Γ. ΝΤΥΕΡ

Γ. ΝΤΥΕΡ
Θα ήθελα να ταξιδέψω όσο πιο μακριά μπορώ. Θα ήθελα να φτάσω τη χαρά που είναι στην ψυχή μου. Και ν΄αλλάξω τα σύνορα που ξέρω και να νιώσω τη σκέψη και το πνεύμα μου να ωριμάζουν. Θα ήθελα να ζήσω, να υπάρχω, ¨να είμαι". Και να ακούω τις αλήθειες μέσα μου.

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ


Το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών είναι το πρώτο κρατικό μουσείο της χώρας μας που συμμετέχει στο πρωτοποριακό πρόγραμμα «Art Project» της Google, το οποίο συνεργάζεται με τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες του κόσμου να «ξεναγηθούν» διαδικτυακά στους μοναδικούς θησαυρούς του.

Η συνεργασία της Google ...με το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη και, τώρα, το Νομισματικό, αποτελεί μέρος του προγράμματος που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες και σήμερα αριθμεί 151 εταίρους-μουσεία σε 40 χώρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερα από 30.000 αντικείμενα τέχνης διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση, ενώ δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιηγηθεί ψηφιακά στους χώρους 46 πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Το Νομισματικό Μουσείο έχει ήδη εντάξει 56 αριστουργήματα από τις συλλογές του, ενώ άλλα 150 θα ακολουθήσουν ως το τέλος Νοεμβρίου. Επιπλέον, από τις αρχές του 2013, με τη χρήση της τεχνολογίας Street View εσωτερικού χώρου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα εικονικής πανοραμικής περιήγησης στις αίθουσες του Ιλίου Μελάθρου (οικία Σλήμαν), όπου φιλοξενούνται οι συλλογές του.

Χάρη στην τεχνολογία, οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να περιηγηθούν ηλεκτρονικά τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου και να γνωρίσουν σπάνια νομίσματα, σφραγίδες και μετάλλια, λαμβάνοντας πληροφορίες για κάθε ένα από αυτά ή για τον δημιουργό του. Σημαντικές είναι, επίσης, οι δυνατότητες που προσφέρει το Art Project στους ερευνητές της Νομισματικής και της Σφραγιστικής, που μπορούν να αντλήσουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για την ιστορία, την περιγραφή, τις επιγραφές, το υλικό ή το βάρος των εκθεμάτων που τους ενδιαφέρουν.

Οι υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες συνοδεύονται από κείμενα που έχουν επιμεληθεί οι νομισματολόγοι του Μουσείου Δήμητρα-Ελένη Λαδογιάννη, Ευτέρπη Ράλλη και Γιόρκα Νικολάου, ενώ η ηλεκτρονική υποστήριξη έγινε από τον Νίκο Σουγλέ.

«Το Art Project δίνει σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να έρχεται καθημερινά σε επαφή με τα αριστουργήματα του ελληνικού πολιτισμού, κυρίως όμως είναι ένα μέσο που βοηθά στη διάχυση των αισθητικών προτύπων και των αξιών του ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις εκδοχές του: κλασικός, βυζαντινός, σύγχρονος. Μια επαφή που γίνεται σε συνθήκες σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και συνδυάζει την ενημέρωση με τη μάθηση και την ψυχαγωγία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας. Και πρόσθεσε πως το υπουργείο επιχειρεί να εντάξει στο πρόγραμμα όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Ολυμπίας, Μουσείο Δελφών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Ηρακλείου).

«Το Google Art Project έρχεται πολύτιμος αρωγός στα οράματα του Νομισματικού Μουσείου, προσφέροντας ισότιμα στους πολίτες του κόσμου τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τους σπάνιους πολιτιστικούς θησαυρούς του από τον υπολογιστή τους, να επισκεφθούν διαδικτυακά τα πολύτιμα εκθέματά του και μάλιστα σε ποιότητα εικόνας μοναδική» επεσήμανε ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, Δρ. Γιώργος Κακαβάς.

«Η άψογη συνεργασία της Google στην υλοποίηση των οραμάτων του Νομισματικού Μουσείου, ενός από τα πρώτα ελληνικά μουσεία που ανεβαίνει στο Art Project, αποτελεί μια ευτυχή συγκυρία για την παγκόσμια προβολή του» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάθηση χωρίς σκέψη είναι χαμένος κόπος. Σκέψη χωρίς μάθηση είναι κίνδυνος. Κομφούκιος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Αγαπητά παιδιά,

Σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας πω δυο-τρία πραγματάκια που έμαθα και που με έκαναν εκστατικά ευτυχισμένη. Σήμερα είμαι πολύ μεγάλη σε ηλικία: να φανταστείτε ότι ήμουν δέκα χρονών τον περασμένο αιώνα! Λοιπόν ακούστε:

Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευτυχισμένοι κάνοντας εκδρομές και παίζοντας παιχνίδια, ενώ άλλοι χαίρονται με αγκαλίτσες και φιλάκια, με χορούς και με τραγούδια. Υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσουν τα ωραία αντικείμενα. Όλα αυτά είναι σούπερ. Ωστόσο, αν πάρω παράδειγμα τον εαυτό μου, τίποτα δεν μου αρέσει περισσότερο από το να διαβάζω βιβλία. Όχι επειδή είμαι σπασίκλας και φύτουλας και όλ’ αυτά, αν και μπορείς να το πεις κι αυτό. Τα βιβλία είναι σαν ταξίδια και σαν παιχνίδια: διαβάζοντας πετάμε με μεγάλες φτερούγες σε τόπους μακρινούς, εξερευνάμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, νιώθουμε αγαπούλες, συγκινήσεις· μέσα στις σελίδες βρίσκουμε εμπειρίες που μοιάζουν με τις δικές μας, ή, ακόμα καλύτερα, δεν μοιάζουν με τις δικές μας - είναι πιο καταπληκτικές! Θυμάμαι πως όταν διάβασα την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου ένιωσα ανακούφιση: αν ναυαγούσα σε έρημο νησί, όχι μόνο θα επιζούσα αλλά θα περνούσα τέλεια. Τα βιβλία καθησύχασαν τους φόβους μου: κατάλαβα ότι η ζωή είναι μια περιπέτεια κι ότι ποτέ δεν θα βαδίσω μόνη – τα βιβλία θα με συνοδεύουν σαν ζωντανά πλάσματα, θα με παρηγορούν και θα χαϊδεύουν την ψυχή μου. Τώρα που σας γράφω, θυμάμαι ότι συχνά η ψυχή μου ήταν ταραγμένη: είχα ένα σωρό προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι· ένιωθα αγωνία και, μια νύχτα, νομίζω πως είδα φάντασμα.

Όμως, θυμάμαι επίσης πως, όταν ήμουν παιδί σαν εσάς, η καλύτερη ώρα της μέρας ήταν όταν διάβαζα τα βιβλία που τότε ονομάζαμε «εξωσχολικά». Τα εξωσχολικά ήταν πιο αστεία και πιο συγκινητικά από τα σχολικά, πράγμα φυσικό εφόσον το βιβλίο της γραμματικής δεν είναι αστείο και συγκινητικό. Ωστόσο, αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε συμπαθητικούς και γλυκούληδες δασκάλους, η γραμματική, η αριθμητική, η ιστορία, η φυσική είναι κι αυτές σχεδόν αριστούργημα.

Επιστρέφω όμως στα μυθιστορήματα, στα διηγήματα, στους μύθους. Η χαρά της ανάγνωσης ήταν, κάπου κάπου, στενοχώρια. Τι παράξενο ε; Μερικές φορές, οι ιστορίες ήταν λυπητερές, στα παραμύθια οι ήρωες περνούσαν τα πάνδεινα: ένα κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα πάγωσε μέσα στο χιόνι, ένα αγοράκι χάθηκε στο άγριο δάσος... Παρότι έκλαιγα γοερά, ήμουν ευχαριστημένη: ένιωθα «κάτι». Θέλω να πω, δεν μπορούμε να χαμογελάμε διαρκώς: οι άνθρωποι γίνονται σοφότεροι νιώθοντας, κάπου κάπου, λύπη, οίκτο, αγανάκτηση. Κυρίως όμως, γίνονται εκστατικά ευτυχισμένοι: δοκιμάστε να ζήσετε τη ζωή του αναγνώστη και θα με θυμηθείτε.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

ΕΚΕΒΙ

ΕΚΕΒΙ
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Cute Finding NemoCute Finding Nemo

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ

Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ν. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Μ.ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper
τα 10 πιο αγαπημένα μου βιβλία που με ταξίδεψαν.....

να μην ξεχάσω να δανειστώ και να διαβάσω...

 • Ο Θεός των μικρών πραγμάτων, Arundhati Roy
 • Δυο φορές Έλληνας, Μένης Κουμανταρέας
 • Οδυσσέας, James Joyce
 • O μύθος του Σίσσυφου, Αλμπέρ Καμύ
 • Μεγάλες προσδοκίες
 • Ο θεός των μικρών πραγμάτων
 • Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
 • Μικρά Αγγλία, Καρυστιάνη
 • Σιντάρτα, Έρμαν Έσσε
 • Έρως, θέρος, πόλεμος, Ευγενία Φακίνου
 • Το μονόγραμμα, Οδυσσέας Ελύτης
 • Τα ρω του έρωτα, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
 • 100 χρόνια μοναξιάς, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
 • Ο Αλχημιστής, Π. Κοέλο
 • Το όνομα του ρόδου, Ουμπέρτο Έκο
 • Ο κόσμος της σοφίας, Γκάαρντερ

Η γιορτή των ερωτευμένων πλησιάζει. Διαβάστε τα ερωτικά ποιήματα στην Ετικέτα "ΈΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ" και ψηφίστε το ερωτικό ποίημα που σας άρεσε περισσότερο(μπορείτε να επιλέξετε 1 ποιητή ή και περισσότερους)

ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Ἔρως ἀνίκατε μάχαν, Ἔρως, ὃς ἐν κτήμασι πίπτεις, ὃς ἐν μαλακαῖς παρειαῖς νεάνιδος ἐννυχεύεις, φοιτᾷς δ’ ὑπερπόντιος ἐν τ’ ἀγρονόμοις αὐλαῖς· καὶ σ’ οὔτ’ ἀθανάτων φύξιμος οὐδεὶς οὔθ’ ἀμερίων σὲ γ’ ἀνθρώπων. Ὁ δ’ ἔχων μέμηνεν.

Ρ. Μ. ΡΙΛΚΕ

Βγάλε τα μάτια μου: μπορώ να σε δω
Κλείσε τ’ αυτιά μου: μπορώ να σε γρικήσω
Και χωρίς πόδια μπορώ σ’ εσε να ρθω ,
Και δίχως στόμα μπορώ να σ’ εξορκίσω.
Σπάσε τα μπράτσα μου: θα σε κρατά η καρδιά μου
Πνίξε μου την καρδιά, μα το μυαλό μου θα χτυπά.
Κι αν ρίξεις στο μυαλό μου τη φωτιά,

Θα σε κρατώ μες το αίμα μου κλεισμένον.


ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

… για να γεννηθείς εσύ,
κι εγώ για να σε συναντήσω
γι’ αυτό έγινε ο κόσμος…


ΣΟΦΟΚΛΗΣ, Αντιγόνη, στ.523

" Οὔτοι συνέχθειν, ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν. "

"Δε γεννήθηκα να μοιράζομαι το μίσος αλλά την αγάπη"