Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ
Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων αθλητών χαρακτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξαγόταν η ελληνική γεωργική δραστηριότητα. Θεμέλιο τους ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή τριάδα” ( σιτάρι, λάδι και κρασί). Στη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων αθλητών συναντούμε τα δημητριακά, και σε περιπτώσεις ανάγκης μείγμα κριθαριού με σιτάρι, από το οποίο παρασκευαζόταν ο άρτος. Με το σιτάρι που χρησιμοποιείται σήμερα οι αρχαίοι τάιζαν τα ζώα. Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά (λάχανα, κρεμμύδια, φακές και ρεβίθια). Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετιζόταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και με το αν κατοικούσε στην πόλη, στην ύπαιθρο ή κοντά στη θάλασσα. Οι Έλληνες αθλητές κατανάλωναν ιδιαιτέρως τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί. Το βούτυρο ήταν γνωστό, αλλά αντί αυτού γινόταν χρήση κυρίως του ελαιόλαδου. Το φαγητό συνόδευε κρασί (κόκκινο, λευκό ή ροζέ) αναμεμειγμένο με νερό.
Σήμερα η
διατροφή των αθλητών περιλαμβάνει: πρωτεΐνες ή λευκώματα), υδατάνθρακες
(ή σάκχαρα), λίπη, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες αλλά και συμπληρώματα
διατροφής.
Η χρήση των λεγόμενων συμπληρωμάτων διατροφής εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία
όσων τα λαμβάνουν. Κίνδυνοι που σχετίζονται με τις επικίνδυνες ουσίες που ίσως
κρύβονται σε ένα προϊόν που μοιάζει αθώο, με την άγνοια των περισσοτέρων για το
τι ακριβώς παίρνουν, αλλά και με την ανεξέλεγκτη πώληση των σκευασμάτων. Παρά
τους κινδύνους η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής συνεχώς μεγαλώνει και πλέον
θεωρείται πρόβλημα υγείας ευρύτερης κλίμακας, αφού αρχίζει να αφορά ολοένα και
περισσότερους και όχι μόνο αυτούς που ασχολούνται με τον αθλητισμό υψηλών
επιδόσεων.
Επιμέλεια: Σταμάτης Καρναβάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου