Γ. ΝΤΥΕΡ

Γ. ΝΤΥΕΡ
Θα ήθελα να ταξιδέψω όσο πιο μακριά μπορώ. Θα ήθελα να φτάσω τη χαρά που είναι στην ψυχή μου. Και ν΄αλλάξω τα σύνορα που ξέρω και να νιώσω τη σκέψη και το πνεύμα μου να ωριμάζουν. Θα ήθελα να ζήσω, να υπάρχω, ¨να είμαι". Και να ακούω τις αλήθειες μέσα μου.

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

O MHXANIΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ, ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

1. Περί τίνος πρόκειται;
Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα πλανητάριο, ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Η επιστημονική έρευνα προχωρούσε πολλές φορές στα σκοτεινά, αφήνοντας περιθώριο στη φαντασία, που δεν ήθελε και πολύ να ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό είναι σίγουρο, και μάλιστα για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), που δεν έχει παρόμοιό του στα 1.300 χρόνια που ακολουθούν. Είναι επίσης βέβαιο ότι σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και ότι αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή.

2. Είναι ψεύτικος;
Όχι. Οποιαδήποτε υπόνοια πως ο Μηχανισμός αποτελεί απάτη απορρίπτεται αμέσως, μόλις κάποιος τον δει. Από την κατάσταση των θραυσμάτων που έχουν απομείνει, γίνεται ξεκάθαρο πως ο Μηχανισμός βρισκόταν μέσα στη θάλασσα για πάρα πολύ καιρό. Μια επιπλέον απόδειξη ότι δεν είναι απάτη, κυριολεκτικά προέρχεται από το εσωτερικό του ίδιου του Μηχανισμού. Περισσότερες ενδείξεις του σκοπού και της λειτουργίας του Μηχανισμού αποκαλύφθηκαν πρόσφατα με τα αποτελέσματα της Υπολογιστικής Τομογραφίας. Σ' αυτά περιλαμβάνονται επιγραφές που θα ήταν σχεδόν απίθανο να είναι πλαστές.


3. Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Ο Μηχανισμός είναι ένα μοναδικό παράθυρο στην ιστορία, επιτρέποντάς μας να γνωρίσουμε συμπυκνωμένη την γνώση αστρονομίας των αρχαίων Ελλήνων, και μέσω εκείνων, την γνώση των αρχαίων Βαβυλωνίων. Με πολλούς τρόπους, ο Μηχανισμός αποτελεί μια εγκυκλοπαίδεια της αστρονομίας της εποχής.
Επιπλέον, μαρτυρά την εξαιρετική γνώση μαθηματικών και μηχανολογίας των αρχαίων Ελλήνων. Εκτιμάται πως ο Μηχανισμός χρονολογείται ανάμεσα στο 150 και το 100 π.Χ. και είναι ανώτερος κάθε άλλου ωρολογιακού μηχανισμού παρόμοιας πολυπλοκότητας που κατασκευάστηκε για περισσότερο από μία χιλιετία μετά. Το επίπεδο μηχανολογικού σχεδιασμού του μηχανισμού είναι σε κάθε περίπτωση εκπληκτικό.
ΠΗΓΗ...http://www.antikythera-mechanism.gr

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕΛΙΔΑ ...http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000006930&tsz=0&autostart=0, ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ" (ΔΙΑΡΚΕΙΑ 43΄)
ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

 1. Αναφέρετε τα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων (ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ) 
 2. Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ (ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΟ 19΄-30΄, Πώς λειτουργούσε; 26΄, ποια είναι τα πιο γνωστά αγάλματα που βρέθηκαν στο ίδιο ναυάγιο;)

Περιγραφή περιεχομένου
Το επεισόδιο αυτό της σειράς «Η άγνωστη Ελλάδα» ξεκινά με τη δραματοποιημένη αναπαράσταση της ανακάλυψης του μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενός γεγονότος που αποτέλεσε σταθμό στη σύγχρονη έρευνα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Ακολουθεί η παρουσίαση των μυθολογικών αναφορών που σχετίζονται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και στη συνέχεια παρουσιάζονται τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα της Αρχαιότητας. Το επόμενο μέρος του ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στον μηχανισμό των Αντικυθήρων, παρουσιάζει αναλυτικά την πορεία της έρευνας σχετικά με την ταυτότητα του μηχανισμού, ενός περίπλοκου αναλογικού μηχανήματος ακριβέστατων ημερολογιακών και αστρονομικών υπολογισμών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επιστημονική έρευνα των ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΡΑΚΑΛΟΥ και ΝΤΕΡΕΚ ΝΤΕ ΣΟΛΑ ΠΡΑΪΣ. Τέλος, γίνεται λόγος και για τις μεταγενέστερες ανακαλύψεις αντίστοιχων μηχανισμών ημερολογίου, προσανατολισμού και αστρονομικής μελέτης, βυζαντινής και αραβικής προέλευσης.Ο νέος κύκλος αποκαλύψεων, καρπός των συνεργιών μεταξύ των μελών της διεπιστημονικής Ομάδας Διερεύνησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων η οποία συστάθηκε το 2004, ξεκίνησε τις έρευνές της το φθινόπωρο του 2005 και πριν από λίγους μήνες δημοσίευσε στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό "Nature" τα ως τώρα αποτελέσματα- αναθέρμανε το διεθνές ενδιαφέρον γι' αυτό το αστρονομικό όργανο.
Κι όλα δείχνουν ότι το «περίεργο εύρημα» που είχε εντυπωσιάσει τους αρχαιολόγους στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αποτελεί την καλύτερη μαρτυρία της σπουδαίας συλλογικής αστρονομικής γνώσης των αρχαίων Ελλήνων που, βέβαια, βασίζεται στις γνώσεις αστρονομίας και μαθηματικών αλλά και της τεχνολογίας που ανάπτυξαν οι Έλληνες.
Τριάντα καταγεγραμμένα χειροποίητα γρανάζια, τουλάχιστον άλλα πέντε που δεν βρέθηκαν ακόμα, δέκα άξονες, απίστευτες για την εποχή καινοτομίες όπως η διαφορική περιστροφική πλάκα, που πίστευε ότι είχε εντοπίσει πριν από πολλές δεκαετίες ο πρώτος σημαντικός μελετητής του Μηχανισμού, Ντέρεκ ντε Σόλα Πράις- έδιναν με αξιοθαύμαστη ακρίβεια και με την καθοδήγηση ενός εκπληκτικού «εγχειρίδιου χρήστη», πληροφορίες για τις κινήσεις (συμπεριλαμβανομένων των εκλείψεων) του ήλιου, της σελήνης και πιθανώς πέντε πλανητών (δείτε εδώ μια τρισδιάστατη αναπαράσταση του Μηχανισμού, που υλοποίησε ο καθ. Εφαρμ. Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μάνος Ρουμελιώτης).
Όλα αυτά χωρούσαν μέσα σ' ένα μεταλλικό και ξύλινο κουτί, με διαστάσεις γύρω στα 32 Χ 20 Χ 10 εκατοστά!
Ανάλογοι μηχανισμοί καταγράφονται περίπου χίλια χρόνια αργότερα κι αυτό ίσως να εξηγεί την αμηχανία και την -ως πρόσφατα- άρνηση των ειδικών να αποδεχτούν το προφανές, που δεν δίστασε να εκφράσει ο διάσημος συγγραφέας Άρθουρ Κλαρκ: «αν η εξέλιξη της γνώσης, όπως αποτυπώνεται στον υπολογιστή των Aντικυθήρων, δεν είχε ανακοπεί, η επιστήμη θα βρισκόταν σήμερα χίλια χρόνια μπροστά!»
Πώς, όμως, να αποδεχτεί κανείς ότι οι Έλληνες ήξεραν από το 100 πΧ πως ο χρόνος διαρκεί κάτι λιγότερο από 365,25 ημέρες (προσθέτοντας ανά τετραετία την ημέρα του δίσεκτου) ...
image
Τα βασικά τμήματα του «περίεργου ευρήματος», όπως το είχε χαρακτηρίσει ο αρχαιολόγος Σβορώνος, το 1903, εκτίθενται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Σε βαθιά νερά ...


Κι όμως, κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τη σημασία μια σκουριασμένης μάζας μετάλλων που ανέβαζαν στις αρχές του 1901 μαζί με πολύ πιο «σημαντικά» και αναμενόμενα ευρήματα (αγάλματα, σκεύη, αμφορείς) Συμιακοί σφουγγαράδες από τα συντρίμμια ενός μεγάλου ελληνικού εμπορικού πλοίου σε βαθιά νερά, λίγες δεκάδες μέτρα από τις ακτές των Αντικυθήρων.
Το ναυάγιο που θα πρέπει να έγινε ανάμεσα στο 85 και το 60 πΧ- το είχαν ανακαλύψει οι ίδιοι, τον Απρίλη του 1900, κι είχαν ειδοποιήσει αμέσως τις αρχές, που τους ανέθεσαν την πρώτη στον κόσμο συστηματική υποβρύχια ανασκαφή.
Η διαδικασία ανέλκυσης είχε κόστος ένα νεκρό και δύο μόνιμα ανάπηρους σφουγγαράδες, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα «επιστρατεύτηκε» κι ο γνωστός ερευνητής των βυθών, Ζακ Υβ Κουστώ, που με τους Γάλλους και Έλληνες δύτες ανέσυραν νέα ευρήματα από το ναυάγιο.
Ο οξειδωμένος τροχός και τα μπρούτζινα θραύσματα (τρία μεγάλα και πολλά μικρότερα) τράβηξαν το ενδιαφέρον πολλών, τα ίχνη από γρανάζια και γράμματα επάνω τους, που εντόπισε ήδη από το 1902 ο αρχαιολόγος Στάης, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι είναι αστρονομικό όργανο, πιθανώς μια μορφή εξάντα.
Το «περίεργο εύρημα» μελέτησαν ο Ρεδιάδης (1902), ο Ράδος και ο Θεοφανίδης (1930) που πρώτος έφτιαξε και ένα λειτουργικό μοντέλο από μπρούτζο που έμοιαζε με πολύπλοκο αστρονομικό ρολόι. Μετά ξεχάστηκε για λίγο, μέχρι ο Βρετανός καθηγητής στις ΗΠΑ Ντέρεκ ντε Σόλα Πράις να καταπιαστεί μαζί του (πρώτη δημοσίευση το 1959 συνολική ενασχόληση πάνω από 30 χρόνια) και με τη βοήθεια του πυρηνικού Φυσικού στο «Δημόκριτο», Χαρ. Καράκαλου, και του επιγραφολόγου στο Πρίνστον, Γεωργ. Σταμίρη, να το μελετήσει για πρώτη φορά σε βάθος.
Στο εκτενές άρθρο του στο περιοδικό "Scientific American", το 1974, με τίτλο «Γρανάζια από τους Έλληνες», διακήρυξε ότι αυτός ο Μηχανισμός είναι «το παλαιότερο δείγμα επιστημονικής τεχνολογίας που διασώζεται μέχρι σήμερα και αλλάζει τελείως τις απόψεις μας για την αρχαία ελληνική τεχνολογία».
Σήμερα, θεωρείται πιθανό -όπως μαρτυρεί η σιγουριά του κατασκευαστή του, που αναδεικνύει υψηλότατο θεωρητικό υπόβαθρο και μεγαλοφυείς τεχνολογικές ικανότητες - ο συγκεκριμένος Μηχανισμός να μην είναι μοναδικό κομμάτι, αλλά ένας από αρκετούς όμοιους που φτιάχτηκαν σε διάφορα μέρη, κάποιος στις Συρακούσες από τoν Αρνιμήδη, κάποιος στη Ρόδο, από μέλη της σχολής του Ίππαρχου ή του Ποσειδώνιου, ασφαλώς για να προσφέρουν στους αστρονόμους, γεωγράφους, ταξιδιώτες, πλουσίους, δασκάλους και ίσως και στους δεισιδαίμονες ισχυρούς εκείνης της εποχής σημαντικές πληροφορίες, αστρονομικού και γεωγραφικού ενδιαφέροντος, τήρηση ημερολογίων με διάρκεια 76 έτη, 56 έτη,ακριβή ώρα, μέρα, μήνα και χρόνο των εκλείψεων και άλλων ουρανίων φαινομένων ...

Οι νέες ανακαλύψεις


Στις αρχές της δεκαετίας του '80, οι Βρετανοί Αλαν Μπρόμλεϊ και Μάικλ Ράιτ εκφράζουν τη δική τους ερμηνεία, απορρίπτοντας την ύπαρξη διαφορικού γραναζιού στο Μηχανισμό, προσθέτοντας καινούρια και αντικαθιστώντας τους δυο ομόκεντρους κύκλους, που προέβλεπε ο Ντέρεκ ντε Σόλα Πράις στην πίσω πλευρά, με σπειροειδείς έλικες. Νέος κύκλος συζητήσεων ξεκινά. Όμως, είναι πια φανερό ότι η επίλυση αυτού του τεχνολογικού γρίφου επιβάλλει μια διεπιστημονική αντιμετώπιση.
΄Ετσι, είκοσι χρόνια αργότερα, δημιουργείται η Ομάδα Διερεύνησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από Βρετανούς (Μάικ Εντμουντς και Άντονι Φριθ από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ) και Έλληνες ερευνητές (Ξενοφών Μουσάς, Γιάννης Μπιτσάκης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Σειραδάκης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), που συμπληρώνεται αργότερα με τις κ. Μάγκου και Ζαφειροπούλου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τον κ. Τσελίκα από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.
Στις αρχές του 2005 η νέα προσπάθεια αποκρυπτογράφησης τίθεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, επιχορηγείται από το Ίδρυμα Leverhulme UK και η νέα μελέτη, με τη χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας, ξεκινά.
Τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται το Νοέμβριο του 2006, σε συνέδριο στην Αθήνα και παράλληλο δημοσίευμα στο «Nature», επιβεβαιώνουν ότι ο Μηχανισμός ήταν ένα ιδιαίτερα προηγμένο φορητό αστρονομικό όργανο (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σειραδάκης, «ένα laptop της εποχής του») και πυροδοτούν νέο κύκλο ενδιαφέροντος και συζητήσεων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα...

Οι τεχνολογίες απεικόνισης που χρησιμοποιήθηκαν

 • Τρισδιάστατη τομογραφία με μικροεστίαση ακτίνων Χ και χρήση υπολογιστή:Δημιούργημα της εταιρίας X-Tek Systems η μέθοδος αυτή, που αποτελεί παραλλαγή των τομογραφιών για ιατρικούς σκοπούς, προσφέρει τη δυνατότητα ανασύνθεσης σε τρισδιάστατες απεικονίσεις των θραυσμάτων του Μηχανισμού. Με τη μέθοδο αυτή αποκαλύφθηκαν κείμενα κάτω από τα αλλεπάλληλα στρώματα οξείδωσης.
 • Ψηφιακή οπτική απεικόνιση με τη χρήση πολυώνυμης χαρτογράφησης της υφής (σύστημα PTM dome): Μέθοδος που αναπτύχθηκε από τη Hewlett Packard (και παρουσιάσθηκε από τον ερευνητή Τομ Μαλτζμπέντερ, στο HP Day το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου στην Αθήνα - δείτε όλη την παρουσίασή του εδώ) η οποία αυξάνει το φωτορεαλισμό της υφής διαφόρων ειδών επιφανειών, στις ψηφιακές φωτογραφίες. Χάρη σ' αυτήν, αποκαλύφθηκαν κι οι παραμικρές λεπτομέρειες στην επιφάνεια των θραυσμάτων.
 • Ψηφιοποιημένες λήψεις συμβατικού φιλμ: Υψηλής ποιότητας απεικονίσεις, επέτρεψαν τη μελέτη των θραυσμάτων χωρίς να χρειαστεί να τα αγγίξει ανθρώπινο χέρι.
Οι ανακαλύψεις συνεχίζονται. Κάθε μέρα σχεδόν, όπως δήλωσε στο Pathfinder, το μέλος της Ομάδας Διερεύνησης, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Διαστήματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ξενοφών Μουσάς, διαβάζονται καινούρια γράμματα και λέξεις στις πλάκες του «εγχειριδίου», που φωτίζουν το ρόλο του Μηχανισμού και πλουτίζουν τις γνώσεις μας, ανατρέποντας κατεστημένα.
Για παράδειγμα, ανάμεσα στις επιγραφές αναφέρεται για πρώτη φορά γραπτώς η λέξη ΙΣΠΑΝΙΑ, τουλάχιστον 70 χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι ξέραμε ως σήμερα ...
Τι άλλο θα αποκαλυφθεί; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, όπως κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ακριβή χρήση του Μηχανισμού, όταν κατασκευάστηκε. «Αρχείο γνώσης» στα χέρια κάποιων ισχυρών; Εργαλείο για αστρονομικές μετρήσεις; Εκπαιδευτικό βοήθημα για επίδοξους πανεπιστήμονες στις σχολές της Ρόδου, Αθήνας Αλεξάνδρειας και αλλού; Εξελιγμένο όργανο ναυσιπλοΐας και χαρτογράφισης;;
Ό,τι κι αν ήταν, κρατάει ζηλότυπα τα μυστικά του. Κι ίσως γι' αυτό εξακολουθεί να εντυπωσιάζει επιστήμονες και απλούς ανθρώπους, μεγάλους και μικρούς. Σαν κι αυτούς που θα θαυμάσουν μια ανακατασκευή του στο Παιδικό Μουσείο του Μανχάταν, όπου πραγματοποιείται σήμερα έκθεση με θέμα «Discover Ancient Greece - Gods, Myths and Mortals», www.cmom.org, με βασικό πρωταγωνιστή το πρώτο "laptop" στην ιστορία της ανθρωπότητας.
πηγή...http://technologein.pathfinder.gr
ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

ΠΗΓΗ…http://www.ert-archives.gr, ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ" (ΔΙΑΡΚΕΙΑ 43΄)
ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ


ΟΝΟΜΑΣΙΑ
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
1
O Τάλως του Δαίδαλου


2
Πειράματα κυβερνητικής,
 Η πτητική μηχανή του Δαίδαλου3
Πειράματα γενετικής του Δαίδαλου, Μινώταυρος
4
Το κινούμενο ξόανο της Αφροδίτης του Δαίδαλου

5
Πετομηχανή ή περιστερά του Αρχύτα
6
Διώρυγα των Μινίων7
Όρυγμα της Σάμου του Ευπαλίνου8
Εξαγωγή ασημιού στο Λαύριο9
Μονάδες χύτευσης μετάλλων

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων


Πότε έγινε η ανάσυρση και πού;
Τι ανέσυραν οι δύτες;"Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας αστρονομικός υπολογιστής εκπληκτικής τεχνολογίας. Ανακαλύφθηκε το 1901 διαβρωμένος, κομματιασμένος και απολιθωμένος, μετά από τα 2000 χρόνια παραμονής του στο βυθό της θάλασσας, έμελλε όμως να αλλάξει τη γνώμη που είχαμε μέχρι σήμερα για τις τεχνολογικές ικανότητες της αρχαιότητας..." η Μαγδαληνή Αναστασίου, Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και Επιστημονικός Συνεργάτης Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, εξηγεί στην Κρυσταλία Πατούλη εφ' όλης της ύλης, σχετικά με το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
" ...Ο Μηχανισμός κατασκευάστηκε σχεδόν πριν από 2000 χρόνια, περίπου το 150 – 100 π.Χ. και χρησιμοποιούνταν για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ήλιου, της Σελήνης και πιθανώς των πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών στον ουρανό. Υπολόγιζε επίσης τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων ‘στεφανιτών’ αγώνων (Ολυμπιακοί, Πύθια, Νέμεα, Ίσθμια).
Οι διαστάσεις του ήταν περίπου 30×20×10 cm – λίγο μεγαλύτερος από ένα σημερινό φορητό υπολογιστή – και περιείχε τουλάχιστον 30 συνεργαζόμενα γρανάζια, η κίνηση των οποίων γινόταν με την περιστροφή ενός στροφείου. Έφερε επίσης δύο προστατευτικές πλάκες με αστρονομικές, γεωγραφικές και τεχνολογικές οδηγίες χρήσης.
Η μπροστινή πλευρά του Μηχανισμού έφερε δύο κυκλικές ομόκεντρες κλίμακες. Η εξωτερική κλίμακα είχε 365 υποδιαιρέσεις και απεικόνιζε τους μήνες του αιγυπτιακού ημερολογίου ενώ η εσωτερική είχε 360 υποδιαιρέσεις και τα ονόματα των 12 ζωδιακών αστερισμών. Δύο δείκτες έδειχναν τη θέση του Ήλιου και της Σελήνης στην εσωτερική αυτή κλίμακα μαζί με πιθανότατα άλλους πέντε δείκτες για την προσομοίωση της κίνησης των πλανητών. Ο δείκτης της Σελήνης, ο οποίος έφερε ένα σφαιρίδιο στο άκρο του, χρωματισμένο μισό μαύρο και μισό άσπρο, εκτελούσε δύο περιστροφές, μια γύρω από το σημείο στήριξής του (που ήταν το κέντρο των ομόκεντρων, κυκλικών κλιμάκων), και μια γύρω από τον επιμήκη άξονά του. Η δεύτερη αυτή περιστροφή έδειχνε τις φάσεις της Σελήνης. Με τη βοήθεια ενός ευφυέστατου συστήματος δύο έκκεντρων οδοντωτών τροχών που ο ένας έφερε πείρο και ο άλλος σχισμή η κίνηση της Σελήνης ήταν διορθωμένη ώστε να προσομοιώνει την ελλειπτική της κίνηση στον ουρανό.
H πίσω επιφάνεια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έφερε δύο ελικοειδείς σπείρες. Η άνω ελικοειδής σπείρα, με 235 υποδιαιρέσεις, αντιπροσώπευε την περίοδο των 235 μηνών του Μέτωνα, η οποία εξισορροπούσε με πολύ μεγάλη ακρίβεια τους σεληνιακούς μήνες με το ηλιακό έτος. Στις 235 υποδιαιρέσεις της σπείρας διαβάστηκαν, με τη βοήθεια των καινοτόμων τεχνικών διερεύνησης του Μηχανισμού, τα αρχαία ονόματα 12 μηνών, χαραγμένα με εξαιρετική τέχνη. Στον κενό χώρο εσωτερικά της άνω σπείρας υπάρχει μια μικρότερη κυκλική κλίμακα διαιρεμένη σε τεταρτημόρια, ο δείκτης της οποίας έδειχνε το έτος τέλεσης των αρχαίων ελληνικών ‘στεφανιτών’ αγώνων. Περιφερικά της κλίμακας έχουν αναγνωσθεί οι λέξεις ΟΛΥΜΠΙΑ, ΠΥΘΙΑ, ΙΣΘΜΙΑ, ΝΕΜΕΑ και ΝΑΑ, ενώ εσωτερικά, σε κάθε τεταρτημόριο, αναγράφονται τα έτη του τετραετούς ολυμπιακού κύκλου.
Η κάτω ελικοειδής σπείρα απεικόνιζε την περίοδο Σάρος, χρησίμευε δηλαδή στην πρόβλεψη εκλείψεων και είχε 4 περιελίξεις με 223 υποδιαιρέσεις, που αντιστοιχούν στους 223 μήνες της περιόδου του Σάρος. Μερικές υποδιαιρέσεις της σπείρας είχαν εγχάρακτα σύμβολά (Η, Σ, ΩΡ). Όταν ο δείκτης περνούσε από μήνα που περιείχε εγχάρακτα σύμβολα, ο χρήστης, διαβάζοντάς τα, γνώριζε αν επίκειται έκλειψη Ήλιου (Η) ή Σελήνης (Σ) και τι ώρα (ΩΡ) θα γινόταν η έκλειψη.
Η κατανόηση των λειτουργιών του Μηχανισμού έγινε σαφής κυρίως μετά το 2005, μετά τη σάρωση του Μηχανισμού από πρωτοπόρο αξονικό τομογράφο και την δημιουργία τρισδιάστατων εικόνων των θραυσμάτων. Η μελέτη των τομογραφιών αυτών αποκάλυψε μηχανικές λεπτομέρειες του εσωτερικού του καθώς και επιγραφές κρυμμένες για πάνω από 2000 χρόνια! Η μελέτη των τομογραφιών συνεχίζεται ακόμη καθώς υπάρχουν ακόμη τμήματα η λειτουργία των οποίων δεν έχει γίνει κατανοητή.
Η αστρονομική γνώση η οποία υπάρχει αποτυπωμένη πάνω στον Μηχανισμό είναι η αστρονομική γνώση της εποχής του. Η αστρονομική αυτή γνώση ήταν ήδη γνωστή.
Αυτό το οποίο καταπλήττει στον Μηχανισμό είναι η ευφυΐα με την οποία όλες αυτές οι σύνθετες γνώσεις και σχέσεις έχουν πάρει τη μορφή γραναζιών, αξόνων και δεικτών.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων σώζεται σήμερα σε 7 μεγάλα θραύσματα και 75 μικρότερα και φυλάσσεται από τη στιγμή της ανεύρεσής του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αποτελεί εύρημα αρχαίου ναυαγίου το οποίο ανακαλύφθηκε τυχαίως το 1900 στις ακτές των Αντικυθήρων από Συμιακούς σφουγγα­ράδες. Λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη του ναυαγίου, η Αρχαιο­λογική Υπηρεσία ξεκίνησε μια σειρά συστηματικών ενάλιων ανασκαφών Η ανέλκυση αυτή του ναυαγίου αποτέλεσε την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Ακολούθησε δεύτερη φάση ανέλκυσης το 1976 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του J.Y. Cousteau “Καλυψώ”.
Πηγή…http://tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάθηση χωρίς σκέψη είναι χαμένος κόπος. Σκέψη χωρίς μάθηση είναι κίνδυνος. Κομφούκιος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Αγαπητά παιδιά,

Σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας πω δυο-τρία πραγματάκια που έμαθα και που με έκαναν εκστατικά ευτυχισμένη. Σήμερα είμαι πολύ μεγάλη σε ηλικία: να φανταστείτε ότι ήμουν δέκα χρονών τον περασμένο αιώνα! Λοιπόν ακούστε:

Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευτυχισμένοι κάνοντας εκδρομές και παίζοντας παιχνίδια, ενώ άλλοι χαίρονται με αγκαλίτσες και φιλάκια, με χορούς και με τραγούδια. Υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσουν τα ωραία αντικείμενα. Όλα αυτά είναι σούπερ. Ωστόσο, αν πάρω παράδειγμα τον εαυτό μου, τίποτα δεν μου αρέσει περισσότερο από το να διαβάζω βιβλία. Όχι επειδή είμαι σπασίκλας και φύτουλας και όλ’ αυτά, αν και μπορείς να το πεις κι αυτό. Τα βιβλία είναι σαν ταξίδια και σαν παιχνίδια: διαβάζοντας πετάμε με μεγάλες φτερούγες σε τόπους μακρινούς, εξερευνάμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, νιώθουμε αγαπούλες, συγκινήσεις· μέσα στις σελίδες βρίσκουμε εμπειρίες που μοιάζουν με τις δικές μας, ή, ακόμα καλύτερα, δεν μοιάζουν με τις δικές μας - είναι πιο καταπληκτικές! Θυμάμαι πως όταν διάβασα την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου ένιωσα ανακούφιση: αν ναυαγούσα σε έρημο νησί, όχι μόνο θα επιζούσα αλλά θα περνούσα τέλεια. Τα βιβλία καθησύχασαν τους φόβους μου: κατάλαβα ότι η ζωή είναι μια περιπέτεια κι ότι ποτέ δεν θα βαδίσω μόνη – τα βιβλία θα με συνοδεύουν σαν ζωντανά πλάσματα, θα με παρηγορούν και θα χαϊδεύουν την ψυχή μου. Τώρα που σας γράφω, θυμάμαι ότι συχνά η ψυχή μου ήταν ταραγμένη: είχα ένα σωρό προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι· ένιωθα αγωνία και, μια νύχτα, νομίζω πως είδα φάντασμα.

Όμως, θυμάμαι επίσης πως, όταν ήμουν παιδί σαν εσάς, η καλύτερη ώρα της μέρας ήταν όταν διάβαζα τα βιβλία που τότε ονομάζαμε «εξωσχολικά». Τα εξωσχολικά ήταν πιο αστεία και πιο συγκινητικά από τα σχολικά, πράγμα φυσικό εφόσον το βιβλίο της γραμματικής δεν είναι αστείο και συγκινητικό. Ωστόσο, αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε συμπαθητικούς και γλυκούληδες δασκάλους, η γραμματική, η αριθμητική, η ιστορία, η φυσική είναι κι αυτές σχεδόν αριστούργημα.

Επιστρέφω όμως στα μυθιστορήματα, στα διηγήματα, στους μύθους. Η χαρά της ανάγνωσης ήταν, κάπου κάπου, στενοχώρια. Τι παράξενο ε; Μερικές φορές, οι ιστορίες ήταν λυπητερές, στα παραμύθια οι ήρωες περνούσαν τα πάνδεινα: ένα κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα πάγωσε μέσα στο χιόνι, ένα αγοράκι χάθηκε στο άγριο δάσος... Παρότι έκλαιγα γοερά, ήμουν ευχαριστημένη: ένιωθα «κάτι». Θέλω να πω, δεν μπορούμε να χαμογελάμε διαρκώς: οι άνθρωποι γίνονται σοφότεροι νιώθοντας, κάπου κάπου, λύπη, οίκτο, αγανάκτηση. Κυρίως όμως, γίνονται εκστατικά ευτυχισμένοι: δοκιμάστε να ζήσετε τη ζωή του αναγνώστη και θα με θυμηθείτε.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

ΕΚΕΒΙ

ΕΚΕΒΙ
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Cute Finding NemoCute Finding Nemo

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ

Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ν. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Μ.ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper
τα 10 πιο αγαπημένα μου βιβλία που με ταξίδεψαν.....

να μην ξεχάσω να δανειστώ και να διαβάσω...

 • Ο Θεός των μικρών πραγμάτων, Arundhati Roy
 • Δυο φορές Έλληνας, Μένης Κουμανταρέας
 • Οδυσσέας, James Joyce
 • O μύθος του Σίσσυφου, Αλμπέρ Καμύ
 • Μεγάλες προσδοκίες
 • Ο θεός των μικρών πραγμάτων
 • Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
 • Μικρά Αγγλία, Καρυστιάνη
 • Σιντάρτα, Έρμαν Έσσε
 • Έρως, θέρος, πόλεμος, Ευγενία Φακίνου
 • Το μονόγραμμα, Οδυσσέας Ελύτης
 • Τα ρω του έρωτα, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
 • 100 χρόνια μοναξιάς, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
 • Ο Αλχημιστής, Π. Κοέλο
 • Το όνομα του ρόδου, Ουμπέρτο Έκο
 • Ο κόσμος της σοφίας, Γκάαρντερ

Η γιορτή των ερωτευμένων πλησιάζει. Διαβάστε τα ερωτικά ποιήματα στην Ετικέτα "ΈΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ" και ψηφίστε το ερωτικό ποίημα που σας άρεσε περισσότερο(μπορείτε να επιλέξετε 1 ποιητή ή και περισσότερους)

ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Ἔρως ἀνίκατε μάχαν, Ἔρως, ὃς ἐν κτήμασι πίπτεις, ὃς ἐν μαλακαῖς παρειαῖς νεάνιδος ἐννυχεύεις, φοιτᾷς δ’ ὑπερπόντιος ἐν τ’ ἀγρονόμοις αὐλαῖς· καὶ σ’ οὔτ’ ἀθανάτων φύξιμος οὐδεὶς οὔθ’ ἀμερίων σὲ γ’ ἀνθρώπων. Ὁ δ’ ἔχων μέμηνεν.

Ρ. Μ. ΡΙΛΚΕ

Βγάλε τα μάτια μου: μπορώ να σε δω
Κλείσε τ’ αυτιά μου: μπορώ να σε γρικήσω
Και χωρίς πόδια μπορώ σ’ εσε να ρθω ,
Και δίχως στόμα μπορώ να σ’ εξορκίσω.
Σπάσε τα μπράτσα μου: θα σε κρατά η καρδιά μου
Πνίξε μου την καρδιά, μα το μυαλό μου θα χτυπά.
Κι αν ρίξεις στο μυαλό μου τη φωτιά,

Θα σε κρατώ μες το αίμα μου κλεισμένον.


ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

… για να γεννηθείς εσύ,
κι εγώ για να σε συναντήσω
γι’ αυτό έγινε ο κόσμος…


ΣΟΦΟΚΛΗΣ, Αντιγόνη, στ.523

" Οὔτοι συνέχθειν, ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν. "

"Δε γεννήθηκα να μοιράζομαι το μίσος αλλά την αγάπη"