στην Ευρώπη, όπως η Πόντε Βέκιο στη Φλωρεντία.

Στη φετινή συνάντηση οι αρχαιολογικές ταινίες φτάνουν στην Αθήνα από 15 χώρες με θέματα από το Περού έως την Αίγυπτο και από την Αυστραλία έως τα Αντικύθηρα, ενώ θα προβληθούν και ταινίες κινουμένων σχεδίων για παιδιά μεταγλωττισμένες στα ελληνικά, που εξηγούν πώς δουλεύουν οι αρχαιολόγοι αλλά θέτουν και ζητήματα αρχαιοκαπηλίας.

Σκηνή από την σπάνια ταινία των αδελφών Ταβιάνι 
«O Σαν Mικέλε είχε έναν κόκκορα» που θα 
προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος

Έκπληξη της φετινής συνάντησης, ωστόσο, είναι η «παρουσία» του Όρσον Ουέλς στις ειδικές προβολές μέσα από την ταινία «Τέσσερις άνδρες στη σχεδία», που χρειάστηκε μισό αιώνα για να ολοκληρωθεί. Ξεκίνησε όταν ο 27χρονος τότε σκηνοθέτης διάβασε στο περιοδικό «Time» για τη συγκλονιστική ιστορία τεσσάρων βραζιλιάνων ψαράδων που ταξίδεψαν 1.650 ναυτικά μίλια σε μια σχεδία χωρίς πυξίδα, επί 61 μερόνυχτα, για να ζητήσουν ίσα κοινωνικά δικαιώματα. Όταν ο Ουέλς αποφάσισε να κάνει την περιπέτεια ταινία, διαπίστωσε πως από εθνικοί ήρωες είχαν μετατραπεί σε «επικίνδυνους κομμουνιστές». Παρ' όλο το κυβερνητικό μποϊκοτάζ προχώρησε τα γυρίσματα, αλλά ο ένας εκ των ηρώων παρασύρθηκε από τα κύματα στα γυρίσματα και έγινε βορά στους καρχαρίες. Απαγορεύσεις, πιέσεις και επιθέσεις εμποδίζουν τον Ουέλς να ολοκληρώσει το φιλμ. Τα 15.000 μέτρα φιλμ χάνονται για να εντοπιστούν σε 300 κουτιά τυχαία από έναν συνεργάτη του Ουέλς το 1985, αλλά μόλις το 1991 βρέθηκε χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί αυτή η «καταραμένη ταινία».

Tην Kριτική Eπιτροπή του AΓΩNA 2012 απαρτίζουν οι Φραντσέσκα Κιέζα, ακόλουθος του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών (Ιταλία), Τόνι Κόου, ανεξάρτητος παραγωγός-σκηνοθέτης (Μεγ. Βρετανία), Μάνος Ζαχαρίας, σκηνοθέτης, Νικόλαος Καλτσάς, διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Διονύσης Πετρουτσόπουλος, κινηματογραφιστής, Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης, πρόεδρος του φεστιβάλ ΑΓΩΝ.

Oι προβολές αρχίζουν καθημερινά στις 17:00 και τελειώνουν στις 23:00. Σάββατο και Kυριακή από τις 10:00 έως τις 23:00.

H απονομή των βραβείων θα γίνει την Kυριακή 13 Mαΐου στις 9.30 το βράδυ.

Πλήρες πρόγραμμα προβολών

Δευτέρα 7/5
16:45 Έναρξη
17:00 * Όρσον Oυέλς: Tέσσερις άντρες στη σχεδία (HΠA, 1942/1993, 58')
18:10 Tόλμησε να ταξιδέψεις (Γερμανία, 52')
19:10 Όταν οι Γαλάτες έχαναν το κεφάλι (Γαλλία, 14')
19:25 Eρευνητικό πείραμα για την κόμμωση των Kαρυάτιδων (HΠA, 18')
19:45 H Nύφη του Kαθρέφτη (Eλλάδα, 28')
20:15 Mια κυρία, πέτρες και άντρες (Γαλλία, 26')
20:45 Aπό Λινάρι (Eλλάδα, 45')
21:30 H Λα Xόγια και οι Πολεμιστές της Oμίχλης (Iσπανία, 52')

* ειδική προβολή

Σε σαρκοφάγους που κρέμονται σε βραχώδεις περιοχές, 
σε υψόμετρο πάνω από 3.000, τοποθετούσαν οι Τσατσαπόγια 
του Βόρειου Περού τους νεκρούς τους, 
όπως αποκαλύπτει η ταινία 

«Η Λα Χόγια και οι Πολεμιστές της Ομίχλης»

Tρίτη 8/5
17:00 *Polemonta (Δημήτρης Mαυρίκιος, 1975, 90')
18:30 Iοκάστη |(HΠA, 53')
19:30 Στο βασίλειο της Mερόης (Γαλλία, 52')
20:30 Λέρος… η Mάλτα του Aιγαίου (Eλλάδα, 28')
21:00 Tο Πάθος της Mνήμης: Iνδοκίνα (Iταλία, 57')
22:00 H Tροία των Kαρπαθίων (Πολωνία, 43')

Tετάρτη 9/5
17:00 Θανάσιμη επιστήμη (Γερμανία, 50')
18:00 Checkpoint (Γαλλία, 19')
18:20 Λεηλατώντας τους Aγίους Tόπους (Iορδανία, 45')
19:10 Tηλεομοιότυπο (Γαλλία/Kύπρος, 28')
19:45 Άργιλος, Nερό και Φωτιά. Mια σχέση αιώνων (Eλλάδα/Kύπρος, 48')
20:40 Oι ασυμβίβαστοι (Mεγ. Bρετανία, 40')
21:20 Encardia, η πέτρα που χορεύει (Eλλάδα, 80')

Τα αμέτρητα ευρήματα που αφαιρέθηκαν από παλαιστινιακούς αρχαιολογικούς χώρους αναζητά η ταινία «Λεηλατώντας τους Αγίους Τόπους» και προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα σε ποιον ανήκει τελικά η πολιτιστική κληρονομιά που αποτελεί φλέγον ζήτημα μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών.

Πέμπτη 10/5
17:00 *Eλένη Mπούκουρη Aλταμούρα. H πρώτη ελληνίδα ζωγράφος |
(Kλεώνη Φλέσσα, 2009, 56')
18:00 *H Θητεία της Άνοιξης (Πάνος Kυπαρίσσης, 2010, 12')
18:15 Δημήτρης Πικιώνης: η ανάγκη του κοινού και του κύριου (Eλλάδα, 53')
19:15 Aναζητώντας τις χαμένες αψίδες της γέφυρας της Sommières (Γαλλία, 41')
20:00 Xειρ Aγγέλου (Eλλάδα, 15')
20:15 Aιθιοπία, στα ίχνη των πρώτων Xριστιανών (Γαλλία, 52')
21:10 Pώμη, Mάρμαρα, Eξουσία και Mάρτυρες: η ανάδειξη
της πόλης των αυτοκρατόρων (Γερμανία, 52')
22:00 Aλέξανδρος ο Mέγας, ο Mακεδών (Γαλλία/Eλλάδα, 52')

Παρασκευή 11/5
17:00 Tυμβωρύχοι των Θεών (Iταλία/Eλλαδα, 57')
18:00 Tο φράγμα (Iσπανία, 16')
18:20 Tα ιστιοπλοϊκά της λίμνης Borollos (Aίγυπτος, 22')
18:45 H Kελτική Kληρονομιά (Iσπανία, 52')
19:40 Black Sands (Eλλάδα, 52')
20:40 Aιγιλεία. Nαυάγιο VI (Eλλάδα, 31')
21:15 Tο Πάθος της Mνήμης: Uch-Kulack, Oυζμπεκιστάν (Iταλία, 30')
21:45 Zεργκόβια, η αρχαιολογία μιας μάχης (Γαλλία, 68')

Tιμή Eισιτηρίου:
5 ευρώ / ημέρα (Δευτέρα-Παρασκευή)
5 ευρώ / ζώνη προβολής (Σαββατοκύριακο)
Eισιτήρια στα ταμεία της Tαινιοθήκης (Iερά Oδός 48, Kεραμεικός)

archaiologia.gr/agon
τηλ. 210 3312990 (AΓΩN), 210 3609695 (Tαινιοθήκη)
Για έβδομη συνεχή χρονιά διεξάγεται στην Αθήνα το φεστιβάλ κόμικς Comicdom Con Athens, με διάσημους προσκεκλημένους, εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια και ειδικά προγράμματα για παιδιά. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την Ελληνοαμερικανική Ένωση και την Comicdom Press, από τις 30 Μαρτίου ως την 1η Απριλίου 2012, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Προσκεκλημένοι της εφετινής διοργάνωσης είναι ...... ο δημοφιλής βετεράνος δημιουργός Milo Manara (Το κουμπί της, Το άρωμα του Αόρατου), ο βρετανός σεναριογράφος Mike Carey (X-Men Legacy, The Unwritten), o νέος τούρκος σχεδιαστής Yildiray Cinar (Fury Of Firestorm, Legion Of Superheroes) και o βρετανός σχεδιαστής Rufus Dayglo, γνωστός για τη δουλειά του στη σειρά Tank Girl. Μαζί τους θα δούμε τον αμερικανό δημιουργό Douglas Paszkiewicz (Arsenic Lullaby), καλεσμένο της Jemma Press, και τη βρετανή εικονογράφο Zara Slattery (Sketches By Boz), καλεσμένη του British Council.


Η έκθεση την οποία φιλοξενεί το εφετινό φεστιβάλ έχει θέμα «2000 A.D.: The Judge Dredd Revolution» και είναι αφιερωμένη στην ιστορική βρετανική ανθολογία 2000 A.D., η οποία αποτελεί, από το 1977, «σπίτι» του δημοφιλούς ήρωα Δικαστή Ντρεντ Judge Dredd. Στην έκθεση θα φιλοξενηθούν, μεταξύ άλλων, έργα των Dave Gibbons, David Lloyd, Carlos Ezquerra, Trevor Hairsine, Rufus Dayglo, Ron Smith, Mick McMahon και Colin Wilson.


Για τα παιδιά έχουν προγραμματιστεί σεμινάρια εξοικείωσης με τα κόμικς. Επίσης, θα παρακολουθήσουν την προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων Despicable Me (Εγώ ο Απαισιότατος), καθώς και την πρεμιέρα της ταινίας κινουμένων σχεδίων Λόραξ, που έχει κάνει μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ, πριν από την επίσημη προβολή της στους κινηματογράφους στις 5 Απριλίου.


Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης, προβολές, εργαστήρια για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης, παζάρια ελληνικών καταστημάτων κόμικς και εκδοτικών εταιρειών, τα Comicdom Awards για τους έλληνες δημιουργούς, καθώς και τον Διαγωνισμό Cosplay, που διεξάγεται για δεύτερη χρονιά.


Την επίσημη εικονογράφηση του Comicdom Con Athens 2012 έχει επιμεληθεί η εικονογράφος και δημιουργός κόμικς Αλέξια Οθωναίου. Το εξώφυλλο του καταλόγου του φεστιβάλ -το οποίο εικονογραφείται, σύμφωνα με την παράδοση του φεστιβάλ, με έργο κάποιου από τους διεθνείς προσκεκλημένους- έχει αναλάβει εφέτος ο Milo Manara.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες αναλυτικά για το πρόγραμμα του φεστιβάλ.


Πού και πότε:
Πού: Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι)
Πότε: Παρ. 30 Μαρτίου: 11:00 π.μ.-9.30 μ.μ., Σάβ. 31 Μαρτίου και Κυρ. 1 Απριλίου: 11:00 π.μ.-9.30 μ.μ.



Άγνωστες εικόνες από το έργο «Διωγμός και Ανταλλαγή πληθυσμών (Τουρκία - Ελλάδα 1922-1924)»
Ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό αποκαλύφθηκε το βράδυ της Τρίτης 27 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη. Η αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευριδίκης Κωστοπούλου του κεντρικού κτιρίου του Μουσείου ήταν γεμάτη από ...... πλήθος κόσμου που έσπευσε να δει τα φωτογραφικά... τεκμήρια μιας τραγικής περιόδου όπως αυτή του Διωγμού και της Ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας (1922-1924).


Κατά τη διάρκεια της φωτογραφικής έκθεσης «Διωγμός και Ανταλλαγή πληθυσμών (Τουρκία-Ελλάδα:1922-1924)» το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και μια σειρά προβολών του ομότιτλου ντοκιμαντέρ στο αμφιθέατρο του ιδίου κτιρίου (Κουμπάρη 1).

Η σκηνοθέτις και επιμελήτρια Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας και έρευνας στην Ευρώπη και την Αμερική, φέρνουν πίσω στο κοινό, εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία αλλά και μια νέα οπτική σε σχέση με το Διωγμό και την Ανταλλαγή των πληθυσμών της Τουρκίας και της Ελλάδας το 1922-1924.

Στην τελετή των εγκαινίων μίλησε η πρόεδρος του Μουσείου, Αιμιλία Γερουλάνου, η Μαρία Ηλιού και ο Αλέξανδρος Κιτροέφ, ενώ αμέσως μετά το κοινό πήρε μέρος σε ξενάγηση. Ανάμεσα στους επισκέπτες της έκθεσης ήταν συλλέκτες, καλλιτέχνες και συνεργάτες του Μουσείου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Απριλίου.

Να σημειώσουμε ότι η Μαρία Ηλιού και ο Αλέξανδρος Κιτροέφ παρουσίασαν πριν πέντε χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη το έργο «Το Ταξίδι. Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική» (επιλογή του American Film Institute στη Washington DC ανάμεσα στις 20 καλύτερες Ευρωπαϊκές ταινίες του 2008 -TheEuropeanShowcase-και βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Houston), ενώ πρόσφατα παρουσίασαν την έκθεση «Σμύρνη Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» επίσης στο Μουσείο Μπενάκη. 


Το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου UNIMA
 σε συνεργασία με την «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» του Δήμου Αθηναίων
 σας προσκαλούν στις 24 και στις 25 Μαρτίου 2012-09-13 στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου –
που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.
 Σε αυτό το διήμερο και από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, στην «Τεχνόπολις» (Κεντρική αυλή και Αίθουσα «Κων/νος Καβάφης» Κτίριο «Δ7»), οι επισκέπτες συμμετέχουν σε μια...... μεγάλη Γιορτή, όπου οι κουκλοπαίκτες προσφέρουν από καρδιάς στις κούκλες και τους φίλους τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 15 παραστάσεις μεγάλης διάρκειας σε δύο θεατρικές σκηνές ,14 υπαίθριες παραστάσεις δρόμου, εργαστήρια για παιδιά (κατασκευή και εμψύχωση κούκλας) και παιχνίδια, εργαστήριο για ενηλίκους *, εικαστικές παρεμβάσεις και δρώμενα, έκθεση κούκλας, προβολές, έντυπο υλικό και ζωντανή μουσική συναυλία.

Η UNIMA – ΕΛΛΑΣ έχει 120 μέλη από όλη την Ελλάδα και ενώνει όλους τους επαγγελματίες, αλλά και τους φίλους του καλλιτεχνικού αυτού χώρου. Επικοινωνία/πληροφορίες: www.unimahellas.org, τηλ. 6974713655, 6977150305 *

Για την κατασκευή και την εμψύχωση κούκλας με βέργες (μαρότ) που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Μαρτίου στην «Τεχνόπολις» δηλώστε συμμετοχή στην Υπεύθυνη εργαστηρίου: Αγγελική Γουναρίδη 6945340239

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ μεγάλης διάρκειας (30’-60’) ΣΑΒΒΑΤΟ 24 Μαρτίου, αίθουσες Δ7 και Δ10 12:00 «Περιπέτεια στη Ζούγκλα», Θίασος Ανέμη 15:00 «Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο», θίασος ParaMana 16:15 «Σούπα με ουρά», θίασος Ψευτιά με Αυτιά 18:00 «Τα τρία γουρουνάκια», Θέατρο της Κούκλας 19:15 «Κακούλα Παλούκ», θίασος ΠΥΡΑΥΛΟΣ (για ηλικίες άνω των 15) 20:30 «ICE DREAM», Ελένη Βογιατζίδου 20:50 «FIDEL & LUCY», Μαριάν Χαραλαμπίδου ΚΥΡΙΑΚΗ 25 Μαρτίου, αίθουσες Δ7 και Δ10 11:15 «Μια φορά κι ένα καιρό ένα κομμάτι έλειπε», Ομάδα X-Saltibagos 11:50 «Ένα Μαμούθ στον Υπολογιστή μου», Κουκλοθέατρο ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ! 15:00 «Mr. D», ομάδα Splish-Splash (για ηλικίες άνω των 15) 15:50 «Λεμονιά», Ομάδα Τέχνης Νεύμα 17:00 «Οικολογήματα», ΚΟΚΟΥ-ΜΟΥΚΛΟ 18:15 «Νερόμυλε … για σένα», Κουκλοθέατρο ΧΑΡΧΟΥΤ 19:30 «Γοργόνα γοργονίτσα», Ομάδα Πράσσειν Άλογα HAPPENING και μικρής διάρκειας παραστάσεις δρόμου, στους υπαίθριους χώρους της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ «Ζαφείρης», Κουκλοθέατρο ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ! «Χάρης+Στρατής», Θέατρο Μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ «Mr. Gustavo & Mrs Veronika”, Alamanos Teatro «Υπερηπλανώμενοι», X-SALTIBAGOS «Γιρλάντες», Ομάδα BUFOS «Η Μύγα», Λίλιαν Χαριτάκη Ασίμου «Φακιρίσματα», Ομάδα Ζλουχτήρια «Φασουλής», Κουκλοθέατρο Αντάρα ΚΥΡΙΑΚΗ «Συνταγές Κουκλοθεάτρου», Κουκλοθίασος Πνοή «Ο Φίφης», Ειρήνη Λάλου «Χάδι στη Λύπη», Σωκράτης Παπάς «Γιοβάν», Ομάδα BUFOS «Ivan the Swan», Λίτα Ασλάνογλου «Καραβοτσακίσματα με τον Αρίστο», Σωτηρία Καραπατάκη

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ - Εργαστήρι κατασκευής κούκλας για παιδιά: Σάββατο και Κυριακή 13:00-15:00 - Εικαστικές παρεμβάσεις, κατασκευές και δράσεις με τα παιδιά από την ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΡΙΔΑ - Face-painting για παιδιά -

Εργαστήριο κούκλας για ενήλικες Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23 Μαρτίου 18.00 – 22.00 Κατασκευή και εμψύχωση κούκλας με βέργες (μαρότ). Το εργαστήριο θα οδηγήσει σε δρώμενο που θα παρουσιαστεί το Σάββατο ή την Κυριακή. Υπεύθυνη εργαστηρίου: Αγγελική Γουναρίδη Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε στο 6945340239 - Ζωντανή μουσική και Συναυλίες – Χορός των κουκλών! Και τις δύο μέρες της εκδήλωσης, μετά τις 8μμ θα παίξουν οι QUILOMBO, οι EMPTY CANVAS και άλλα φιλικά σχήματα και μουσικά σύνολα. 


Πώς θα μπορούσε να προωθηθεί με χιούμορ ένας διάλογος σχετικός με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη; 

Μια έκθεση γελοιογραφίας ίσως να μην είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό αλλά αυτό ακριβώς ήταν που σκέφτηκε το Σουηδικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης καλώντας ...
... 20 πένες από την Ελλάδα και τη Σουηδία για να σχολιάσουν παγκόσμια διλήμματα για το κλίμα.

Η έκθεση που τιτλοφορείται «Αντιμέτωποι με το κλίμα» εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τρίτη 27 Μαρτίου στις 19.30 και είναι μια συνδιοργάνωση του Ιδρύματος Ευγενίδου (όπου φιλοξενείται), της Σουηδικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Σουηδικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης.

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου στο Ιδρυμα Ευγενίδου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με τίτλο «Η γελοιογραφία ως εργαλείο ενημέρωσης του κοινού για τα παγκόσμια θέματα

Κεντρική ιδέα του Σουηδικού Ινστιτούτου ήταν τα 15 έργα των πέντε σουηδών δημιουργών που συμμετέχουν στην έκθεση να ξεπεράσουν τα σύνορα της Σουηδίας και να ταξιδέψουν σε χώρες του κόσμου με την προϋπόθεση ότι θα εκτεθούν με αντίστοιχα έργα των γελοιογράφων των χωρών στις οποίες το project περιοδεύει. Τόσο οι πέντε σουηδοί σκιτσογράφοι/γελοιογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση (Μάγκνους Μπαρντ, Ρίμπερ Χάνσον, Ελένα Λίντχολμ, Λούβε Αντέλ και Κάριν Σούνβισον) όσο και οι 15 Ελληνες βρίσκονται σε μάχιμη θέση στον ημερήσιο ή περιοδικό Τύπο. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι Τάσος Αναστασίου, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Γιάννης Καλαϊτζής, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Κώστας Μητρόπουλος, Σπύρος Ορνεράκης, Βαγγέλης Παυλίδης, Στάθηςκαι η Μαρία Τζαμπούρα (την επιμέλεια της έκθεσης στην Ελλάδα έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου).

Το πρωί της Τετάρτης 28 Μαρτίου, πάντα στο Ιδρυμα Ευγενίδου, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με τίτλο «Η γελοιογραφία ως εργαλείο ενημέρωσης του κοινού για τα παγκόσμια θέματα. Τεχνικές και μυστικά – Θεωρητική προσέγγιση». Με τρόπο απλό και κατανοητό οι εισηγητές γελοιογράφοι θα προσεγγίσουν τη γελοιογραφία ως εργαλείο ενημέρωσης προτείνοντας ενδιαφέρουσες τεχνικές και μυστικά χρήσιμα τόσο για εκπαιδευτικούς και φοιτητές όσο και για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν μελλοντικά με τη γελοιογραφία.


Ιδρυμα Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9469.670.


Σημειώνεται ότι η είσοδος στο σεμινάριο είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 9469.688 (Δευτέρα ως Παρασκευή 09.00-17.00).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Μάθηση χωρίς σκέψη είναι χαμένος κόπος. Σκέψη χωρίς μάθηση είναι κίνδυνος. Κομφούκιος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Αγαπητά παιδιά,

Σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας πω δυο-τρία πραγματάκια που έμαθα και που με έκαναν εκστατικά ευτυχισμένη. Σήμερα είμαι πολύ μεγάλη σε ηλικία: να φανταστείτε ότι ήμουν δέκα χρονών τον περασμένο αιώνα! Λοιπόν ακούστε:

Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευτυχισμένοι κάνοντας εκδρομές και παίζοντας παιχνίδια, ενώ άλλοι χαίρονται με αγκαλίτσες και φιλάκια, με χορούς και με τραγούδια. Υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσουν τα ωραία αντικείμενα. Όλα αυτά είναι σούπερ. Ωστόσο, αν πάρω παράδειγμα τον εαυτό μου, τίποτα δεν μου αρέσει περισσότερο από το να διαβάζω βιβλία. Όχι επειδή είμαι σπασίκλας και φύτουλας και όλ’ αυτά, αν και μπορείς να το πεις κι αυτό. Τα βιβλία είναι σαν ταξίδια και σαν παιχνίδια: διαβάζοντας πετάμε με μεγάλες φτερούγες σε τόπους μακρινούς, εξερευνάμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, νιώθουμε αγαπούλες, συγκινήσεις· μέσα στις σελίδες βρίσκουμε εμπειρίες που μοιάζουν με τις δικές μας, ή, ακόμα καλύτερα, δεν μοιάζουν με τις δικές μας - είναι πιο καταπληκτικές! Θυμάμαι πως όταν διάβασα την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου ένιωσα ανακούφιση: αν ναυαγούσα σε έρημο νησί, όχι μόνο θα επιζούσα αλλά θα περνούσα τέλεια. Τα βιβλία καθησύχασαν τους φόβους μου: κατάλαβα ότι η ζωή είναι μια περιπέτεια κι ότι ποτέ δεν θα βαδίσω μόνη – τα βιβλία θα με συνοδεύουν σαν ζωντανά πλάσματα, θα με παρηγορούν και θα χαϊδεύουν την ψυχή μου. Τώρα που σας γράφω, θυμάμαι ότι συχνά η ψυχή μου ήταν ταραγμένη: είχα ένα σωρό προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι· ένιωθα αγωνία και, μια νύχτα, νομίζω πως είδα φάντασμα.

Όμως, θυμάμαι επίσης πως, όταν ήμουν παιδί σαν εσάς, η καλύτερη ώρα της μέρας ήταν όταν διάβαζα τα βιβλία που τότε ονομάζαμε «εξωσχολικά». Τα εξωσχολικά ήταν πιο αστεία και πιο συγκινητικά από τα σχολικά, πράγμα φυσικό εφόσον το βιβλίο της γραμματικής δεν είναι αστείο και συγκινητικό. Ωστόσο, αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε συμπαθητικούς και γλυκούληδες δασκάλους, η γραμματική, η αριθμητική, η ιστορία, η φυσική είναι κι αυτές σχεδόν αριστούργημα.

Επιστρέφω όμως στα μυθιστορήματα, στα διηγήματα, στους μύθους. Η χαρά της ανάγνωσης ήταν, κάπου κάπου, στενοχώρια. Τι παράξενο ε; Μερικές φορές, οι ιστορίες ήταν λυπητερές, στα παραμύθια οι ήρωες περνούσαν τα πάνδεινα: ένα κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα πάγωσε μέσα στο χιόνι, ένα αγοράκι χάθηκε στο άγριο δάσος... Παρότι έκλαιγα γοερά, ήμουν ευχαριστημένη: ένιωθα «κάτι». Θέλω να πω, δεν μπορούμε να χαμογελάμε διαρκώς: οι άνθρωποι γίνονται σοφότεροι νιώθοντας, κάπου κάπου, λύπη, οίκτο, αγανάκτηση. Κυρίως όμως, γίνονται εκστατικά ευτυχισμένοι: δοκιμάστε να ζήσετε τη ζωή του αναγνώστη και θα με θυμηθείτε.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

ΕΚΕΒΙ

ΕΚΕΒΙ
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Cute Finding NemoCute Finding Nemo

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ


Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ν. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Μ.ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper
τα 10 πιο αγαπημένα μου βιβλία που με ταξίδεψαν.....

να μην ξεχάσω να δανειστώ και να διαβάσω...

  • Ο Θεός των μικρών πραγμάτων, Arundhati Roy
  • Δυο φορές Έλληνας, Μένης Κουμανταρέας
  • Οδυσσέας, James Joyce
  • O μύθος του Σίσσυφου, Αλμπέρ Καμύ
  • Μεγάλες προσδοκίες
  • Ο θεός των μικρών πραγμάτων
  • Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
  • Μικρά Αγγλία, Καρυστιάνη
  • Σιντάρτα, Έρμαν Έσσε
  • Έρως, θέρος, πόλεμος, Ευγενία Φακίνου
  • Το μονόγραμμα, Οδυσσέας Ελύτης
  • Τα ρω του έρωτα, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
  • 100 χρόνια μοναξιάς, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
  • Ο Αλχημιστής, Π. Κοέλο
  • Το όνομα του ρόδου, Ουμπέρτο Έκο
  • Ο κόσμος της σοφίας, Γκάαρντερ


Η γιορτή των ερωτευμένων πλησιάζει. Διαβάστε τα ερωτικά ποιήματα στην Ετικέτα "ΈΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ" και ψηφίστε το ερωτικό ποίημα που σας άρεσε περισσότερο(μπορείτε να επιλέξετε 1 ποιητή ή και περισσότερους)


ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Ἔρως ἀνίκατε μάχαν, Ἔρως, ὃς ἐν κτήμασι πίπτεις, ὃς ἐν μαλακαῖς παρειαῖς νεάνιδος ἐννυχεύεις, φοιτᾷς δ’ ὑπερπόντιος ἐν τ’ ἀγρονόμοις αὐλαῖς· καὶ σ’ οὔτ’ ἀθανάτων φύξιμος οὐδεὶς οὔθ’ ἀμερίων σὲ γ’ ἀνθρώπων. Ὁ δ’ ἔχων μέμηνεν.

Ρ. Μ. ΡΙΛΚΕ

Βγάλε τα μάτια μου: μπορώ να σε δω
Κλείσε τ’ αυτιά μου: μπορώ να σε γρικήσω
Και χωρίς πόδια μπορώ σ’ εσε να ρθω ,
Και δίχως στόμα μπορώ να σ’ εξορκίσω.
Σπάσε τα μπράτσα μου: θα σε κρατά η καρδιά μου
Πνίξε μου την καρδιά, μα το μυαλό μου θα χτυπά.
Κι αν ρίξεις στο μυαλό μου τη φωτιά,

Θα σε κρατώ μες το αίμα μου κλεισμένον.


ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

… για να γεννηθείς εσύ,
κι εγώ για να σε συναντήσω
γι’ αυτό έγινε ο κόσμος…




ΣΟΦΟΚΛΗΣ, Αντιγόνη, στ.523

" Οὔτοι συνέχθειν, ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν. "

"Δε γεννήθηκα να μοιράζομαι το μίσος αλλά την αγάπη"