Γ. ΝΤΥΕΡ

Γ. ΝΤΥΕΡ
Θα ήθελα να ταξιδέψω όσο πιο μακριά μπορώ. Θα ήθελα να φτάσω τη χαρά που είναι στην ψυχή μου. Και ν΄αλλάξω τα σύνορα που ξέρω και να νιώσω τη σκέψη και το πνεύμα μου να ωριμάζουν. Θα ήθελα να ζήσω, να υπάρχω, ¨να είμαι". Και να ακούω τις αλήθειες μέσα μου.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ



Θεσμός 21 ετών ΜΕ συνέπεια, χωρίς εκπτώσεις και ένα αξιόλογο πρόγραμμα δίνει το 21ο θερινό πολιτιστικό παρών από χθες βράδυ το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Ναυπλίου. 

Ο θεσμός, που έχει καθιερωθεί ως ...
... αναπόσπαστο κομμάτι της πρώτης νεοελληνικής πρωτεύουσας, στη μεγάλη πορεία του έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. 

Με ψυχή της διοργάνωσης τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, τον διεθνούς φήμης πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη και κινητήρια οργανωτική δύναμη την Εταιρία Συναυλιών Φόρμιγξ. Φέτος από τις σκηνές του φεστιβάλ που βρίσκονται σε διάλογο με τα μνημεία και τις πλατείες του Ναυπλίου, θα περάσουν διαπρεπείς καλλιτέχνες της σοβαρής μουσικής. Στις μουσικές βραδιές με gala όπερας, ρεσιτάλ και συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες της μουσικής από την Ελλάδα αλλά και ξεχωριστοί σολίστες από Βραζιλία, Δανία, Ρουμανία, Αυστρία και Λετονία.

Με έναν Έλληνα καλλιτέχνη που θριάμβευσε πρόσφατα στην όπερα Covent Garden του Λονδίνου, τον Δημήτρη Πλατανιά, άνοιξε την αυλαία του το πρόγραμμα. Ο λυρικός καλλιτέχνης προσκαλεί στο «Βουλευτικό» το κοινό σε ένα gala όπερας με άριες από διάσημες όπερες ακολουθώντας με τη φωνή του τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο. 

Σε άλλο μουσικό μήκος κύματος απόψε ο δεξιοτέχνης των κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας με το σχήμα του «Τύμπανα» εμφανίζεται στο «Φουγάρο». Την Κυριακή ο σολίστ πιάνου από τη Βραζιλία Ζαν Λουί Στόγιερμαν παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αξιώσεων στο «Βουλευτικό». Στην ίδια σκηνή εμφανίζονται τη Δευτέρα δύο νέες δυνάμεις της διεθνούς μουσικής σκηνής, η Λετονή πιανίστα ‘Αρτα Αρνικάν και η Αυστριακή τσελίστα Καταρίνα Γκρος. 

Επόμενος σταθμός την Τετάρτη, όπου το φωνητικό και ορχηστρικό συγκρότημα παλαιάς μουσικής από τη Ρουμανία «’Αντον Παν» παρουσιάζει ένα ταξίδι στη μεσαιωνική μουσική έως τα τέλη του 19ου αιώνα (Πλατεία Αγ. Γεωργίου). Στο «Βουλευτικό» την Πέμπτη τα πλήκτρα του πιάνου θα ακουμπούν τα χέρια του Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη σε ένα ρεσιτάλ με τις «Εικόνες μιας Έκθεσης» του Μουσόργκσκι και έργα Σοπέν. Επίσης στο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται μια ιδιότυπη παράσταση με μουσική και λόγο με θέμα τη Φρίντα Κάλο από τη σκηνοθέτιδα-ηθοποιό Μάγδα Μαυρογιάννη σε συνεργασία με τη μεσόφωνο Κατερίνα Ρούσσου και την πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου (Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012, «Φουγάρο»). 

Επίσης για πρώτη φορά προσκαλεί δύο εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής διανόησης και των τεχνών, τον Γιώργο Βέλτσο και τον Βίκτορα Αρδίττη, οι οποίοι με αφορμή το ποίημα “Ρημάζει” του πρώτου συζητούν για τα τεκταινόμενα (Σάββατο 30 Ιουνίου, «Βουλευτικό»).

Ακολουθούν δύο συμπράξεις διακεκριμένων μουσικών που προετοιμάστηκαν ειδικά για το 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου: στην πρώτη ο Δανός σολίστ του ακορντεόν Μπιάρκε Μόγκενσεν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιάννης Βακαρέλης και στη δεύτερη ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο και οι Παναγιώτης Τζιώτης στο βιολί και Ισίδωρος Σιδέρης στο βιολοντσέλο (Κυριακή 1 Ιουλίου, «Βουλευτικό»). Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει με μια πρωτιά: την πρώτη παρουσίαση εκτός Αθηνών της επιτυχημένης παραγωγής της θρυλικής όπερας “Μποέμ”, του Τζάκομο Πουτσίνι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όπερα της Βαλίτσας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Μάθηση χωρίς σκέψη είναι χαμένος κόπος. Σκέψη χωρίς μάθηση είναι κίνδυνος. Κομφούκιος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Αγαπητά παιδιά,

Σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας πω δυο-τρία πραγματάκια που έμαθα και που με έκαναν εκστατικά ευτυχισμένη. Σήμερα είμαι πολύ μεγάλη σε ηλικία: να φανταστείτε ότι ήμουν δέκα χρονών τον περασμένο αιώνα! Λοιπόν ακούστε:

Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευτυχισμένοι κάνοντας εκδρομές και παίζοντας παιχνίδια, ενώ άλλοι χαίρονται με αγκαλίτσες και φιλάκια, με χορούς και με τραγούδια. Υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσουν τα ωραία αντικείμενα. Όλα αυτά είναι σούπερ. Ωστόσο, αν πάρω παράδειγμα τον εαυτό μου, τίποτα δεν μου αρέσει περισσότερο από το να διαβάζω βιβλία. Όχι επειδή είμαι σπασίκλας και φύτουλας και όλ’ αυτά, αν και μπορείς να το πεις κι αυτό. Τα βιβλία είναι σαν ταξίδια και σαν παιχνίδια: διαβάζοντας πετάμε με μεγάλες φτερούγες σε τόπους μακρινούς, εξερευνάμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, νιώθουμε αγαπούλες, συγκινήσεις· μέσα στις σελίδες βρίσκουμε εμπειρίες που μοιάζουν με τις δικές μας, ή, ακόμα καλύτερα, δεν μοιάζουν με τις δικές μας - είναι πιο καταπληκτικές! Θυμάμαι πως όταν διάβασα την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου ένιωσα ανακούφιση: αν ναυαγούσα σε έρημο νησί, όχι μόνο θα επιζούσα αλλά θα περνούσα τέλεια. Τα βιβλία καθησύχασαν τους φόβους μου: κατάλαβα ότι η ζωή είναι μια περιπέτεια κι ότι ποτέ δεν θα βαδίσω μόνη – τα βιβλία θα με συνοδεύουν σαν ζωντανά πλάσματα, θα με παρηγορούν και θα χαϊδεύουν την ψυχή μου. Τώρα που σας γράφω, θυμάμαι ότι συχνά η ψυχή μου ήταν ταραγμένη: είχα ένα σωρό προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι· ένιωθα αγωνία και, μια νύχτα, νομίζω πως είδα φάντασμα.

Όμως, θυμάμαι επίσης πως, όταν ήμουν παιδί σαν εσάς, η καλύτερη ώρα της μέρας ήταν όταν διάβαζα τα βιβλία που τότε ονομάζαμε «εξωσχολικά». Τα εξωσχολικά ήταν πιο αστεία και πιο συγκινητικά από τα σχολικά, πράγμα φυσικό εφόσον το βιβλίο της γραμματικής δεν είναι αστείο και συγκινητικό. Ωστόσο, αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε συμπαθητικούς και γλυκούληδες δασκάλους, η γραμματική, η αριθμητική, η ιστορία, η φυσική είναι κι αυτές σχεδόν αριστούργημα.

Επιστρέφω όμως στα μυθιστορήματα, στα διηγήματα, στους μύθους. Η χαρά της ανάγνωσης ήταν, κάπου κάπου, στενοχώρια. Τι παράξενο ε; Μερικές φορές, οι ιστορίες ήταν λυπητερές, στα παραμύθια οι ήρωες περνούσαν τα πάνδεινα: ένα κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα πάγωσε μέσα στο χιόνι, ένα αγοράκι χάθηκε στο άγριο δάσος... Παρότι έκλαιγα γοερά, ήμουν ευχαριστημένη: ένιωθα «κάτι». Θέλω να πω, δεν μπορούμε να χαμογελάμε διαρκώς: οι άνθρωποι γίνονται σοφότεροι νιώθοντας, κάπου κάπου, λύπη, οίκτο, αγανάκτηση. Κυρίως όμως, γίνονται εκστατικά ευτυχισμένοι: δοκιμάστε να ζήσετε τη ζωή του αναγνώστη και θα με θυμηθείτε.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

ΕΚΕΒΙ

ΕΚΕΒΙ
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Cute Finding NemoCute Finding Nemo

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ


Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ν. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Μ.ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper
τα 10 πιο αγαπημένα μου βιβλία που με ταξίδεψαν.....

να μην ξεχάσω να δανειστώ και να διαβάσω...

  • Ο Θεός των μικρών πραγμάτων, Arundhati Roy
  • Δυο φορές Έλληνας, Μένης Κουμανταρέας
  • Οδυσσέας, James Joyce
  • O μύθος του Σίσσυφου, Αλμπέρ Καμύ
  • Μεγάλες προσδοκίες
  • Ο θεός των μικρών πραγμάτων
  • Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
  • Μικρά Αγγλία, Καρυστιάνη
  • Σιντάρτα, Έρμαν Έσσε
  • Έρως, θέρος, πόλεμος, Ευγενία Φακίνου
  • Το μονόγραμμα, Οδυσσέας Ελύτης
  • Τα ρω του έρωτα, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
  • 100 χρόνια μοναξιάς, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
  • Ο Αλχημιστής, Π. Κοέλο
  • Το όνομα του ρόδου, Ουμπέρτο Έκο
  • Ο κόσμος της σοφίας, Γκάαρντερ


Η γιορτή των ερωτευμένων πλησιάζει. Διαβάστε τα ερωτικά ποιήματα στην Ετικέτα "ΈΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ" και ψηφίστε το ερωτικό ποίημα που σας άρεσε περισσότερο(μπορείτε να επιλέξετε 1 ποιητή ή και περισσότερους)


ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Ἔρως ἀνίκατε μάχαν, Ἔρως, ὃς ἐν κτήμασι πίπτεις, ὃς ἐν μαλακαῖς παρειαῖς νεάνιδος ἐννυχεύεις, φοιτᾷς δ’ ὑπερπόντιος ἐν τ’ ἀγρονόμοις αὐλαῖς· καὶ σ’ οὔτ’ ἀθανάτων φύξιμος οὐδεὶς οὔθ’ ἀμερίων σὲ γ’ ἀνθρώπων. Ὁ δ’ ἔχων μέμηνεν.

Ρ. Μ. ΡΙΛΚΕ

Βγάλε τα μάτια μου: μπορώ να σε δω
Κλείσε τ’ αυτιά μου: μπορώ να σε γρικήσω
Και χωρίς πόδια μπορώ σ’ εσε να ρθω ,
Και δίχως στόμα μπορώ να σ’ εξορκίσω.
Σπάσε τα μπράτσα μου: θα σε κρατά η καρδιά μου
Πνίξε μου την καρδιά, μα το μυαλό μου θα χτυπά.
Κι αν ρίξεις στο μυαλό μου τη φωτιά,

Θα σε κρατώ μες το αίμα μου κλεισμένον.


ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

… για να γεννηθείς εσύ,
κι εγώ για να σε συναντήσω
γι’ αυτό έγινε ο κόσμος…




ΣΟΦΟΚΛΗΣ, Αντιγόνη, στ.523

" Οὔτοι συνέχθειν, ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν. "

"Δε γεννήθηκα να μοιράζομαι το μίσος αλλά την αγάπη"