Γ. ΝΤΥΕΡ

Γ. ΝΤΥΕΡ
Θα ήθελα να ταξιδέψω όσο πιο μακριά μπορώ. Θα ήθελα να φτάσω τη χαρά που είναι στην ψυχή μου. Και ν΄αλλάξω τα σύνορα που ξέρω και να νιώσω τη σκέψη και το πνεύμα μου να ωριμάζουν. Θα ήθελα να ζήσω, να υπάρχω, ¨να είμαι". Και να ακούω τις αλήθειες μέσα μου.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ



Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε το 1947 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Έχει ε­κ­­δώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιή­ματα και δοκίμια. Ανήκει στα ιδρυτικά μέ­λη της Εταιρείας Συγγραφέων (το 1981). Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο (το 1999 για το μυθιστόρημα Ελένη ή ο Κανέναςκαι το 2005 για τη συλλογή διηγημάτων Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι). Eπίσης, έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πεζογραφίας Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (το 2003 για το μυθιστόρημα Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων), με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Hρακλείου Kρήτης το 1987 και με το Βραβείο Αναγνωστών του Eθνικού Kέντρου Bιβλίου το 2006 για το μυθιστορηματικό χρονικόΑμίλητα, βαθιά νερά. Το μυθιστόρημά της Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο που εντάχθηκε από την Ουνέσκο στην UNESCO Collection of Representative Works (1994), ενώ το Ελένη ή ο Κανένας διεκδίκησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αριστείον» μπαίνοντας στην τελική τριάδα των υποψήφιων έργων (1999). Έργα της έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερ­μανικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, τσε­χικά, βουλγαρικά, σουηδικά, λιθουανικά, τουρκικά, αραβικά, κινεζικά, εβραϊκά και αλβανικά. Συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο σενάριο της τελευταίας και ανολοκλήρωτης ταινίας του «Η άλλη θάλασσα».

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:

Βραβεία

  • 2004 ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Συνεντεύξεις

ΠΗΓΗ....http://www.kastaniotis.com














Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

10 ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μαχάτμα Γκάντι «Να στεγνώσει κάθε δάκρυ από κάθε μάτι». Αυτός ήταν ο ευγενικός σκοπός που ακολούθησε με τα βήματά του ο Mohanda Gandhi. Γεννημένος το 1869, μετονομάστηκε από έναν Ινδό ποιητή σε Mahatma, που σημαίνει «μεγάλη ψυχή», καθώς, αφού σπούδασε νομικά, επέστρεψε στην βρετανοκρατούμενη Ινδία για να «σπείρει τον ιό» της αγάπης και της αποστροφής προς κάθε είδους καταπίεση. Το 1947, ένα χρόνο πριν δολοφονηθεί από το χέρι ινδουιστή που μάλλον δεν είχε καταλάβει τι πρέσβευε ο Γκάντι, κατόρθωσε την ανεξαρτησία για την Ινδία και έμεινε για πάντα στην μνήμη του κόσμου ως ο πράος πολιτικός και πνευματικός ηγέτης που ενέπνευσε πολλούς καταπιεσμένους λαούς. 

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Ένας από αυτούς που εμπνεύστηκαν από τον Ινδό «σοφό» ήταν και ο φορέας του αντιρατσιστικού πνεύματος των ΗΠΑ. Ένα Νόμπελ Ειρήνης σε ηλικία μόλις 35 ετών, ένας λόγος-σταθμός στην ιστορία της ρητορείας και των δικαιωμάτων της μαύρης κοινότητας –ο γνωστός σε όλους λόγος «I have a dream»- και πολλοί πολλοί αγώνες για να αποκτήσει η Αμερική και όλος ο κόσμος την πολυπόθητη… αχρωματοψία στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνοψίζουν την πορεία του Κινγκ. Τελικά, όπως το θέλει η μοίρα πολλών μεγάλων μορφών, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε το 1968, στο μπαλκόνι του δωματίου 306 του μοτέλ Lorraine στο Μέμφις, έχοντας όμως προηγουμένως αφήσει παρακαταθήκη τις διδαχές του κατά της βίας, της φτώχειας και του φυλετικού διαχωρισμού. 

Νέλσον Μαντέλα Ούτε τα 27 χρόνια φυλακής στο Γιοχάνεσμπουργκ δεν στάθηκαν ικανά να ανακόψουν την ανθρωπιστική ορμή του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος έθεσε στόχο της ζωής του να ανατρέψει την ταύτιση των λέξεων «Νότια Αφρική» και «απαρτχάιντ». Το καθεστώς διαχωρισμού λευκών και μαύρων και η στέρηση ουσιωδών δικαιωμάτων από τους τελευταίους κράτησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, μέχρι τότε δηλαδή που ο Μαντέλα ήταν κρατούμενος ως «προδότης». Το Νόμπελ Ειρήνης σφράγισε μόνο τον ούτως ή άλλως σπουδαίο αγώνα του Νοτιοαφρικανού ηγέτη, που πλέον, στα 93 του χρόνια, έχει αποσυρθεί από την δημόσια σκηνή. 


Ερνέστο Τσε Γκεβάρα Μπλουζάκια, καπέλα, μπρελόκ, αυτοκόλλητα και αξεσουάρ με την εμβληματική του μορφή δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: Πρώτον, ο «Τσε» αποτελεί το απόλυτο σύμβολο της επαναστατικής κουλτούρας ενάντια στον καπιταλισμό, και δεύτερον, κατέληξε να είναι ένα από τα αγαθά που εκμεταλλεύεται η καταναλωτική κουλτούρα που τόσο αυτός μισούσε. Αυτό, πάντως, δεν αλλάζει το γεγονός πως ο Αργεντινός γιατρός, που προσάρμοσε μια μηχανή στο ποδήλατό του και ξεκίνησε τον γύρο της Νότιας Αμερικής, άφησε πίσω του θρύλους και ιστορίες επαναστατικού μεγαλείου, κάνοντας προσωπικότητες όπως ο Jean-Paul Sartre, η Simone de Beauvoir και ο Φιντέλ Κάστρο να υποκλιθούν στις αρετές του. Το 1967 εκτελέστηκε στην Βολιβία, αλλά τα γεμάτα 39 χρόνια που πρόλαβε να ζήσει του απέφεραν πολλούς εχθρούς, εκατομμύρια θαυμαστές και ένα –ακόμη ζωντανό- μύθο. 

Robin Hood Είτε ως ρομαντική φιγούρα με πράσινη στολή, είτε ως αρρενωπός ήρωας με την όψη του Russell Crowe, ο Άγγλος –μυθικός ή όχι- ληστής που κρυβόταν στα δάση με την «παράνομη» ομάδα του έδωσε στην βρετανική παράδοση αλλά και στην παγκόσμια συνείδηση το πρότυπο του ήρωα που κλέβει από τους πλούσιους και δίνει στους φτωχούς. Ένα πρότυπο που απ’ ό,τι φαίνεται, αναβιώνει στις μέρες μας, οκτώ αιώνες μετά την δράση του, μόνο ως κινηματογραφική περιπέτεια και όχι ως φορολογική πολιτική. 





ΠΗΓΗ....http://www.in2life.gr


19 Μαρτίου 2013

Τώρα είναι η δική  σας σειρά

 να προσθέσετε τη βιογραφία 

μιας αντρικής προσωπικότητας

 που σας συγκίνησε.....

Ενδεικτικές προτάσεις....


  1.   Γκάντι
  2.   Αϊνστάιν
  3.   Ντα Βίντσι
  4.   Μάο Τσε Τουνγκ
  5.   Βούδας
  6. Κομφούκιος
  7. Ισαάκ Νεύτων
  8.  Αριστοτέλης.
  9.  Πλάτων.
  10. Σωκράτης.
  11.  Καρλ Μαρξ.
  12.  Μιχαήλ Άγγελος.
  13.  Γαλιλαίος.
  14. Mπετόβεν
  15. Δομήνικος Θεοτοκόπουλος-El Greco

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

10 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


10 γυναίκες που  συνεισέφεραν
με το έργο τους στην ανθρωπότητα...

Γου Τζ'τιεν
624 – 705 μ.Χ.: Αυτοκράτειρα

Η Wu Zetian κατέλαβε τον θρόνο της αυτοκρατορίας της δυναστείας των Zhou όταν ο άντρας της, Αυτοκράτορας Gaozong, υπέστη ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που τον άφησε ανάπηρο το 660 μ.Χ. Η Wu εξακολούθησε την επεκτατική πορεία της Κίνας ενώ κατάφερε να γίνει η απόλυτη ηγεμόνας του έθνους. Η περίοδος της βασιλείας της είναι συνώνυμη με την προώθηση του Βουδισμού, έναντι του Ταοϊσμού που ήταν τότε η επικρατούσα θρησκεία, της δίκαιης μεταχείρισης των αγροτών, της προώθησης των δημοσίων έργων καθώς και την ανάπτυξη των τεχνών και του πολιτισμού στην Κίνα γενικά. Το 705 μ.Χ. ένα βίαιο πραξικόπημα εναντίον της δυναστείας ήταν η αιτία της εκθρόνισης της και η ίδια απεβίωσε τον ίδιο χρόνο.



Ada Lovelace
1815 - 1852: Μαθηματικός και Πρωτοπόρος 
στην επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Η Augusta Ada King, Κόμισσα του Lovelace, ήταν μία Βρετανίδα μαθηματικός και το μόνο νόμιμο τέκνο του ποιητή Λόρδου Βύρωνα και της γυναίκας του Άννας Ιζαμπέλα. Ήταν γνωστή για την συνεργασία της με τον επίσης Βρετανό μαθηματικό Charles Baggage, πάνω στους υπολογιστές και συγκεκριμένα στην Αναλυτική Μηχανή. Το 1843 μετέφρασε ένα άρθρο του Ιταλού μαθηματικού Luigi Menabrea το οποίο μάλιστα ενίσχυσε με δικές τις ενδελεχείς σημειώσεις. Στις σημειώσεις αυτές βρισκόταν αυτό που αργότερα αναγνωρίστηκε ως ο πρώτος αλγόριθμος που μπορούσε να επεξεργαστεί ένας υπολογιστής και για αυτό πολύ συχνά αναφέρονται στην Lovelace ως τον πρώτο προγραμματιστή Η/Υ στον κόσμο. Χωρίς την ριζοσπαστική και πρωτοπόρο συνεισφορά της στην επιστήμη, η σημερινή κοινωνία των τεχνικών επιστημών μπορεί να ήταν πραγματικά πολύ διαφορετική.



Boudica
30 μ.Χ. - 61 μ.Χ.: Η Βασίλισσα του Πολέμου
Η Boudicca, γνωστή και ως Βοαδίκεια, ήταν η βασίλισσα της Κέλτικης φυλής των Ικένων και μία ηγετική φυσιογνωμία στην ιστορία της Βρετανίας. Οδήγησε πολλές φυλές στον πόλεμο εναντίον των Ρωμαίων κατακτητών και η τελευταία μάχη της, το 60 με 61, παρά τον μεγάλο αριθμό εξεγερμένων Βρετανών και τις κατά τόπους νίκες τους, έληξε με νίκη των Ρωμαίων. Παρόλη την ήττα όμως, η Βοαδίκεια έμεινε γνωστή για τον ηρωισμό της και ο πρίγκιπας Αλβέρτος, σύζυγος της Βασίλισσας Βικτωρίας, ανέλαβε την ανέγερση τιμητικού αγάλματος, το οποίο σήμερα βρίσκεται πολύ κοντά στο Κοινοβούλιο, στο Λονδίνο.



Ιωάννα της Λωραίνης
1412 – 1431: Ηρωίδα της Γαλλίας και
 Αγία Προστάτιδα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Η Ιωάννα της Λωραίνης, γνωστή και ως η Παρθένος της Ορλεάνης, γεννήθηκε στο Ντομρεμύ της Γαλλίας και σε ηλικία 18 ετών ήταν επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων στην Γαλλία τον οποίο και κέρδισε. Έναν χρόνο αργότερα, αιχμαλωτίστηκε από τους Άγγλους και σε ειδικό δικαστήριο με μέλη τόσο της Βρετανίας όσο και Γάλλους που συμμάχησαν μαζί τους, καταδικάστηκε να καεί ζωντανή. 500 χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε η συμβολή της στην νικηφόρα έκβαση του πολέμου και ανακηρύχθηκε Αγία από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.




Marie Curie
1867 – 1934: Φυσικός και Χημικός, Βραβευμένη με Νόμπελ
Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Nobel σε δύο τομείς (το ένα μοιράστηκε με τον σύζυγό της Πιέρ ο οποίος σκοτώθηκε σε τραγικό δυστύχημα). Ανακάλυψαν από κοινού δύο νέα στοιχεία, το ράδιο και το πολώνιο. Επίσης, μελέτησε την εκπομπή ακτινών και εισήγαγε τον όρο ραδιενέργεια έναντι του όρου«ακτίνες ουρανίου». Το ζευγάρι από κοινού ανακάλυψαν ότι η ραδιενέργεια μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Η Μαρί Κιουρί είναι μία από τις σημαντικότερες γυναίκες στην ιστορία του κόσμου και με το έργο της έχει προάγει τις επιστήμες της χημείας, της φυσικής, της ιατρικής ενώ ήταν υπέρμαχος των ίσων δικαιωμάτων για τα δύο φύλα και μάλιστα η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.



Frida Kahlo
1907-1954: Καλλιτέχνης
Η Φρίντα Κάλο είναι γνωστή ως μία από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του Μεξικό και ξεχωρίζει ως πρότυπο γυναικείας δημιουργικότητας. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει μετά από ένα τραγικό ατύχημα που είχε όταν επέβαινε σε ένα λεωφορείο. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε πολλές επεμβάσεις αλλά ποτέ δεν συνήλθε πλήρως. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης της ξεκίνησε να ζωγραφίζει και τελείωσε το πορτραίτο της την επόμενη χρονιά. Επίσης άρχισε να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική και ακολούθησε το Κίνημα των Νέων Κουμουνιστών καθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού. Στην συνέχεια παντρεύτηκε τον ομοϊδεάτη και επίσης καλλιτέχνη Diego Rivera.



Mary Wollstonecraft
1759 - 1797: Συγγραφέας, φιλόσοφος,
υποστηρικτής των δικαιωμάτων των γυναικών
Η Αγγλίδα συγγραφέας Μαίρη Γουόλστονκραφτ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που υποστήριξαν έμπρακτα τη φεμινιστική φιλοσοφία. Οι ριζοσπαστικές ιδέες που περιέχονται στο πιο γνωστό της έργο, «A Vindication of the Rights of Women-1972», έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο την χειραφέτηση των γυναικών και βοήθησαν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων τους παγκοσμίως. Απεχθανόταν την κοινή αντίληψη της εποχής, ότι οι γυναίκες είναι αδύναμες και προορισμένες να κάθονται στο σπίτι και διατεινόταν πως γυναίκες και κορίτσια που τους δίνονται ίσες ευκαιρίες εκπαίδευση όπως στους άντρες, εντέλει δεν υστερούν έναντι των αντρών. Οι ιδέες της ήταν πολύ ριζοσπαστικές για την εποχή και προκαλούσαν μεγάλες διχογνωμίες.
Μετά από μία τόσο ιδιαίτερη ζωή, πέθανε 10 ημέρες μετά την γέννηση της δεύτερης κόρης της Mary Wollstonecraft-Godwin (1797), η οποία αργότερα έγινε γνωστή ως Mary Shelley, η συγγραφέας του κλασσικού Frankenstein.

Κλεοπάτρα
69 π.Χ - 30 π.Χ: Η τελευταία Βασίλισσα των Φαραώ
της Αρχαίας Αιγύπτου
Η Κλεοπάτρα ήταν μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες της αρχαιότητας και μία από τις πιο διάσημες ηγετικές φυσιογνωμίες στην ιστορία. Η ζωή της εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα, αφού συμβασίλευε στην Αίγυπτο με τον πατέρα της αρχικά και μετά με τους αδερφούς της, και στην συνέχεια ορίστηκε Βασίλισσα της Αιγύπτου. Κατάφερε να πάρει με το μέρος της τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Καίσαρα και να γίνει ερωμένη του, σηματοδοτώντας μία ιστορική περίοδο όπου δύο από τους σημαντικότερους πολιτισμούς υπήρξαν σύμμαχοι. Στο απόγειο της δύναμής της εξουσίαζε σχεδόν όλα τα παράλια της Μεσογείου, τη μεγαλύτερη έκταση που έφτασε ποτέ η Αυτοκρατορία της Αιγύπτου.

Rosa Parks
1913 - 2005: Αφρό-Αμερικανή υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων
Το 1955, μία αφροαμερικανή μοδίστρα αρνήθηκε να δώσει την θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άντρα. Συνελήφθη και καταδικάστηκε για παραβίαση του νόμου περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ (γνωστοί ως «Jim Crow laws»). Η Πάρκς άσκησε έφεση στην απόφαση καταδίκης της και έτσι και τυπικά αυτή η πράξη πολιτικής ανυπακοής υποκίνησε το κίνημα εναντίον του φυλετικού διαχωρισμού. Η σύλληψη της είχε σαν αποτέλεσμα το μποϊκοτάζ όλων των λεωφορείων από τους έγχρωμους πολίτες, το οποίο ηγήθηκε ο Martin Luther King Jr. Έτσι άρχισε μία επαναστατική περίοδος που σημαδεύτηκε από μαζικές, ειρηνικές διαδηλώσεις και πράξεις ανυπακοής που στήριζαν το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.


Amelia Earhart
1897 – 1937: Πρωτοπόρος της Αεροπορίας
Η Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος που ταξίδεψε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό και τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης από τις ΗΠΑ. Ήταν επίσης μέλος του Εθνικού Κινήματος Γυναικών και υποστήριξε θερμά την τροποποίηση του Συντάγματος για τα Ίσα δικαιώματα των δύο φύλων. Η τραγική εξαφάνισή της το 1937 καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Αν και δεν ολοκλήρωσε τον στόχο της που ήταν να πετάξει πάνω από όλες τις ηπείρους, κατάφερε να πετύχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό, να κάνει τον κόσμο να αναθεωρήσει όσον αφορά το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει μία γυναίκα.

Πηγή:msn.gr


Αγνοδίκη
09 618 agnodiki1
Η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Ιστορία, σε μία εποχή όπου κάθε σχετική δραστηριότητα ήταν αυστηρά απαγορευμένη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην αρχαία Αθήνα. Το θάρρος και η δίψα της να ασχοληθεί με την ιατρική ήταν απίστευτο, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι τον 4ο αιώνα π. Χ. υπήρχε νόμος που τιμωρούσε με θάνατο κάθε γυναίκα που θα τολμούσε να ασκήσει ιατρική δραστηριότητα! Η απειλή της θανατικής ποινής δεν έκαμψε την Αγνοδίκη, η οποία, μεταμφιεσμένη σε άνδρα, φοίτησε στην Αλεξάνδρεια δίπλα στον φημισμένο γιατρό της εποχής Ηρόφιλο. Μετά τη μαθητεία της, άρχισε να ασκεί το επάγγελμα ως άντρας, σημειώνοντας εξαιρετικές επιτυχίες, γεγονός που δεν άρεσε καθόλου στους λοιπούς γιατρούς της εποχής, οι οποίοι την έσυραν στα δικαστήρια, κατηγορώντας την ότι η φήμη της ήταν προϊόν αθέμιτων σχέσεων με τις γυναίκες.
Η Αγνοδίκη για να καταρρίψει την κατηγορία αυτή αναγκάσθηκε τότε να αποκαλύψει το φύλο της, αλλά και παρά την έκπληξη όλων κατηγορήθηκε ως παραβάτης των κειμένων νόμων. Έτσι ακολούθησε δεύτερη δίκη περισσότερο πολύκροτη από την πρώτη. Η Αγνοδίκη όμως έχοντας ισχυρούς υπερασπιστές της εποχής, ακόμη και συζύγους αρχόντων, επέτυχε όχι μόνο την πανηγυρική αθώωσή της, που πιθανώς εξ αυτού του γεγονότος να προήλθε ιστορικά το όνομά της, αλλά επίσης και την αναθεώρηση της κείμενης νομοθεσίας, επιτρέποντας έτσι, από τότε, στις γυναίκες της αρχαίας Αθήνας να σπουδάζουν την Ιατρική και να μετέρχονται το ιατρικό λειτούργημα. Μία πραγματικά σπουδαία γυναίκα που άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες…

Ιωάννα της Λωρραίνης 
Η γνωστή μας «Jeanne d’ Arc» δεν ήταν παρά ένα κορίτσι στην εφηβεία του, όταν υποστήριξε πως άκουγε φωνές και με την καθοδήγηση του Θεού ανέλαβε να ηγηθεί του γαλλικού στρατού στον Εκατονταετή πόλεμο. Αρκετές νίκες και οράματα μετά, η Ιωάννα πιάστηκε αιχμάλωτη από τους Άγγλους, ενώ το εκκλησιαστικό συμβούλιο της επεφύλασσε την συνήθη αντιμετώπιση προς οποιαδήποτε γυναίκα τολμούσε να έχει φωνή τον Μεσαίωνα: καύση στην πυρά. 25 χρόνια μετά, το λάθος αναγνωρίστηκε, ο Πάπας την αναγόρευσε μάρτυρα και έκτοτε έμεινε στην ιστορία ως Αγία Ιωάννα της Λωρραίνης, εθνική ηρωίδα της Γαλλίας και αιώνιο σύμβολο ταπεινών καταβολών με παροιμιώδη αυτοθυσία. 


Μητέρα Τερέζα Η Agnes Gonxha Bojaxhiu γεννήθηκε στα Σκόπια, με καταγωγή από την Αλβανία, δέχθηκε ιρλανδική παιδεία και απέκτησε ινδική υπηκοότητα. Και μετά από όλη αυτή την περιπλάνηση, ορκίστηκε καθολική μοναχή, επέλεξε το όνομα Τερέζα και, βλέποντας στον δρόμο της ινδικής Καλκούτα ανθρώπους να αργοπεθαίνουν από την πείνα και την εξαθλίωση, άρχισε το ξακουστό φιλανθρωπικό της έργο. Επί 45 χρόνια φρόντιζε φτωχούς, αρρώστους, ορφανά και ετοιμοθάνατους σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας 610 αποστολές βοήθειας σε 124 χώρες. Η Μητέρα Τερέζα άφησε τον κόσμο –που προφανώς την είχε ακόμη ανάγκη- το 1997 σε ηλικία 87 ετών και αμέσως, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ έβαλε μπροστά την διαδικασία της αγιοποίησής της. Η «Μητέρα Τερέζα της Καλκούτα» έγινε συνώνυμο της φιλανθρωπίας και τα ιδρύματα των οποίων έθεσε τα θεμέλια συνεχίζουν ακόμα το έργο της. 


19 Μαρτίου 2013

Τώρα είναι η δική  σας σειρά

 να προσθέσετε τη βιογραφία 

μιας γυναικείας προσωπικότητας

 που σας συγκίνησε.....


  1. ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ................
  2. ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ....
  3. ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΝΜΠΟΥΡΓΚ....
  4. Οlympe de Gouges....
  5. Emily Panlhurst....
  6. Ίντιρα Γκάντι....
  7. Μητέρα Τερέζα....
  8. Σιμόν ντε Μπωβουάρ
  9. Περσίδα ποιήτρια Ταχερέ
  10. Nelly
  11. Υπατία
  12. Ellen keller

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

CARL SAGAN, Η ΓΗ ΜΑΣ, ΧΛΩΜΗ ΜΠΛΕ ΚΟΥΚΙΔΑ


AYTOΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ


Αυτοπεποίθηση και μάθηση

«Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε, τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει».
Maria Montessori 


Η αυτοπεποίθηση...
Μια λεξούλα η οποία παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στη ζωή ενός παιδιού. Μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Η απουσία ή η παρουσία της είναι ικανή να λειτουργήσει καθοριστικά για το πως θα μεγαλώσει ένα παιδί. Ιδιαίτερα στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αλλά και σε αυτά που δεν έχουν.
Η αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ένα παιδί να βελτιώσει την απόδοσή του στο σχολείο. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος κατά την άποψή μου είναι  ο συνδυασμός δύο πραγμάτων: η αύξηση της αυτοπεποίθησης και ο ιδανικός τρόπος διδασκαλίας. Δηλαδή, η εύρεση τρόπων κατανοητών για ένα συγκεκριμένο παιδί και η παράλληλη ανάπτυξη της εικόνας για τον εαυτό του.

Τα παιδιά καθημερινά βιώνουν αρνητικά συναισθήματα επειδή δε μπορούν να τα καταφέρουν, επειδή οι συνομήλικοι τους αποδίδουν καλύτερα, επειδή οι εκπαιδευτικοί έχουν περισσότερες απαιτήσεις και οι γονείς το ίδιο. Αυτά τα συναισθήματα λοιπόν κάνουν το παιδί να μη θέλει να πάει σχολείο, να νιώθει ότι ποτέ δε θα τα καταφέρει οπότε να μην έχει νόημα γι' αυτό να διαβάσει και όλα αυτά με τη σειρά τους φέρνουν μια ένταση στο σπίτι, τσακωμούς και λοιπά.

Προσπαθείτε λοιπόν να τονώνετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού και να βρίσκετε τρόπους που το κινητοποιούν να μάθει αλλά κυρίως τρόπους με τους οποίους να καταλαβαίνει αυτό που του διδάσκετε.

Επιπλέον είναι σημαντικό να πιστεύουμε στα παιδιά, χωρίς αυτό να τους δημιουργεί την αίσθηση ότι αν αποτύχουν θα χάσουν την εκτίμηση των γονέων.  

Πιστεύω στο παιδί μου, αλλά στην αποτυχία του θα είμαι δίπλα του χωρίς να το "κατσαδιάσω" βοηθά στο χτίσιμο της σχέσης γονέα - παιδιού αλλά και στην αύξηση της αυτοπεποίθησης.

 
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες

ΠΗΓΗ...
http://pemptasteria.blogspot.gr
.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΗΛΕΚΤΡΑ ΚΡΑΝΙΩΤΗ, ΤΖΕΝΗ ΚΟΚΚΟΥ


Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, ANIMATED ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ, ΕΤ3




Ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της αρχαιότητας στον οποίο οφείλουμε πολλά: από τη μαθηματική σκέψη και τη θεωρητική θεμελίωση της μουσικής έως τη βαθιά επίδραση που άσκησε στη θρησκεία και τον μυστικισμό.

Η ΕΤ3 φέρνει στη μικρή οθόνη μια δυναμική τηλεοπτική παραγωγή για τη Φιλοσοφία, που χαρακτηριστικά της είναι η σύγχρονη αισθητική, ο απλός λόγος αλλά και το χιούμορ. Στόχος είναι «παλιά», ή καλύτερα διαχρονικά, πράγματα να ειπωθούν με ένα ελκυστικό και κατανοητό τρόπο!

Παραγωγή:ΕΤ-3
Σκηνοθέτης: Γιώργος Χατζηβασιλείου
Σενάριο: Γιώργος Χατζηβασιλείου
Εκτέλεση Animation: Minotaur Digital Arts (MDA)
Εκτέλεση παραγωγής: Ιάκωβος Δισλής
Βοηθός σεναρίου - σκηνοθεσίας: Θοδωρής Καμπουρίδης
tvrip by kkyr 

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

H ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΙΡΛΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΠΕΤΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


Αnti-bullying animation, Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ!


Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΛΓΑ ΜΟΥΡΤΙΔΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΠΛΑΣΚΑΣΟΒΙΤΗ

Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΥΡΤΕΣΗΣ

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΜΗ ΜΕ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙΣ, ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ


Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΡΛΗ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ, ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΡΛΗ

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΙΑΚΩΒΟΥ

Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΡΑΝΙΑ ΜΑΡΘΑ

Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΙΟΥ, ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ

Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΚΚΟΥ


Μάθηση χωρίς σκέψη είναι χαμένος κόπος. Σκέψη χωρίς μάθηση είναι κίνδυνος. Κομφούκιος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Αγαπητά παιδιά,

Σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας πω δυο-τρία πραγματάκια που έμαθα και που με έκαναν εκστατικά ευτυχισμένη. Σήμερα είμαι πολύ μεγάλη σε ηλικία: να φανταστείτε ότι ήμουν δέκα χρονών τον περασμένο αιώνα! Λοιπόν ακούστε:

Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευτυχισμένοι κάνοντας εκδρομές και παίζοντας παιχνίδια, ενώ άλλοι χαίρονται με αγκαλίτσες και φιλάκια, με χορούς και με τραγούδια. Υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσουν τα ωραία αντικείμενα. Όλα αυτά είναι σούπερ. Ωστόσο, αν πάρω παράδειγμα τον εαυτό μου, τίποτα δεν μου αρέσει περισσότερο από το να διαβάζω βιβλία. Όχι επειδή είμαι σπασίκλας και φύτουλας και όλ’ αυτά, αν και μπορείς να το πεις κι αυτό. Τα βιβλία είναι σαν ταξίδια και σαν παιχνίδια: διαβάζοντας πετάμε με μεγάλες φτερούγες σε τόπους μακρινούς, εξερευνάμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, νιώθουμε αγαπούλες, συγκινήσεις· μέσα στις σελίδες βρίσκουμε εμπειρίες που μοιάζουν με τις δικές μας, ή, ακόμα καλύτερα, δεν μοιάζουν με τις δικές μας - είναι πιο καταπληκτικές! Θυμάμαι πως όταν διάβασα την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου ένιωσα ανακούφιση: αν ναυαγούσα σε έρημο νησί, όχι μόνο θα επιζούσα αλλά θα περνούσα τέλεια. Τα βιβλία καθησύχασαν τους φόβους μου: κατάλαβα ότι η ζωή είναι μια περιπέτεια κι ότι ποτέ δεν θα βαδίσω μόνη – τα βιβλία θα με συνοδεύουν σαν ζωντανά πλάσματα, θα με παρηγορούν και θα χαϊδεύουν την ψυχή μου. Τώρα που σας γράφω, θυμάμαι ότι συχνά η ψυχή μου ήταν ταραγμένη: είχα ένα σωρό προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι· ένιωθα αγωνία και, μια νύχτα, νομίζω πως είδα φάντασμα.

Όμως, θυμάμαι επίσης πως, όταν ήμουν παιδί σαν εσάς, η καλύτερη ώρα της μέρας ήταν όταν διάβαζα τα βιβλία που τότε ονομάζαμε «εξωσχολικά». Τα εξωσχολικά ήταν πιο αστεία και πιο συγκινητικά από τα σχολικά, πράγμα φυσικό εφόσον το βιβλίο της γραμματικής δεν είναι αστείο και συγκινητικό. Ωστόσο, αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε συμπαθητικούς και γλυκούληδες δασκάλους, η γραμματική, η αριθμητική, η ιστορία, η φυσική είναι κι αυτές σχεδόν αριστούργημα.

Επιστρέφω όμως στα μυθιστορήματα, στα διηγήματα, στους μύθους. Η χαρά της ανάγνωσης ήταν, κάπου κάπου, στενοχώρια. Τι παράξενο ε; Μερικές φορές, οι ιστορίες ήταν λυπητερές, στα παραμύθια οι ήρωες περνούσαν τα πάνδεινα: ένα κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα πάγωσε μέσα στο χιόνι, ένα αγοράκι χάθηκε στο άγριο δάσος... Παρότι έκλαιγα γοερά, ήμουν ευχαριστημένη: ένιωθα «κάτι». Θέλω να πω, δεν μπορούμε να χαμογελάμε διαρκώς: οι άνθρωποι γίνονται σοφότεροι νιώθοντας, κάπου κάπου, λύπη, οίκτο, αγανάκτηση. Κυρίως όμως, γίνονται εκστατικά ευτυχισμένοι: δοκιμάστε να ζήσετε τη ζωή του αναγνώστη και θα με θυμηθείτε.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

ΕΚΕΒΙ

ΕΚΕΒΙ
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Cute Finding NemoCute Finding Nemo

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ


Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ν. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Μ.ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper
τα 10 πιο αγαπημένα μου βιβλία που με ταξίδεψαν.....

να μην ξεχάσω να δανειστώ και να διαβάσω...

  • Ο Θεός των μικρών πραγμάτων, Arundhati Roy
  • Δυο φορές Έλληνας, Μένης Κουμανταρέας
  • Οδυσσέας, James Joyce
  • O μύθος του Σίσσυφου, Αλμπέρ Καμύ
  • Μεγάλες προσδοκίες
  • Ο θεός των μικρών πραγμάτων
  • Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
  • Μικρά Αγγλία, Καρυστιάνη
  • Σιντάρτα, Έρμαν Έσσε
  • Έρως, θέρος, πόλεμος, Ευγενία Φακίνου
  • Το μονόγραμμα, Οδυσσέας Ελύτης
  • Τα ρω του έρωτα, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
  • 100 χρόνια μοναξιάς, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
  • Ο Αλχημιστής, Π. Κοέλο
  • Το όνομα του ρόδου, Ουμπέρτο Έκο
  • Ο κόσμος της σοφίας, Γκάαρντερ


Η γιορτή των ερωτευμένων πλησιάζει. Διαβάστε τα ερωτικά ποιήματα στην Ετικέτα "ΈΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ" και ψηφίστε το ερωτικό ποίημα που σας άρεσε περισσότερο(μπορείτε να επιλέξετε 1 ποιητή ή και περισσότερους)


ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Ἔρως ἀνίκατε μάχαν, Ἔρως, ὃς ἐν κτήμασι πίπτεις, ὃς ἐν μαλακαῖς παρειαῖς νεάνιδος ἐννυχεύεις, φοιτᾷς δ’ ὑπερπόντιος ἐν τ’ ἀγρονόμοις αὐλαῖς· καὶ σ’ οὔτ’ ἀθανάτων φύξιμος οὐδεὶς οὔθ’ ἀμερίων σὲ γ’ ἀνθρώπων. Ὁ δ’ ἔχων μέμηνεν.

Ρ. Μ. ΡΙΛΚΕ

Βγάλε τα μάτια μου: μπορώ να σε δω
Κλείσε τ’ αυτιά μου: μπορώ να σε γρικήσω
Και χωρίς πόδια μπορώ σ’ εσε να ρθω ,
Και δίχως στόμα μπορώ να σ’ εξορκίσω.
Σπάσε τα μπράτσα μου: θα σε κρατά η καρδιά μου
Πνίξε μου την καρδιά, μα το μυαλό μου θα χτυπά.
Κι αν ρίξεις στο μυαλό μου τη φωτιά,

Θα σε κρατώ μες το αίμα μου κλεισμένον.


ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

… για να γεννηθείς εσύ,
κι εγώ για να σε συναντήσω
γι’ αυτό έγινε ο κόσμος…




ΣΟΦΟΚΛΗΣ, Αντιγόνη, στ.523

" Οὔτοι συνέχθειν, ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν. "

"Δε γεννήθηκα να μοιράζομαι το μίσος αλλά την αγάπη"