Γ. ΝΤΥΕΡ

Γ. ΝΤΥΕΡ
Θα ήθελα να ταξιδέψω όσο πιο μακριά μπορώ. Θα ήθελα να φτάσω τη χαρά που είναι στην ψυχή μου. Και ν΄αλλάξω τα σύνορα που ξέρω και να νιώσω τη σκέψη και το πνεύμα μου να ωριμάζουν. Θα ήθελα να ζήσω, να υπάρχω, ¨να είμαι". Και να ακούω τις αλήθειες μέσα μου.

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ


Χριστουγεννιάτικες κάρτες, η ιστορία των ευχετήριων καρτών, τα είδη των christmas card (παραδοσιακές, αμερικάνικες, διαφημιστικές, φιλανθρωπίας, χειροποίητες κ.ά). Κάρτες σαν αντικείμενο συλλογής, περιβάλλον και ανακύκλωση.
Χριστουγεννιάτικες κάρτες (christmas card). Η ιστορία, τα είδη κ.ά
Κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στέλνονται ανά το κόσμο εκατομμύρια χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες. Πως ξεκίνησε όμως το ταξίδι αυτό της χριστουγεννιάτικης κάρτας ;

Τι είναι η Χριστουγεννιάτικη κάρτα ;

Η χριστουγεννιάτικη κάρτα είναι μια ευχετήρια κάρτα που στέλνεται την περίοδο των εορτών και αποτελεί ένα παραδοσιακό κομμάτι του εορτασμού των Χριστουγέννων.
Μέσω της χριστουγεννιάτικης κάρτας οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να ανταλλάξουν ευχές εκφράζοντας μια σειρά συναισθημάτων. Το περιεχόμενο της ευχής άλλοτε είναι πιο θρησκευτικό και άλλοτε πιο προσωπικό. Συνήθως οι κάρτες Χριστουγέννων στέλνονται την βδομάδα πριν από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. 
Πολλές κάρτες Χριστουγέννων παρουσιάζουν παραδόσεις Χριστουγέννων όπως ο Άγιος Βασίλης, οι τάρανδοιχιονάνθρωποι, τα αντικείμενα που συνδέονται με τα Χριστούγεννα όπως κεριά, μπιχλιμπίδια, δώρα και πολλά αλλά.
Μερικές κοσμικές κάρτες παρουσιάζουν και σκηνές από μια παλαιότερη εποχή. Όπως μεγάλοι κεντρικοί δρόμοι του 19ου αιώνα, σκηνές από κύριες εκείνης της εποχής να ψωνίζουν για τα Χριστούγεννα ακόμα και το εσωτερικό στολισμό των σπιτιών εκείνης της εποχής.

Η ιστορία της Χριστουγεννιάτικης κάρτας.

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα δημιουργήθηκε από τον Sir Henry Cole στο Λονδίνο το 1843. Στην κάρτα απεικονιζόταν ένα έργο του John Callcott Horsley που έδειχνε μια οικογένεια να κάθεται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να τσουγκρίζουν όλοι μαζί τα ποτήρια τους.
Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα δημιουργήθηκε από τον Sir Henry Cole στο Λονδίνο το 1843. Στην κάρτα απεικονιζόταν ένα έργο του John Callcott Horsley που έδειχνε μια οικογένεια να κάθεται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να τσουγκρίζουν όλοι μαζί τα ποτήρια τους.
Εκείνο το έτος που πρωτοεμφανίστηκαν οι χριστουγεννιάτικες κάρτες τυπώθηκαν και πουλήθηκαν 2.050 κάρτες.
Το 1875 έχοντας δει την μεγάλη απήχηση που είχαν οι χριστουγεννιάτικες κάρτες στην Αγγλία ο Louis Prang αποφάσισε να τυπώσει χριστουγεννιάτικες κάρτες και να τις στείλει στην Αμερική.
Όμως οι απεικονίσεις που είχε επιλέξει για τις κάρτες τους ήταν πολύ φτηνές και κακόγουστες με αποτέλεσμα να φύγει από την αγορά πολύ σύντομα.
Η παραγωγή των χριστουγεννιάτικων καρτών τον 20ο αιώνα αποτελεί μια από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες.
Βέβαια η ποιότητα εικόνων και εκτυπώσεων με την βοήθεια της τεχνολογίας έχει αναπτυχθεί πολύ.
Το 1950 εμφανίστηκαν και χριστουγεννιάτικες απεικονίσεις cartoon και τον 21ο αιώνα επανήλθαν πάλι στην αγορά οι κάρτες Βικτοριανού ύφους που είχαν εξαλειφθεί μετά την μεγάλη αποτυχία το 1875 στην Αμερική.
Πλέον μπορεί ο καθένας να αγοράσει κάρτες σε πακέτο με διάφορα σχέδια αλλά και μεμονωμένες.
Όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας πλέον οι άνθρωποι μπορούν να ανταλλάσσουν τις ευχές τους μέσω τηλεφώνου και e-mail , έτσι παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό των καρτών που στέλνονται .

Είδη Χριστουγεννιάτικης κάρτας.

"Υπάρχουν διάφορα είδη χριστουγεννιάτικων καρτών που μπορεί να στείλει ή να λάβει κανείς. "
Υπάρχουν διάφορα είδη χριστουγεννιάτικων καρτών που μπορεί να στείλει ή να λάβει κανείς.
  • Υπάρχει καταρχάς η «παραδοσιακή» χριστουγεννιάτικη κάρτα. Η «επίσημη» ή αλλιώς «παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη» κάρτα ξεκίνησε από την βασίλισσα Βικτόρια το 1840. Οι κάρτες της βασιλικής οικογένειας παρουσίαζαν κυρίως πορτρέτα των οικογενειών τους ή σκηνές από διάφορες στιγμές στο παλάτι.
  • Το 1953 ο πρόεδρος της Αμερικής Dwight D. Eisenhower δημιούργησε για πρώτη φορά κάρτα Χριστουγέννων που απεικόνιζε τον Λευκό Οίκο.
  • Ένα άλλο είδος κάρτα είναι οι διαφημιστικές κάρτες. Είναι κάρτες που στέλνονται από διάφορες επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που έχουν πάνω την επωνυμία της επιχείρηση χωρίς όμως να έχουν σκοπό να σου πουλήσουν κάτι αλλά μόνο να γίνει γνωστό το όνομα της επιχείρησης και να προβληθεί ο κοινωνικός της χαρακτήρας. Τέτοιες κάρτες έστελναν οι επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους κυρίως και η πρώτη τους εμφάνιση έγινε τον 18ο αιώνα από μια εταιρία τυπογραφίας.
  • Υπάρχουν επίσης και οι κάρτες φιλανθρωπίας που τις σχεδιάζουν διάφοροι φιλανθρωπικοί σύνδεσμοι ή οργανισμοί και τα έσοδα από την πώληση των καρτών τίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τρανταχτό παράδειγμα τέτοιων καρτών είναι οι κάρτες της UNICEFF. Τις εικόνες αυτών των καρτών τις φιλοτεχνούνται κυρίως μεγάλοι ζωγράφοι σαν φόρο τιμής για το έργο.
  • Στις αρχές του 19ου αιώνα παρατηρήθηκε αύξηση προτίμησης στις χειροποίητες κάρτες . Έχουν το δικό τους χαρακτήρα και αποτελεί και ξεχωριστό δώρο η κάθε μια από αυτές. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούν χειροποίητα να φτιάξουν πολλές κάρτες άριστης ποιότητας με πολλά υλικά που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από αυτές του εμπορίου. Πολλοί μάλιστα το έχουν κάνει επάγγελμα και τις πουλούν.

Χριστουγεννιάτικες κάρτες σαν αντικείμενο συλλογής.

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες συνήθως είναι μικρά έργα τέχνης που δίνουν χαρά. Πολλοί μεγάλοι ζωγράφοι έχουν απεικονίσει τα έργα τους σε τέτοιες κάρτες και τα είδη καρτών που υπάρχουν στο εμπόριο είναι χιλιάδες.
Για πολλούς οι χριστουγεννιάτικες κάρτες είναι και αντικείμενο συλλογής όπως για παράδειγμα η συλλογή της βασίλισσας Μαρίας που φυλάσσεται στο μουσείο του Λονδίνου. Μια μεγάλη συλλογή από χειροποίητες κάρτες φιλοξενείται στο πανεπιστήμιο τους Λονδίνου Slade School of Fine Art . Η τιμή για την αγορά μια κάρτας από τέτοιες μεγάλες συλλογές μπορεί να φτάσει και τα 9.000 ευρώ. Η πιο ακριβοπληρωμένη κάρτα μέχρι στιγμής είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε το 1843 από τον Cole και πουλήθηκε το 2001 22.250 λίρες. 

Αντίκτυπο στο περιβάλλον και ανακύκλωση.

Τα 70 πρώτα χρόνια του 19ου ήταν γνωστό ότι μετά το πέρας των εορτών ένας σύλλογος γυναικών μάζευε και ανακύκλωνε όλες τις χριστουγεννιάτικες κάρτες. Έκοβε τα αποκόμματα των ωραίων εικόνων που είχαν οι κάρτες και τις κολλούσαν σε ένα βιβλίο δημιουργώντας έτσι διάφορα παραμύθια για άπορα παιδιά και τους το μοίραζαν .
Όμως επειδή αυτά τα βιβλία ήταν και φτηνά και μπορούσε εύκολα να τα βρει κάποιος αυτός ο τρόπος ανακύκλωσης εξαλείφθηκε εντελώς.
Στην συνέχεια η κοινωνική ευαισθησία και ανησυχία για το περιβάλλον οδήγησε στο να στέλνονται οι κάρτες πλέον ηλεκτρονικά και να μην ασχολείται κανείς για το πώς θα ανακυκλωθούν οι κάρτες που στέλνονται ακόμη.
Στην Αγγλία έχει δημιουργηθεί μια ομάδα τα τελευταία 12 χρόνια για αυτό το σκοπό που ονομάζεται Woodland Trust και κάθε χρόνο έχει στόχο να συλλέγει τις χριστουγεννιάτικες κάρτες , να τις ανακυκλώνει και αναζητά χορηγούς για να επιβραβεύουν αυτή την προσπάθεια.
Με τα χρήματα τα οποία μαζεύουν και από τους χορηγούς και από την ανακύκλωση βοηθούν στο να εμφυτευτούν πάλι δέντρα σε περιοχές που έχουν καταστραφεί.
Μέχρι στιγμής ο οργανισμός έχει φυτέψει πάνω από 141.000 δέντρα και έχει σώσει μέσω της ανακύκλωσης πάνω από 12.000 τόνους χαρτί.


Διαβάστε Περισσότερα: http://www.asxetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Μάθηση χωρίς σκέψη είναι χαμένος κόπος. Σκέψη χωρίς μάθηση είναι κίνδυνος. Κομφούκιος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Αγαπητά παιδιά,

Σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας πω δυο-τρία πραγματάκια που έμαθα και που με έκαναν εκστατικά ευτυχισμένη. Σήμερα είμαι πολύ μεγάλη σε ηλικία: να φανταστείτε ότι ήμουν δέκα χρονών τον περασμένο αιώνα! Λοιπόν ακούστε:

Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευτυχισμένοι κάνοντας εκδρομές και παίζοντας παιχνίδια, ενώ άλλοι χαίρονται με αγκαλίτσες και φιλάκια, με χορούς και με τραγούδια. Υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσουν τα ωραία αντικείμενα. Όλα αυτά είναι σούπερ. Ωστόσο, αν πάρω παράδειγμα τον εαυτό μου, τίποτα δεν μου αρέσει περισσότερο από το να διαβάζω βιβλία. Όχι επειδή είμαι σπασίκλας και φύτουλας και όλ’ αυτά, αν και μπορείς να το πεις κι αυτό. Τα βιβλία είναι σαν ταξίδια και σαν παιχνίδια: διαβάζοντας πετάμε με μεγάλες φτερούγες σε τόπους μακρινούς, εξερευνάμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, νιώθουμε αγαπούλες, συγκινήσεις· μέσα στις σελίδες βρίσκουμε εμπειρίες που μοιάζουν με τις δικές μας, ή, ακόμα καλύτερα, δεν μοιάζουν με τις δικές μας - είναι πιο καταπληκτικές! Θυμάμαι πως όταν διάβασα την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου ένιωσα ανακούφιση: αν ναυαγούσα σε έρημο νησί, όχι μόνο θα επιζούσα αλλά θα περνούσα τέλεια. Τα βιβλία καθησύχασαν τους φόβους μου: κατάλαβα ότι η ζωή είναι μια περιπέτεια κι ότι ποτέ δεν θα βαδίσω μόνη – τα βιβλία θα με συνοδεύουν σαν ζωντανά πλάσματα, θα με παρηγορούν και θα χαϊδεύουν την ψυχή μου. Τώρα που σας γράφω, θυμάμαι ότι συχνά η ψυχή μου ήταν ταραγμένη: είχα ένα σωρό προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι· ένιωθα αγωνία και, μια νύχτα, νομίζω πως είδα φάντασμα.

Όμως, θυμάμαι επίσης πως, όταν ήμουν παιδί σαν εσάς, η καλύτερη ώρα της μέρας ήταν όταν διάβαζα τα βιβλία που τότε ονομάζαμε «εξωσχολικά». Τα εξωσχολικά ήταν πιο αστεία και πιο συγκινητικά από τα σχολικά, πράγμα φυσικό εφόσον το βιβλίο της γραμματικής δεν είναι αστείο και συγκινητικό. Ωστόσο, αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε συμπαθητικούς και γλυκούληδες δασκάλους, η γραμματική, η αριθμητική, η ιστορία, η φυσική είναι κι αυτές σχεδόν αριστούργημα.

Επιστρέφω όμως στα μυθιστορήματα, στα διηγήματα, στους μύθους. Η χαρά της ανάγνωσης ήταν, κάπου κάπου, στενοχώρια. Τι παράξενο ε; Μερικές φορές, οι ιστορίες ήταν λυπητερές, στα παραμύθια οι ήρωες περνούσαν τα πάνδεινα: ένα κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα πάγωσε μέσα στο χιόνι, ένα αγοράκι χάθηκε στο άγριο δάσος... Παρότι έκλαιγα γοερά, ήμουν ευχαριστημένη: ένιωθα «κάτι». Θέλω να πω, δεν μπορούμε να χαμογελάμε διαρκώς: οι άνθρωποι γίνονται σοφότεροι νιώθοντας, κάπου κάπου, λύπη, οίκτο, αγανάκτηση. Κυρίως όμως, γίνονται εκστατικά ευτυχισμένοι: δοκιμάστε να ζήσετε τη ζωή του αναγνώστη και θα με θυμηθείτε.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

ΕΚΕΒΙ

ΕΚΕΒΙ
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Cute Finding NemoCute Finding Nemo

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ


Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ν. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Μ.ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper
τα 10 πιο αγαπημένα μου βιβλία που με ταξίδεψαν.....

να μην ξεχάσω να δανειστώ και να διαβάσω...

  • Ο Θεός των μικρών πραγμάτων, Arundhati Roy
  • Δυο φορές Έλληνας, Μένης Κουμανταρέας
  • Οδυσσέας, James Joyce
  • O μύθος του Σίσσυφου, Αλμπέρ Καμύ
  • Μεγάλες προσδοκίες
  • Ο θεός των μικρών πραγμάτων
  • Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
  • Μικρά Αγγλία, Καρυστιάνη
  • Σιντάρτα, Έρμαν Έσσε
  • Έρως, θέρος, πόλεμος, Ευγενία Φακίνου
  • Το μονόγραμμα, Οδυσσέας Ελύτης
  • Τα ρω του έρωτα, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
  • 100 χρόνια μοναξιάς, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
  • Ο Αλχημιστής, Π. Κοέλο
  • Το όνομα του ρόδου, Ουμπέρτο Έκο
  • Ο κόσμος της σοφίας, Γκάαρντερ


Η γιορτή των ερωτευμένων πλησιάζει. Διαβάστε τα ερωτικά ποιήματα στην Ετικέτα "ΈΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ" και ψηφίστε το ερωτικό ποίημα που σας άρεσε περισσότερο(μπορείτε να επιλέξετε 1 ποιητή ή και περισσότερους)


ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Ἔρως ἀνίκατε μάχαν, Ἔρως, ὃς ἐν κτήμασι πίπτεις, ὃς ἐν μαλακαῖς παρειαῖς νεάνιδος ἐννυχεύεις, φοιτᾷς δ’ ὑπερπόντιος ἐν τ’ ἀγρονόμοις αὐλαῖς· καὶ σ’ οὔτ’ ἀθανάτων φύξιμος οὐδεὶς οὔθ’ ἀμερίων σὲ γ’ ἀνθρώπων. Ὁ δ’ ἔχων μέμηνεν.

Ρ. Μ. ΡΙΛΚΕ

Βγάλε τα μάτια μου: μπορώ να σε δω
Κλείσε τ’ αυτιά μου: μπορώ να σε γρικήσω
Και χωρίς πόδια μπορώ σ’ εσε να ρθω ,
Και δίχως στόμα μπορώ να σ’ εξορκίσω.
Σπάσε τα μπράτσα μου: θα σε κρατά η καρδιά μου
Πνίξε μου την καρδιά, μα το μυαλό μου θα χτυπά.
Κι αν ρίξεις στο μυαλό μου τη φωτιά,

Θα σε κρατώ μες το αίμα μου κλεισμένον.


ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

… για να γεννηθείς εσύ,
κι εγώ για να σε συναντήσω
γι’ αυτό έγινε ο κόσμος…




ΣΟΦΟΚΛΗΣ, Αντιγόνη, στ.523

" Οὔτοι συνέχθειν, ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν. "

"Δε γεννήθηκα να μοιράζομαι το μίσος αλλά την αγάπη"