Γ. ΝΤΥΕΡ

Γ. ΝΤΥΕΡ
Θα ήθελα να ταξιδέψω όσο πιο μακριά μπορώ. Θα ήθελα να φτάσω τη χαρά που είναι στην ψυχή μου. Και ν΄αλλάξω τα σύνορα που ξέρω και να νιώσω τη σκέψη και το πνεύμα μου να ωριμάζουν. Θα ήθελα να ζήσω, να υπάρχω, ¨να είμαι". Και να ακούω τις αλήθειες μέσα μου.

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ, ΘΕΑΤΡΟ ΗΡΩΔΗ ΑΤΤΙΚΟΥ


Κλασική μουσική, αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, μουσικά αφιερώματα σε μορφές της παράδοσης και του ρεμπέτικου γκαλά χορού με αστέρια από τα διασημότερα μπαλέτα και περίφημοι ερμηνευτές, εμπλουτίζουν το φετινό πρόγραμμα του Ηρωδείου.
Ειδικότερα, μετά και τη χτεσινή θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:
 Ηρώδειο: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ
Στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ:
10, 12 και 14 Ιουνίου: Εθνική Λυρική Σκηνή, «Ιλ Τροβατόρε» του Τζουζέππε Βέρντι. Σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.
15 Ιουνίου: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε έργα Ραβέλ, Χατζή, Πουλένκ.
22-23 Ιουνίου: Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη με τίτλο «Μάρκος ο Φραγκοσυριανός». Τραγουδούν οι Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σοφία Παπάζογλου, Απόστολος Ρίζος, Δημήτρης Νικολούδης, Στέλιος Βαμβακάρης και Εβελίνα Αγγέλου. Η ιδέα και η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι της Λίνας Νικολακοπούλου.
28 Ιουνίου: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε έργα Καλομοίρη, Προκόπιεφ, Τσαϊκόφσκι.
5 Ιουλίου: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε έργα Βέμπερ, Μότσαρτ, Ντβόρζακ.
8 Ιουλίου: Αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου «Έχε γεια, πάντα γεια. Τραγουδούν οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Διονύσης Σαββόπουλος.
11 Ιουλίου: Σάσα Βαλτς «Continu». Η διάσημη βερολινέζα χορογράφος επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών.
27-28 Αυγούστου: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Η σκηνοθεσία και η απόδοση του κειμένου είναι του Γιάννη Κακλέα.
3-4 Σεπτεμβρίου: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
6-7 Σεπτεμβρίου: «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή. Σε σκηνοθεσία Cesaris Grauzinis. Παίζουν οι Αιμίλιος Χειλάκης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κορωναίος κ.α.
'Αλλες εκδηλώσεις:
29 Αυγούστου: «Η συνάντηση», συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου, με τη Μαρία Φαραντούρη και τη συμμετοχή μικρού μουσικού σχήματος.
1 Σεπτεμβρίου: «Beautiful Things», συναυλία του Μάριου Φραγκούλη, με τη συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.
8 Σεπτεμβρίου: Συναυλία - μουσικό ταξίδι στη Μικρά Ασία. Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια, Απόστολο Καλδάρα κ.α. για τους σκοπούς του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ.
9 Σεπτεμβρίου: Συναυλία του αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης με τον Χρόνη Αηδονίδη.
10 Σεπτεμβρίου: Η Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής σε συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.
11-12 Σεπτεμβρίου: «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» από το ΚΘΒΕ. Σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Παίζουν οι Γιώργος Αρμένης Τάσος Νούσιας, Μαρίνα Ασλάνογλου κ.α.
13 Σεπτεμβρίου: «Ιππής» του Αριστοφάνη από το ΚΘΒΕ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Παίζουν οι Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Ζουγανέλης, Τάκης Παπαματθαίου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Γιώργος Καύκας.
14 Σεπτεμβρίου: «Αμφιτρύων» από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή. Με τους ηθοποιούς Αμαλία Μουτούση, Γιώργο Γάλλο, Νίκο Κουρή, Δημήτρη Ήμελλο, Χρήστο Λούλη, Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη.
15 Σεπτεμβρίου: Συναυλία με τον Σαρλ Αζναβούρ.
16 Σεπτεμβρίου: Γκαλά μπαλέτου. Διάσημοι καλλιτέχνες χορεύουν κάτω από την Ακρόπολη έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.
17 Σεπτεμβρίου: Συναυλία της Μονσερά Καμπαγιέ.
18 Σεπτεμβρίου: Αφιέρωμα «100 χρόνια Νικηφόρος Βρεττάκος». Συνθέτης Νίκος Καλλίτσης. Με τους Ζάχο Τερζάκη (τενόρο), Μαρία Ζώη (μεσόφωνο), Μαγουλά Πέτρο (βαθύφωνο). Μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού.
20 Σεπτεμβρίου: Συναυλία του Λέοναρντ Κοέν.
22 Σεπτεμβρίου: Συναυλία της Λουθ Καζάλ.
23 Σεπτεμβρίου: Αφιέρωμα στην κρητική μουσική παράδοση με τον Β. Σκουλά.
24 Σεπτεμβρίου: Συναυλία με έργα Ιλαρίωνος Αλφέγιεφ και Μίκη Θεοδωράκη. Υπό την αιγίδα του συνδέσμου Ελληνορωσικής φιλίας.
29 Σεπτεμβρίου: «Διαδρομή στην αμερικανική μουσική».
Η Ορχήστρα των Χρωμάτων σε έργα Γκέρσουιν και άλλων γνωστών Αμερικανών συνθετών. Σολίστ Δημήτρης Καβράκος (βαθύφωνος), Tichina Vaughn (mezzo σοπράνο). Μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Μάθηση χωρίς σκέψη είναι χαμένος κόπος. Σκέψη χωρίς μάθηση είναι κίνδυνος. Κομφούκιος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Αγαπητά παιδιά,

Σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας πω δυο-τρία πραγματάκια που έμαθα και που με έκαναν εκστατικά ευτυχισμένη. Σήμερα είμαι πολύ μεγάλη σε ηλικία: να φανταστείτε ότι ήμουν δέκα χρονών τον περασμένο αιώνα! Λοιπόν ακούστε:

Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευτυχισμένοι κάνοντας εκδρομές και παίζοντας παιχνίδια, ενώ άλλοι χαίρονται με αγκαλίτσες και φιλάκια, με χορούς και με τραγούδια. Υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσουν τα ωραία αντικείμενα. Όλα αυτά είναι σούπερ. Ωστόσο, αν πάρω παράδειγμα τον εαυτό μου, τίποτα δεν μου αρέσει περισσότερο από το να διαβάζω βιβλία. Όχι επειδή είμαι σπασίκλας και φύτουλας και όλ’ αυτά, αν και μπορείς να το πεις κι αυτό. Τα βιβλία είναι σαν ταξίδια και σαν παιχνίδια: διαβάζοντας πετάμε με μεγάλες φτερούγες σε τόπους μακρινούς, εξερευνάμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, νιώθουμε αγαπούλες, συγκινήσεις· μέσα στις σελίδες βρίσκουμε εμπειρίες που μοιάζουν με τις δικές μας, ή, ακόμα καλύτερα, δεν μοιάζουν με τις δικές μας - είναι πιο καταπληκτικές! Θυμάμαι πως όταν διάβασα την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου ένιωσα ανακούφιση: αν ναυαγούσα σε έρημο νησί, όχι μόνο θα επιζούσα αλλά θα περνούσα τέλεια. Τα βιβλία καθησύχασαν τους φόβους μου: κατάλαβα ότι η ζωή είναι μια περιπέτεια κι ότι ποτέ δεν θα βαδίσω μόνη – τα βιβλία θα με συνοδεύουν σαν ζωντανά πλάσματα, θα με παρηγορούν και θα χαϊδεύουν την ψυχή μου. Τώρα που σας γράφω, θυμάμαι ότι συχνά η ψυχή μου ήταν ταραγμένη: είχα ένα σωρό προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι· ένιωθα αγωνία και, μια νύχτα, νομίζω πως είδα φάντασμα.

Όμως, θυμάμαι επίσης πως, όταν ήμουν παιδί σαν εσάς, η καλύτερη ώρα της μέρας ήταν όταν διάβαζα τα βιβλία που τότε ονομάζαμε «εξωσχολικά». Τα εξωσχολικά ήταν πιο αστεία και πιο συγκινητικά από τα σχολικά, πράγμα φυσικό εφόσον το βιβλίο της γραμματικής δεν είναι αστείο και συγκινητικό. Ωστόσο, αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε συμπαθητικούς και γλυκούληδες δασκάλους, η γραμματική, η αριθμητική, η ιστορία, η φυσική είναι κι αυτές σχεδόν αριστούργημα.

Επιστρέφω όμως στα μυθιστορήματα, στα διηγήματα, στους μύθους. Η χαρά της ανάγνωσης ήταν, κάπου κάπου, στενοχώρια. Τι παράξενο ε; Μερικές φορές, οι ιστορίες ήταν λυπητερές, στα παραμύθια οι ήρωες περνούσαν τα πάνδεινα: ένα κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα πάγωσε μέσα στο χιόνι, ένα αγοράκι χάθηκε στο άγριο δάσος... Παρότι έκλαιγα γοερά, ήμουν ευχαριστημένη: ένιωθα «κάτι». Θέλω να πω, δεν μπορούμε να χαμογελάμε διαρκώς: οι άνθρωποι γίνονται σοφότεροι νιώθοντας, κάπου κάπου, λύπη, οίκτο, αγανάκτηση. Κυρίως όμως, γίνονται εκστατικά ευτυχισμένοι: δοκιμάστε να ζήσετε τη ζωή του αναγνώστη και θα με θυμηθείτε.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

Η Δήμητρα Μηλ. διαβάζει και σας προτείνει....ψάξε στην ομώνυμη ετικέτα παραπάνω στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....

ΕΚΕΒΙ

ΕΚΕΒΙ
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Cute Finding NemoCute Finding Nemo

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ


Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ν. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Μ.ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...από τον Skipper
τα 10 πιο αγαπημένα μου βιβλία που με ταξίδεψαν.....

να μην ξεχάσω να δανειστώ και να διαβάσω...

  • Ο Θεός των μικρών πραγμάτων, Arundhati Roy
  • Δυο φορές Έλληνας, Μένης Κουμανταρέας
  • Οδυσσέας, James Joyce
  • O μύθος του Σίσσυφου, Αλμπέρ Καμύ
  • Μεγάλες προσδοκίες
  • Ο θεός των μικρών πραγμάτων
  • Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
  • Μικρά Αγγλία, Καρυστιάνη
  • Σιντάρτα, Έρμαν Έσσε
  • Έρως, θέρος, πόλεμος, Ευγενία Φακίνου
  • Το μονόγραμμα, Οδυσσέας Ελύτης
  • Τα ρω του έρωτα, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
  • 100 χρόνια μοναξιάς, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
  • Ο Αλχημιστής, Π. Κοέλο
  • Το όνομα του ρόδου, Ουμπέρτο Έκο
  • Ο κόσμος της σοφίας, Γκάαρντερ


Η γιορτή των ερωτευμένων πλησιάζει. Διαβάστε τα ερωτικά ποιήματα στην Ετικέτα "ΈΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ" και ψηφίστε το ερωτικό ποίημα που σας άρεσε περισσότερο(μπορείτε να επιλέξετε 1 ποιητή ή και περισσότερους)


ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Ἔρως ἀνίκατε μάχαν, Ἔρως, ὃς ἐν κτήμασι πίπτεις, ὃς ἐν μαλακαῖς παρειαῖς νεάνιδος ἐννυχεύεις, φοιτᾷς δ’ ὑπερπόντιος ἐν τ’ ἀγρονόμοις αὐλαῖς· καὶ σ’ οὔτ’ ἀθανάτων φύξιμος οὐδεὶς οὔθ’ ἀμερίων σὲ γ’ ἀνθρώπων. Ὁ δ’ ἔχων μέμηνεν.

Ρ. Μ. ΡΙΛΚΕ

Βγάλε τα μάτια μου: μπορώ να σε δω
Κλείσε τ’ αυτιά μου: μπορώ να σε γρικήσω
Και χωρίς πόδια μπορώ σ’ εσε να ρθω ,
Και δίχως στόμα μπορώ να σ’ εξορκίσω.
Σπάσε τα μπράτσα μου: θα σε κρατά η καρδιά μου
Πνίξε μου την καρδιά, μα το μυαλό μου θα χτυπά.
Κι αν ρίξεις στο μυαλό μου τη φωτιά,

Θα σε κρατώ μες το αίμα μου κλεισμένον.


ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

… για να γεννηθείς εσύ,
κι εγώ για να σε συναντήσω
γι’ αυτό έγινε ο κόσμος…




ΣΟΦΟΚΛΗΣ, Αντιγόνη, στ.523

" Οὔτοι συνέχθειν, ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν. "

"Δε γεννήθηκα να μοιράζομαι το μίσος αλλά την αγάπη"