Γ. ΝΤΥΕΡ

Γ. ΝΤΥΕΡ
Θα ήθελα να ταξιδέψω όσο πιο μακριά μπορώ. Θα ήθελα να φτάσω τη χαρά που είναι στην ψυχή μου. Και ν΄αλλάξω τα σύνορα που ξέρω και να νιώσω τη σκέψη και το πνεύμα μου να ωριμάζουν. Θα ήθελα να ζήσω, να υπάρχω, ¨να είμαι". Και να ακούω τις αλήθειες μέσα μου.

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Παραμύθια του oυρανού από την αρχαία Ελλάδα μέσω… Ιαπωνίας



Στη νέα παραγωγή που παρουσιάζεται στο Πλανητάριο, ο Iάπωνας Καγκάγια διηγείται την αρχαιοελληνική εκδοχή της δημιουργίας των αστερισμών – όπως συνηθίζεται στη χώρα του

Χάρη στα εντυπωσιακά γραφικά και τους μυθικούς χαρακτήρες, ο Καγκάγια... ταξιδεύει τον θεατή σε έναν παραμυθένιο κόσμο

Oταν η ιαπωνική τέχνη συναντά την ελληνική μυθολογία με στόχο ένα ταξίδι στο Διάστημα, τότε το αποτέλεσμα είναι αριστουργηματικό. Στα «Παραμύθια του ουρανού 2» (A Starry Tale), τη νέα παράσταση που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, ο ιάπωνας καλλιτέχνης ψηφιακού σχεδίου Καγκάγια (Kagaya) κάνει μια «βουτιά» στην ιστορία των αστερισμών, οπτικοποιώντας στοιχεία από έργα του Ησιόδου και του Οβιδίου.


Αρχαιοελληνική ξενάγηση στον ουράνιο θόλο

Μέσα από εντυπωσιακά σχέδια, εκρηκτικά χρώματα και μοναδικά μουσικά ακούσματα με έντονα ιαπωνικό χαρακτήρα, ο Καγκάγια γυρίζει πίσω τον χρόνο, δανείζεται στοιχεία από το «Εργα και Ημέραι» και τις «Μεταμορφώσεις» και ξεδιπλώνει τη μαγική ιστορία των αστερισμών.
Το «κουβάρι» του Διαστήματος ξετυλίγεται σιγά-σιγά με μια εισαγωγή στους διάφορους αστερισμούς, στις κινήσεις του Ηλιου και των πλανητών και φτάνει μέχρι τις ιστορίες των αστερισμών της Παρθένου και του Ζυγού.
«Μέσα από την εντυπωσιακή παράσταση παρουσιάζονται πληροφορίες που προέρχονται από τα έργα των Ησιόδου και Οβιδίου, και η ιστορία της ανθρωπότητας χωρίζεται σε τέσσερις εποχές: τη Χρυσή όπου οι θεοί ζούσαν αρμονικά μαζί με τους ανθρώπους, την Αργυρή, όπου οι άνθρωποι άρχισαν να φτιάχνουν σπίτια και να καλλιεργούν τη γη, τη Χάλκινη όπου ξεκίνησε η κατασκευή των πρώτων όπλων και τέλος τη Σιδηρά όπου εμφανίστηκε το έγκλημα, το μίσος, ο πόλεμος και η βία και οι θεοί εγκατέλειψαν τη Γη για να βρουν καταφύγιο στους αστερισμούς» μας εξηγεί ο διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου κ. Διονύσης Σιμόπουλος.
«Μέσα από την ιστορία της Παρθένου και του Ζυγού, ο καλλιτέχνης κάνει κάποιες φιλοσοφικές αναφορές και εκτός από τη δική του ιστορία μάς αποκαλύπτει ότι όλες οι ιστορίες που έχουν ειπωθεί για τους αστερισμούς μέχρι σήμερα, έχουν συνδεθεί κατά κάποιον τρόπο με αυτούς» λέει ο ίδιος.


Αστρονομική ακρίβεια στα γραφικά
Εμείς εντοπίσαμε τον Καγκάγια στο στούντιό του στην Ιαπωνία, ο οποίος με μεγάλη χαρά δέχθηκε να μας μιλήσει για την ευφάνταστη ιστορία θόλου που ολοκλήρωσε την άνοιξη του 2012.
«Από παιδί λάτρευα να κοιτάζω τον έναστρο ουρανό. Η ταινία αυτή γεννήθηκε μέσα από οπτικοποιήσεις και μηνύματα που μου είχαν έρθει στο μυαλό θαυμάζοντας τα άστρα στον νυχτερινό ουρανό όλα αυτά τα χρόνια. Συγκέντρωσα λοιπόν όλες μου τις σκέψεις και έφτιαξα τα “Παραμύθια του ουρανού 2″» λέει στο «Βήμα» ο ιάπωνας καλλιτέχνης.
Μέχρι την ολοκλήρωση του λαμπερού ψηφιακού ταξιδιού του όμως χρειάστηκε αρκετή σκληρή δουλειά, υπογραμμίζει ο ίδιος χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στην ομάδα του, που αποτελείται από άλλους δύο γραφίστες. «Χρειάστηκαν τρία χρόνια από τη σύλληψη της ιστορίας μέχρι την ολοκλήρωση της ταινίας. Ο προγραμματισμός της όλης ιδέας αλλά και η προετοιμασία για την ταινία μάς πήρε περίπου ενάμιση χρόνο. Μετά από το στάδιο αυτό, προχωρήσαμε με την ταυτόχρονη δημιουργία των γραφικών και της μουσικής. Στα γραφικά μάλιστα αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο καθώς απαιτούσαν αστρονομική ακρίβεια. Η μουσική ανήκει στον διάσημο ιάπωνα συνθέτη, Χιμεκάμι, με τον οποίο βρισκόμασταν σε συνεχή επικοινωνία επί έναν ολόκληρο χρόνο. Ουσιαστικά στήσαμε την παράσταση μαζί»εξηγεί ο Καγκάγια.


Στην Ιαπωνία προτιμούν την ελληνική μυθολογία
Ο Καγκάγια στο στούντιό του στην Ιαπωνία σχεδιάζει και δοκιμάζει το αποτέλεσμα σε έναν μίνι θόλο.



Πώς όμως αποφάσισε μέσα στο εντυπωσιακό ταξίδι του στην ιστορία των αστερισμών να εντάξει στοιχεία από την ελληνική μυθολογία;
«Στους Ιάπωνες αρέσει πολύ η ελληνική μυθολογία. Για παράδειγμα, σε πλανητάρια η εισαγωγή στους διάφορους αστερισμούς συνοδεύεται πάντα με παραπομπές στην ελληνική μυθολογία. Ο “πολιτισμός” των αστερισμών που δημιούργησαν οι αρχαίοι Ελληνες έχει εξαπλωθεί παντού στον κόσμο. Πιστεύω ότι πρόκειται για κάτι πραγματικά υπέροχο και ότι η διάδοσή του θα συνεχιστεί από γενιά σε γενιά, όσο υπάρχει ανθρώπινος πολιτισμός. Γιατί ακριβώς εξηγεί καθολικές έννοιες, όπως π.χ. ουράνια σώματα, το σωστό και το λάθος, την αγάπη, την περιέργεια κ.ά.» υποστηρίζει.
«Μια ταινία θόλου για πλανηταριακές προβολές πρέπει να είναι υψηλής ανάλυσης και η δημιουργία της, λόγω κάποιων τεχνικών δυσκολιών, αποτελεί κατά κάποιον τρόπο έναν αγώνα με τον χρόνο. Στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας ταινίας ικανοποιητικής ποιότητας και πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε όσο το δυνατόν καλύτερα δεδομένου του χρόνου που είχαμε στη διάθεσή μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τρεις μόλις μέρες πριν την ολοκλήρωση της ταινίας δεχθήκαμε το μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Ιαπωνία. Τότε μάλιστα δεν σας κρύβω ότι φοβήθηκα ότι η ταινία δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ» μας εκμυστηρεύεται ο Καγκάγια.
Λάτρης της ελληνικής ιστορίας και των τοπίων της χώρας μας, ο ιάπωνας καλλιτέχνης υποστηρίζει ότι, λόγω του μεγάλου πολιτισμού τους, οι Ελληνες θα ήταν άξιοι «πρεσβευτές της Γης».
«Σε στιγμές όπως αυτές ο κόσμος μπορεί να υπερπηδήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στρέφοντας το βλέμμα του προς το μέλλον, μέσα από τους αστερισμούς. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα που θα ήθελα να μοιραστώ με το κοινό» καταλήγει ο ίδιος.


ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Η ταινία «Τα παραμύθια του ουρανού 2» είναι κατάλληλη για παιδιά άνω των πέντε ετών. Τη Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της πρώτης παρουσίασής της, θα πραγματοποιηθούν στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου τρεις προβολές (ώρες 18.30, 19.30 και 20.30), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι και τον ερχόμενο Ιανουάριο, η ταινία θα προβάλλεται κάθε Σάββατο και Κυριακή (τιμές εισιτηρίων 6 ευρώ για ενηλίκους και 4 ευρώ για παιδιά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Μάθηση χωρίς σκέψη είναι χαμένος κόπος. Σκέψη χωρίς μάθηση είναι κίνδυνος. Κομφούκιος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Αγαπητά παιδιά,

Σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας πω δυο-τρία πραγματάκια που έμαθα και που με έκαναν εκστατικά ευτυχισμένη. Σήμερα είμαι πολύ μεγάλη σε ηλικία: να φανταστείτε ότι ήμουν δέκα χρονών τον περασμένο αιώνα! Λοιπόν ακούστε:

Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευτυχισμένοι κάνοντας εκδρομές και παίζοντας παιχνίδια, ενώ άλλοι χαίρονται με αγκαλίτσες και φιλάκια, με χορούς και με τραγούδια. Υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσουν τα ωραία αντικείμενα. Όλα αυτά είναι σούπερ. Ωστόσο, αν πάρω παράδειγμα τον εαυτό μου, τίποτα δεν μου αρέσει περισσότερο από το να διαβάζω βιβλία. Όχι επειδή είμαι σπασίκλας και φύτουλας και όλ’ αυτά, αν και μπορείς να το πεις κι αυτό. Τα βιβλία είναι σαν ταξίδια και σαν παιχνίδια: διαβάζοντας πετάμε με μεγάλες φτερούγες σε τόπους μακρινούς, εξερευνάμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, νιώθουμε αγαπούλες, συγκινήσεις· μέσα στις σελίδες βρίσκουμε εμπειρίες που μοιάζουν με τις δικές μας, ή, ακόμα καλύτερα, δεν μοιάζουν με τις δικές μας - είναι πιο καταπληκτικές! Θυμάμαι πως όταν διάβασα την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου ένιωσα ανακούφιση: αν ναυαγούσα σε έρημο νησί, όχι μόνο θα επιζούσα αλλά θα περνούσα τέλεια. Τα βιβλία καθησύχασαν τους φόβους μου: κατάλαβα ότι η ζωή είναι μια περιπέτεια κι ότι ποτέ δεν θα βαδίσω μόνη – τα βιβλία θα με συνοδεύουν σαν ζωντανά πλάσματα, θα με παρηγορούν και θα χαϊδεύουν την ψυχή μου. Τώρα που σας γράφω, θυμάμαι ότι συχνά η ψυχή μου ήταν ταραγμένη: είχα ένα σωρό προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι· ένιωθα αγωνία και, μια νύχτα, νομίζω πως είδα φάντασμα.

Όμως, θυμάμαι επίσης πως, όταν ήμουν παιδί σαν εσάς, η καλύτερη ώρα της μέρας ήταν όταν διάβαζα τα βιβλία που τότε ονομάζαμε «εξωσχολικά». Τα εξωσχολικά ήταν πιο αστεία και πιο συγκινητικά από τα σχολικά, πράγμα φυσικό εφόσον το βιβλίο της γραμματικής δεν είναι αστείο και συγκινητικό. Ωστόσο, αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε συμπαθητικούς και γλυκούληδες δασκάλους, η γραμματική, η αριθμητική, η ιστορία, η φυσική είναι κι αυτές σχεδόν αριστούργημα.

Επιστρέφω όμως στα μυθιστορήματα, στα διηγήματα, στους μύθους. Η χαρά της ανάγνωσης ήταν, κάπου κάπου, στενοχώρια. Τι παράξενο ε; Μερικές φορές, οι ιστορίες ήταν λυπητερές, στα παραμύθια οι ήρωες περνούσαν τα πάνδεινα: ένα κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα πάγωσε μέσα στο χιόνι, ένα αγοράκι χάθηκε στο άγριο δάσος... Παρότι έκλαιγα γοερά, ήμουν ευχαριστημένη: ένιωθα «κάτι». Θέλω να πω, δεν μπορούμε να χαμογελάμε διαρκώς: οι άνθρωποι γίνονται σοφότεροι νιώθοντας, κάπου κάπου, λύπη, οίκτο, αγανάκτηση. Κυρίως όμως, γίνονται εκστατικά ευτυχισμένοι: δοκιμάστε να ζήσετε τη ζωή του αναγνώστη και θα με θυμηθείτε.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

ΕΚΕΒΙ

ΕΚΕΒΙ
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Cute Finding NemoCute Finding Nemo

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ


Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ν. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Μ.ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper
τα 10 πιο αγαπημένα μου βιβλία που με ταξίδεψαν.....

να μην ξεχάσω να δανειστώ και να διαβάσω...

  • Ο Θεός των μικρών πραγμάτων, Arundhati Roy
  • Δυο φορές Έλληνας, Μένης Κουμανταρέας
  • Οδυσσέας, James Joyce
  • O μύθος του Σίσσυφου, Αλμπέρ Καμύ
  • Μεγάλες προσδοκίες
  • Ο θεός των μικρών πραγμάτων
  • Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
  • Μικρά Αγγλία, Καρυστιάνη
  • Σιντάρτα, Έρμαν Έσσε
  • Έρως, θέρος, πόλεμος, Ευγενία Φακίνου
  • Το μονόγραμμα, Οδυσσέας Ελύτης
  • Τα ρω του έρωτα, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
  • 100 χρόνια μοναξιάς, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
  • Ο Αλχημιστής, Π. Κοέλο
  • Το όνομα του ρόδου, Ουμπέρτο Έκο
  • Ο κόσμος της σοφίας, Γκάαρντερ


Η γιορτή των ερωτευμένων πλησιάζει. Διαβάστε τα ερωτικά ποιήματα στην Ετικέτα "ΈΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ" και ψηφίστε το ερωτικό ποίημα που σας άρεσε περισσότερο(μπορείτε να επιλέξετε 1 ποιητή ή και περισσότερους)


ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Ἔρως ἀνίκατε μάχαν, Ἔρως, ὃς ἐν κτήμασι πίπτεις, ὃς ἐν μαλακαῖς παρειαῖς νεάνιδος ἐννυχεύεις, φοιτᾷς δ’ ὑπερπόντιος ἐν τ’ ἀγρονόμοις αὐλαῖς· καὶ σ’ οὔτ’ ἀθανάτων φύξιμος οὐδεὶς οὔθ’ ἀμερίων σὲ γ’ ἀνθρώπων. Ὁ δ’ ἔχων μέμηνεν.

Ρ. Μ. ΡΙΛΚΕ

Βγάλε τα μάτια μου: μπορώ να σε δω
Κλείσε τ’ αυτιά μου: μπορώ να σε γρικήσω
Και χωρίς πόδια μπορώ σ’ εσε να ρθω ,
Και δίχως στόμα μπορώ να σ’ εξορκίσω.
Σπάσε τα μπράτσα μου: θα σε κρατά η καρδιά μου
Πνίξε μου την καρδιά, μα το μυαλό μου θα χτυπά.
Κι αν ρίξεις στο μυαλό μου τη φωτιά,

Θα σε κρατώ μες το αίμα μου κλεισμένον.


ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

… για να γεννηθείς εσύ,
κι εγώ για να σε συναντήσω
γι’ αυτό έγινε ο κόσμος…




ΣΟΦΟΚΛΗΣ, Αντιγόνη, στ.523

" Οὔτοι συνέχθειν, ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν. "

"Δε γεννήθηκα να μοιράζομαι το μίσος αλλά την αγάπη"